Spor yapmanın istisnasız her insanın fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından pek çok faydası vardır. Ancak her insan aynı spor branşına ilgi duymayabilir. Kişilerin spora olan ilgi düzeyi, maddi durumu, boş vakitlerinin dağılımı, sağlık durumları ve kondisyonları birbirinden farklı olabilir. Keza tüm bu nedenlerden, sporu hayatının bir parçası haline getirmek isteyen ancak spor salonuna gitmek yerine evde spor yapmayı tercih eden insanların sayısı hiç de az değildir.
İlgilendiğiniz spor branşı hangisi olursa olsun, antrenmanlarınız esnasında güvenliğinizi ve sağlığınızı ön planda tutmalısınız. Spor egzersizlerini bilinçsiz şekilde uygulamak, koruyucu spor ekipman ve malzemelerinden yardım almamak ve vücudunuza kısa sürede aşırı yüklenmek, sakatlıkların önünü açabilir. Hem sağlığınızı korumak hem de uyguladığınız spor antrenmanlarından daha çok verim alabilmek için evde spor ekipmanları kullanabilir, daha konforlu bir spor rutini oluşturabilirsiniz. Her sporseverin evde yapacağı antrenmanlar esnasında sahip olması gereken spor malzemeleri ve ekipmanlarına birlikte göz atmaya ne dersiniz?
Pilates Matı
Pilates matı, yalnızca pilateste değil birçok spor antrenmanında size daha konforlu ve verimli bir deneyim sunar. Kardio, HIIT, yoga ve pilates antrenmanlarında yapılan birçok egzersizin, yerde ve sırt üstü konumda uygulanması gerekir. Özellikle karın egzersizleri esnasında bel boşluğunun açılmaması ve omurganın düz bir pozisyonda olması gerekir. Aksi takdirde karın egzersizlerinden alınan verim azalır ve bele yük binebilir. İdeal kalınlıkta ve yumuşaklıkta üretilen pilates matları, sırt üstü ve yüz üstü pozisyonda yaptığınız hareketlerde vücudunuzun doğru pozisyonu almasına yardımcı olur. Siz de antrenman planınıza en uygun pilates matını tercih edebilir, mat çeşitlerinin yanı sıra pilates topu ve pilates bandı gibi pilates aletleri seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, evde uygulayabileceğiniz pilates hareketlerine göz atmak için buraya tıklamanız yeterli!
Atlama İpi
Kısa süreli antrenmanlardan da yüksek verim almak istiyor ve günün her boşluğunda uygulayabileceğiniz düşük maliyetli, basit ve etkili bir egzersiz arıyorsanız ip atlamak tam size göre olabilir! İp atlamak vücuttaki birçok kas grubunu bir arada çalıştırmasının yanı sıra, denge ve senkronizasyon becerilerini büyük ölçüde geliştiren bir spordur. Üstelik ip atlarken konforlu ve ergonomik spor ayakkabıları ile atlama ipi dışında hiçbir ekipmana ihtiyaç duymazsınız. İsterseniz doğrudan antrenman programları hazırlayabilir, dilerseniz gün içinde vakit bulduğunuz her anda ip atlayarak yağ yakabilirsiniz. Atlama ipi seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Ağırlık Seti (Dumbell)
Spor yaparken kas kütlenizi artırmak ve daha dirençli bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, spor rutininizde ağırlık antrenmanlarına da yer vermelisiniz. Ancak özellikle daha önce ağırlık antrenmanı geçmişiniz yoksa kullandığınız ağırlıkların kütlesini kademeli olarak artırmalısınız. Aksi takdirde kaslarınıza aşırı yüklenebilir, sakatlıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Özellikle sırt egzersizlerinde ilk etapta en düşük ağırlıkla çalışmanızda fayda var. Evde uygulayabileceğiniz sırt hareketlerine buradan göz atabilirsiniz. Egzersiz programınızı belirlediğinizde kondisyonunuza ve kas oranınıza bağlı olarak size en uygun ağırlık setini seçebilir, kademeli ağırlık antrenmanlarınıza dilediğiniz an başlayabilirsiniz.
Barfiks Çubuğu
Sporseverlerin büyük çoğunluğunun oldukça zor bulduğu barfiks, sırt ve kol kaslarının bir arada çalışmasını sağlayan bir üst vücut egzersizidir. Doğru barfiks çekmek kas güçlendirmenin yanı sıra duruş bozukluklarını gidermeye de yardımcı olur. Siz de bir barfiks çubuğu edinerek evinizdeki bir kapı girişine basit bir düzenek kurabilir, kendinize spor salonu ortamı oluşturabilirsiniz. Ancak barfiks antrenmanlarına geçmeden önce kol ve sırt kaslarınızı ısınma hareketleri yardımıyla hazırladığınızdan emin olmalı, antrenmanların yoğunluğunu kademeli olarak artırmalısınız.
Spor Bisikleti (Kondisyon Bisikleti)
Evde düzenli spor yapmanızı kolaylaştıracak ve kullanımı oldukça basit spor aletleri ilginizi çekiyorsa kondisyon bisikletine bir şans verebilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı yağ yakımı açısından da oldukça etkili bir seçenek olan kondisyon bisikleti; bacak, sırt ve karın kaslarınızın bir arada çalışmasını sağlar. Üstelik spor yaparken çabuk sıkılıyor ya da yoruluyorsanız kondisyon bisikletinizi televizyonun ya da bilgisayarın karşısında konumlandırabilir, sevdiğiniz programları izlerken spor yapabilirsiniz. Böylelikle zaman çok daha hızlı geçer! Eğer dizlerinizde kronik bir rahatsızlık ya da menisküs yırtılması gibi bir sakatlanma söz konusuysa, kondisyon bisikleti kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
Koşu Bandı
Koşu antrenmanları yapmak istiyor ancak evde spor yapmayı tercih ediyorsanız, koşmak için dışarı çıkmak zorunda değilsiniz! Yapmanız gereken tek şey, bir koşu bandı edinmek. Özellikle soğuk ya da yağışlı havalarda spor antrenmanlarınızı ertelemek zorunda kalmadan koşmaya devam edebilir, kardio ve HIIT antrenmanlarından önce ısınma amaçlı düşük tempolu koşular yapabilirsiniz. Düşük tempolu ısınma koşularından sonra uygulayabileceğiniz bacak egzersizlerine buradan göz atabilirsiniz. Yüksek tempolu koşular yapmayı düşünüyorsanız, koşma hızınızı kademeli olarak artırabilir ve hayali bir maratona çıkabilirsiniz.
Mekik Aleti
Karın ve sırt kaslarını çalıştırmakta oldukça etkili ve köklü bir egzersiz olan mekik, doğru uygulanmadığında bel ve boyun kaslarına aşırı yük binmesine neden olabilir. Özellikle karın kaslarınız henüz mekik çekecek ölçüde güçlü değilse, egzersiz esnasında farkında olmadan boynunuzu çekebilir ya da sıkıştırabilirsiniz. Eğer mekik egzersizlerine yeni başlıyorsanız ya da mekik çekmekte zorlanıyorsanız, bir mekik aleti kullanarak daha güvenli ve verimli antrenmanlar yapabilirsiniz. Üstelik mekik aletlerinin eğimini dilediğiniz gibi ayarlayabilir, böylelikle karın kaslarınızın yavaş yavaş güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
AB Wheel
Özellikle son yıllarda birçok karın egzersizinde kullanılan AB Wheel; karın, sırt, kol ve omuz kaslarının bir arada çalışmasını sağlar. Siz de karın antrenmanlarınızın seviyesini bir basamak daha yükseltmek istiyorsanız, tercihinizi AB Wheel’dan yana kullanabilirsiniz. Ancak bu spor aletinin kullanımının spora yeni başlayanlar için tavsiye edilmediğini de hatırlatmak gerek. AB Wheel’ı lleri seviye spor antrenmanlarınıza dahil edebilir, hâlihazırda uyguladığınız karın egzersizlerini bir kademe zorlaştırabilirsiniz.
Sağlık Topu
Birçok insanın orta okul ve lise yıllarındaki beden eğitimi derslerinden anımsayacağı sağlık topu, günümüzde halen birçok antrenmanda kullanılır. Sağlık topunu tıpkı farklı ağırlıktaki dumbell’lar gibi kaslarınızı güçlendirmek ve antrenmanlarınızın zorluk derecesini artırmak için kullanabilirsiniz. Sağlık topunun doğru ve düzenli kullanımı, kas direncinin ve vücut dayanıklılığının gelişmesine yardımcı olur. Ağır bir halter kaldırmak yerine tasarım ve kullanılan malzeme açısından daha güvenli olan sağlık toplarını tercih edebilir, özellikle ağırlık antrenmanlarına yeni başlıyorsanız kendinize daha korunaklı bir egzersiz ortamı oluşturabilirsiniz. Sağlık toplarının ağırlığı 0,5 kg - 14 kg arasında değişir. Seçtiğiniz sağlık topunun kas gücünüze, sağlık durumunuza, antrenman düzeyinize ve egzersizlerinize uygun ağırlıkta olması son derece önemlidir.
Kısacası, evde spor malzemeleri kullanarak spor salonu antrenmanlarını aratmayacak yeterlilikte bir egzersiz programı oluşturmak çok kolay! Yalnızca spor seviyenize uygun branşlar ve antrenmanlar seçtiğinizden emin olmalı, ısınma ve soğuma egzersizlerini ihmal etmememelisiniz. Dilerseniz bir spor antrenörü ile online çalışmalar yapabilir, böylelikle bir uzmanın yaptığınız egzersizleri yönetmesini ve kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle spora yeni başlıyorsanız, kontrollü ve denetimli antrenmanlar uygulamak, olası sakatlıkların önüne geçmenizi kolaylaştırır. Eğitim videoları ve online seminerler eşliğinde size en uygun antrenman rutinini belirleyebilir, dilediğiniz an evinizden çıkmadan spor yapabilirsiniz!