Olimpiyatlarda Tarihe Geçmiş Türk Sporcular

Olimpiyatlara katılan Türk sporcular, 1936 yılından beri katıldıkları Yaz Olimpiyatları’ının neredeyse hepsinde dereceye girmeyi başardı. İlk altın madalyasını, 1936’da Berlin Olimpiyatları’nda güreş dalında kazanan Türkiye, bu geleneği uzun yıllar boyunca sürdürdü. En fazla madalyayı kazandığı 1948 Londra Olimpiyatları’nda, 12 madalyadan 11’i sporcuların güreş dalında gösterdikleri başarıdan kaynaklanıyordu. Son yıllarda güreş ve halter dışındaki atletizm ve taekwondo gibi alanlarındaki Türk sporcular da derecede yer almaya başladı. Peki, göğsümüzü kabartan madalyaları boynuna geçirmeyi hak eden isimleri tanıyor musunuz? Olimpiyatlar’da tarihe geçmiş Türk sporcuları yakından tanımaya hazırsanız, başlayalım!

Yaşar Erkan (1912-1986)

Türkiye, ilk altın madalya gururunu savaş arifesinde düzenlenen 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Yaşar Erkan sayesinde tattı. Greko-romen güreş dalında altın madalyanın sahibi olan 1912 doğumlu Erkan, Atatürk tarafından yollanmış birinciliğini kutlayan bir telgrafta da belirtildiği gibi adını Türk spor tarihine yazdırdı.

Naim Süleymanoğlu (1967-2017)

Tüm zamanların en iyi haltercilerinden kabul edilen Naim Süleymanoğlu, tam üç kez Olimpiyatlar’da altın madalyayı takma gururunu yaşadı ve yaşattı.Hayatı filmlere konu olan Süleymanoğlu, ilk kez 1988 Seul Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil etti. Dünya Halter Şampiyonası’nda da pek çok kez birinci olan cep Herkülü lakaplı Süleymanoğlu, 1988, 1992 ve 1996 yıllarında arka arkaya üç kez altın madalyayı ülkemize getirdi. 

Halil Mutlu (1973-….)

Halterin başarılı isimlerinden bir diğeri Dinamo olarak da anılan Halil Mutlu, 1996, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları’nda peş peşe üç kez altın madalya sahibi oldu. Naim Süleymanoğlu’nu örnek aldığını belirten Mutlu da onun gibi Bulgaristan’daki baskılar sebebiyle Türkiye’de sporuna ve yaşamına devam etmeyi seçti. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda da birçok kez dereceye giren sporcu, en son Olimpiyat Madalyasını 2004 yılında Atina’da kazandı. 

Hamza Yerlikaya (1976-….)

Olimpiyat şampiyonu Türk sporcular arasındaki Yerlikaya, grekoromen güreş dalında 1996 Atlanta ve 2000 Sidney Olimpiyatları’nda olmak üzere iki kez altın madalya kazandı. Ufak yaşlardan itibaren güreşle ilgilenen Yerlikaya, Akdeniz Oyunları, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası’ndan da madalyalarla döndü.

Hülya Şenyurt (1973-….)

Daha çok erkek sporcuların yer aldığı Olimpiyat kazanan Türk sporcular listesine giren ilk kadın 1992 Barselona Olimpiyatları’ndaki başarıyla Şenyurt oldu. Judocu Şenyurt, 19 yaşında gümüş madalyayı eve getirerek Türkiye’nin o döneme kadarki en genç olimpiyat madalyalı sporcusu oldu.

Nurcan Taylan (1983-….)

Nurcan Taylan, Olimpiyat kazanan Türk sporcular arasında ayrı bir yer sahip. Atina 2004 Olimpiyatları’nda halter dalında 48 kg ile birinciliği kazandı. Olimpiyatlar’da altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olma unvanına sahip Taylan, 2005 ve 2009 yıllarındaki Akdeniz Oyunları’ndan da altın madalya ile döndü. 

Atagün Yalçınkaya (1986-….)

Boksör Yalçınkaya, 2004 Atina Olimpiyatları’nda kazandığı gümüş madalya ile bu başarıyı elde eden en genç Türk sporcu unvanını, Şenyurt’un elinden aldı. On yedi yaşındaki etkileyici başarısından ötürü Dövüşçü Bıdık olarak anılan Yalçınkaya’ya aynı zamanda güçlü kroşeleri sebebiyle Atagüm de lakabı ile de anılıyor. 

Servet Tazegül (1988-….)

Genç sporculardan Servet Tazegül, dünya çapında tekvando dalındaki başarılarına 2008 Pekin Olimpiyatları’nda bronz madalyayı ekledi.İkinci olimpiyat madalyasını ise 2012 Londra olimpiyatlarında finalde İranlı rakibini yenerek birincilikle kazandı. Tazegül, 2016 yılındaki Olimpiyatlar’dan ise ne yazık ki dereceye giremeden eve döndü. 

Olimpiyatlarda Türkiye; güreş, halter, taekwondo ve judo gibi farklı dallarda yakaladığı başarılarla adından sıkça söz ettirmeye 2021 yazına ertelenen 2020 Olimpiyat Oyunları’nda da devam edecek gibi duruyor. Sörf, yüzme ve artistik jimnastik gibi dallarda da ülkemizi temsil edecek bütün sporcularımıza şimdiden yürekten başarılar diliyoruz!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık