NBA Allstar'a Katılan Tek Türk: Mehmet Okur Kimdir?

NBA Allstar'a Katılan Tek Türk: Mehmet Okur Kimdir?

Türk basketbolunun efsane ismi Mehmet Okur, NBA’de şampiyonluk başarısı yaşayan ilk ve tek Türk sporcudur. Sadece kazandığı şampiyonluk ile değil, o zamanlarda şimdiki kadar ünlü olmayan uzak mesafe şutu, face-up oyun stili ve pota altındaki gücü ile adını sıkı NBA hayranlarının aklına kazımıştır. Türk basketbol severlerin gönlünü ise sahada gösterdiği karakteri, Atatürkçü duruşu ve NBA’de oynamasına rağmen Türk basketboluna olan ilgisini devam ettirmesi ile kazanmıştır. Mehmet Okur’un hayatı ve kariyeri genç sporculara örnek olmuş, Türk spor dünyasına basketbolu sevdirmiştir.

Mehmet Okur Kimdir?

26 Mayıs 1979’da Abdullah ve Nimet Okur’un tek oğlu olarak dünyaya gelen Mehmet Okur, çocukluğunun ilk yıllarında spora yatkınlığını göstermiştir. İlkokul yıllarında kaleci olarak futbol oynamış ve ne yazık ki basketbola olan yeteneği geç kabul edilen 14 yaşında fark edilmiştir. Mehmet Okur boy ve kalecilikten gelen uzuvları üzerindeki üstün kontrolü ile kısa sürede kendini basketbolda da göstermiş ve yetenek avcılarının dikkatini üzerine çekmiştir.

Başarılı Bir Kariyerin İlk Adımları

17 yaşında, Mete Babaoğlu’nun kendisini keşfetmesiyle, Bursa şehrinin temsilcisi OYAK Renault takımında profesyonel kariyerine başlayan Mehmet Okur kariyeri boyunca yakalayacağı büyük başarıların ilkini o yaşta takımının Türkiye Basketbol 2. Ligi’nden 1. Lige çıkmasında önemli bir rol oynayarak gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda sezon içerisinde takımını zorlu Türkiye Şampiyonası’nda da 3.lüğe taşımıştır.

Sonraki sezon Türkiye Ligi için oldukça iddialı bir kadro kuran Tofaş Spor Kulübüne transfer oldu ve zamanın ünlü oyuncuları Asım Pars ve Rashard Griffith ile takım arkadaşlığı yaptı. Tofaş Spor Kulübü o sezon Türkiye Ligi’ndeki rakiplerini ezici bir üstünlükle geçerek Mehmet Okur’un kariyerindeki ilk şampiyonluğuna ulaştı. Ancak Türkiye’deki başarı Avrupa’da sağlanamadı ve büyük beklentilerle transfer edilen ve Okur’un da akıl hocalığını yapan koç Jasmin Repesa istifa etti. Boşalan koçluk koltuğuna genç antrenör Tolga Öngören Mehmet Okur ile özel olarak ilgilendi ve yeteneklerini geliştirmesini sağladı. Birkaç sezon içerisinde ilk 5 oyuncu arasına yükselen Okur, Tofaş Spor Kulübü ile iki şampiyonluk, iki Türkiye Kupası ve 1 Cumhurbaşkanlığı kupası sevinci yaşadı.

Yükselen performansı ile İstanbul’un köklü kulüplerinin ilgisini çeken Okur, o zamanki adıyla Efes Pilsen’e transfer oldu ve takımıyla iki sezon sahayı paylaştı. Bu süreç zarfında bir şampiyonluk, iki Türkiye kupası ve bir Cumhurbaşkanlığı Kupası başarılarını elde eden ekibin vazgeçilmez bir parçası oldu.

NBA Yolu Gözüktü

Türkiye’de geçirdiği başarılarla dolu yıllarından sonra dünyanın en rekabetçi ve popüler basketbol organizasyonu olan NBA’de kendini kanıtlamak için 2002 yılı seçmelerine katıldı. Aynı yıl ligin en sert ve korkulan takımı Detroit Pistons tarafından 2. tur 38. sıradan seçildi ve NBA’deki profesyonel kariyerine ilk adımı attı. Chauncey Billups, Richard Hamilton ve Ben Wallace gibi o yılların yıldızlarıyla aynı formayı paylaşan Okur her ne kadar ilk 5’e girerken zorlansa da maç başına 19 dakika, 6,9 sayı, 4,7 ribaund, 1,0 asist ortalamaları üretti. Aynı zamanda çaylak sezonunda Doğu Konferansı Finalleri deneyimi yaşadı.

İkinci sezonunda Rasheed Wallace’ın Detroit Pistons’a dönüşüyle süre almasına zor gözüyle bakılsa da beklentilerin üstüne çıkan bir performans sergileyerek takımının önemli oyuncularından biri olmayı başardı ve normal sezonu 9.6 sayı ve 5.9 ribaunt istatistikleriyle bitirdi. Play-off sürecinde de başarılı performansını sürdürerek Detroit Pistons’un 2003-2004 yılı şampiyonu olmasında katkı sağladı ve şampiyonluk yüzüğünü takan ilk ve tek Türk basketbolcu olarak tarihe geçti.

Sonraki sezon Detroit Pistons ile kontratı biten Okur hak ettiği şampiyonluk yaşadığı takımdan beklediği teklifi alamadığı için Utah Jazz ile 50 milyon USD bedelle 6 yıllık bir kontrat imzaladı.

Utah Jazz ile ilk sezonunda istediği süreleri alsa da takımın yıldızları Andrei Kirilenko ve Carlos Boozer gibi isimlerin uzun süreleri sakatları yüzünden Playoff’larda oynamaya hak kazanamayan Okur o sezon 12.9 sayı, 7.5 ribaunt ortalamalarıyla oynadı. Jazz ile ikinci sezonunda asıl oyununu sahaya koymayı başaran Mehmet Okur 18 sayı ve 9 ribaunt istatistikleriyle yetenekli bir uzun olduğunu bütün lige gösterdi.

Sonraki sezonlarda NBA’de hak ettiği saygıyı elde eden Mehmet Okur Utah Jazz fanları tarafından birçok maçta son dakika şutları ile maç kazandırdığı için “Money Man” lakabıyla anılmaya başlamıştır.

All-Star Gururu

2007 yılında Steve Nash sakatlığı yüzünden katılamayacağı için Mehmet Okur All Star takımına çağrıldı ve Türk basketbol dünyası için bir başka önemli başarıya imza attı. Batı Konferansı takımıyla 14 dakika sahada kaldı ve 4 sayı, 2 ribaunt ve 1 asist performansı gösterdi.

Utah Jazz kariyeri boyunca takımın kilit isimlerinden biri olmaya devam eden okur 2009 yılında Indiana Pacers ile oynanan maçta tam 43 sayı atarak NBA’de adını bir kere daha duyurdu ve sezon sonunda takımıyla 21 milyon değerinde 2 yıllık yeni bir sözleşme imzaladı.

Sakatlık Sonrası Kariyeri

Okur, 2010 yılı normal sezon sonrası Denver Nuggets ile oynanan ilk maçında aşil tendonundaki zedelenme dolayısıyla Playoff’ları ve Türkiye Milli Takımıyla katılacağı Dünya Basketbol Şampiyonası’nı kaçırdı.

2011 yılında NBA oyuncu derneği ve organizasyon yönetimi oyuncu maaşları konusunda anlaşamayınca lokavt ilan edildi ve Mehmet Okur Eylül ayında lokavt bitişi durumunda NBA’e geri döneceği bir anlaşma ile Türk Telekom Basketbol Takımına imza attı.

Kısa süren lokavt sonrası Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönen Okur, bir 2. raund draft seçimi karşılığında New Jersey Nets’e takas edildi ve yedeklerden takımına destek verdi.

2012 yılında Gerald Wallace karşılığında Shawne Williams ve 1. raund draft seçimi karşılığında Portland Trail Blazers’a takaslandı ancak takastan 6 gün sonra Trail Blazers tarafından serbest bırakıldı. Okur aynı hafta sakatlığı dolayısıyla basketboldan emekli olduğunu basına açıkladı.

Özel Hayatı

https://www.instagram.com/mehmetokur.13/

Okur, model Yeliz Okur ile evlenmiş ve 21 Mart 2007 tarihinde Melisa adında bir kızı olmuştur. Aynı zamanda 10 yaşında Yiğit Mehmet ve Mert Mehmet adında iki oğlu vardır.

Mehmet Okur bugünlerde Phoenix Suns’da oyuncu geliştirme koçluğu yapmakta ve San Francisco’da yaşamaktadır.

Eğer basketbol tarihini merak ediyorsanız gelmiş geçmiş en büyük NBA süper starlarından Michael Jordan’ın hikayesine ve daha pek çok içeriğe buradan ulaşabilirsiniz. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık