Muhammed Ali'nin Hayatı ve Unutulmaz Maçları

Muhammed Ali'nin Hayatı ve Unutulmaz Maçları

Tüm dünyanın tanıdığı bir efsane haline gelen Muhammed Ali, gelmiş geçmiş en başarılı boksörlerden biri olmanın yanı sıra, pek çok sporcunun idolü ve birçok insanın kahramanıydı. Boks dünyasının gördüğü en hırslı, inatçı ve başarılı sporculardan biriydi. İsmini dünyaya duyurduktan sonra çıktığı her maç milyonlar tarafından soluk soluğa izlendi. Irk eşitliği ve toplumsal mücadele adına verdiği savaş, onu bir sembol haline getirdi. Bu nedenle onun yaşam öyküsü, kariyeri ve mücadeleleri de büyük ilgi çekti. Peki, hem ringte hem de özel hayatında Muhammed Ali kaç kez yenildi, kaç kez kazandı? Boks serüveninde onun için dönüm noktası sayılan olaylar nelerdi?

Muhammed Ali Kimdir? 

1942 yılında doğan Muhammed Ali, gerçek adıyla Cassius Marcellus Clay Jr, oldukça inatçı, dik başlı ve azimli bir çocuktu. Boksla tanışması da tamamen bir tesadüf sonucunda gerçekleşti. 12 yaşında bisikleti çalındığında öyle sinirlenmişti ki, onu dinleyen polis memurunun yanında bisikletini çalan kişiyi eline geçirirse neler yapacağını anlatmaya başladı. Polisliğin yanı sıra bir spor salonunun da sahibi olan Joe Martin, Cassius'un ciddiyetinden ve tavrından çok etkilendi. Cassius'a ona boks öğretebileceğini, böylece bisiklet hırsızıyla bir gün karşılaştığında dilediği şekilde kozlarını paylaşabileceklerini söyledi. İşte Muhammed Ali boks kariyeri ve yolculuğuna o gün başlamış oldu. Öyle ki, yıllar sonra boksör Muhammed Ali sıfatıyla, çalınan bisikletinin aynısını bularak ikonik bir poz verecekti. 

Muhammed Ali Nereli? 

Muhammed Ali Louisville Kentucky doğumluydu. Ancak Afro-Amerikan kökenli olması sebebiyle çocuk yaştan itibaren ırk ayrımcılığına maruz kalmaya başlamıştı. Boksla tanışmasından kısa bir süre sonra National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası kayıtlarına amatör sporcu olarak geçmeyi başardı. 18 yaşında Roma Olimpiyatları'nda altın madalya kazanması ve 22 yaşında Sonny Linston'a karşı elde ettiği galibiyet sonucunda Dünya Şampiyonu olması, tüm dünyanın adını duymasını sağladı. Bu büyük zaferden sonra Muhammed Ali Clay soyadını bırakarak Müslüman olduğunu açıkladı. O güne kadar Cassius X ya da Cassius Clay olarak bilinen bu genç boksör, artık Muhammed Ali ismiyle anılmaya başlandı. Ancak bu kez önünde başka bir engel vardı. Vietnam Savaşı'na karşı olduğunu ve bu nedenle askere alınmak istemediğini açıklayan Muhammed Ali, ırk eşitliğini savunması nedeniyle ülkesinde ve spor camiasında tepki toplayarak boksa 4 yıl boyunca ara vermek zorunda kaldı.

Muhammed Ali Tekrar Ringlerde

4 yıl süren hukuk mücadelesinin sonucunda temyiz davasını kazanarak tekrar ringlere dönmeyi başaran Muhammed Ali, tüm hırsı ve gücüyle boksa devam etti. 1971 yılında Joe Frazier ile çıktığı ve "yüzyılın maçı" olarak anılan maçta kariyerinin ilk yenilgisini aldı. Uzmanlar, Muhammed Ali'nin aradan geçen 4 yıldan sonra Frazier gibi güçlü bir rakiple karşılaşmaya henüz hazır olmadığında hemfikirdi. Ancak o hem sabırsız hem de azimliydi. Tekrar Dünya Şampiyonu unvanını kazanmak için peşpeşe rakiplerinin karşısına çıktı. Ken Norton ile yaptığı maçta aldığı darbeyle kırılan çenesi bile onu vazgeçiremedi ve rövanş maçında galibiyeti elde etti. Frazier'i yenmek onun en büyük tutkusu haline gelmişti fakat onu birlikte maça çıkmaya ikna etmek kolay olmadı. Boksun fırlama çocuğu; Frazier'in evinin önüne yanaştırdığı bir kamyondan megafonla bağırarak, sokaktan kumar masalarına kadar her yerde karşısına çıkarak en sonunda unvan maçı için anlaşmayı başardı.

Üç Kez Dünya Şampiyonluğu

Frazier'i ve ardından Foreman'ı iki nakavtla yenen ve şampiyon unvanını geri kazanan Muhammed Ali, 1978 yılında L. Sprinks'e karşı elde ettiği galibiyetle tarihte üç kez dünya şampiyonluğu elde eden ilk boksör olmayı başardı. Aslında 1978 yılı, onun boksu resmi olarak bıraktığı seneydi. Ancak Muhammed Ali hayatı ve sağlığı için daha sonra çok yanlış bulunacak bir karar verdi. 1984 yılında Parkinson hastalığına yakalanmış olmasına rağmen hastalığını gizleyerek iki maça daha çıktı. İki büyük yenilgi aldığı bu maçlar, hastalığını da oldukça kötü etkiledi. Ancak aldığı yenilgilere rağmen 2016 yılında hayatını kaybettiğinde, profesyonel spor hayatı boyunca yaptığı 61 maçta yalnızca 5 kez yenilen bir boksör olarak tarihe geçti.

"Senin İçin Dövüşeceğim"

Muhammed Ali'nin 1980 yılında Larry Holmes ile çıktığı maçı izleyen ve henüz bir boksör adayı olan 14 yaşında bir çocuk, Muhammed Ali'nin aldığı ağır darbeleri gördükçe kahroldu. Çocuğun adı Mike Tyson'du. Maçın ertesi gününde antrenörü Cus D`Amato Muhammed Ali ile konuşurken bir anda telefonu kapan Mike Tyson Muhammed Ali için büyüdüğünde Holmes ile dövüşeceğini ve yeneceğini söyledi. Henüz o çocuğun kariyerinde nasıl bir noktaya geleceğinden haberdar olmayan Muhammed Ali, gülümseyerek telefonu kapattı. Takvim 1988'i gösterdiğinde, Demir Yumruk lakabıyla bilinen Tyson, sözünü tutarak Holmes'u 4 rauntta nakavt etmeyi başardı. 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık