Türk Basketbolunun Efsane İsmi: Aydın Örs

Türk Basketbolunun Efsane İsmi: Aydın Örs

Türk basketbolunun yaşayan efsanelerinden biri olarak kabul edilen Aydın Örs, antrenörlüğünü yaptığı tüm takımlara önemli başarılar kazandırdı. 29 yıl süren antrenörlük kariyerine toplam 29 kupa sığdıran Aydın Örs, çalıştırdığı takımlara uygulattığı savunma taktikleriyle de oldukça konuşuldu. 2017 yılında Beylikdüzü Belediyesi, bu önemli teknik adamın isminin bir spor salonuna verilmesine karar verdi. Böylece Türk spor tarihine ismini altın harflerle yazdıran Aydın Örs, bir kez daha ölümsüzleşmiş oldu. Peki, Aydın Örs hangi takımları yönetti? Onu bu kadar önemli bir teknik adam kılan büyük başarılar hangileriydi?

Aydın Örs Kimdir?

1946 yılında Ankara'da dünyaya gözlerini açan Aydın Örs, basketbol kariyerine öncelikle oyuncu olarak başladı. 1963 yılında başladığı kariyerinde toplam 35 kez milli forma giymeye hak kazandı. Ancak onun ismini tüm spor camiasının duymasının asıl nedeni, antrenörlükte gösterdiği başarıydı. Aydın Örs yönettiği takımlar açısından büyük başarılara imza attı. Eski ismi Efes Pilsen olan Anadolu Efes takımıyla çalıştığı süreçte 18 kupa, genç milli takım ile iki kez Balkan şampiyonluğu kazandı. 32. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Aydın Örs önderliğindeki A milli takım, turnuvadan gümüş madalya kazanarak döndü. Ancak Aydın Örs'ün kazandığı kupalar arasında en önemli olanlarından biri, şüphesiz Koraç Kupası'ydı. 

Koraç Kupası Zaferi

1993 yılında Aydın Örs liderliğindeki Efes Pilsen, Saporta Kupası'nda final maçı yapmaya hak kazanan ilk Türk takımı olmayı başardı. Ancak asıl zafer, üç yıl sonra geldi. 1996 yılında Efes Pilsen'in Avrupa Koraç Kupası'nı kaldırmasıyla Aydın Örs, basketbolda Avrupa Kupası kazanmayı başaran ilk Türk antrenör olarak tarihe adını yazdırdı. Efes Pilsen'in başarıları uzun süre boyunca devam etti. 1997'den 1999'a kadar her yıl çeyrek finale kalmayı başaran takım, 1999-2000 sezonunda Avrupa üçüncüsü oldu. 

Başarılı Bir Savunma Taktisyeni

Aydın Örs'ü mesleğinde bu kadar başarılı yapan en önemli faktör, savunma alanındaki başarılı taktikleriydi. Özellikle Efes Pilsen'in başantrenörü olduğu dönemde takıma uygulattığı savunma taktikleri, "öldürücü alan savunması" olarak anılıyordu. Efes Pilsen'de onun döneminde oynayan birçok oyuncunun kariyerine de katkısı büyüktü. Bugün NBA kariyerleri herkes tarafından bilinen Mirsad Türkcan ve Hidayet Türkoğlu gibi oyuncuları as kadroya alarak kariyerlerinde önlerini açtı. Volkan Aydın ve Ufuk Sarıca gibi yeteneklerin yetişme sürecinde de büyük emek sahibiydi. 

Aydın Örs'ün Milli Takım Kariyeri

Aydın Örs liderliğindeki Türkiye Basketbol Milli Takımı, 32. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda elli iki yıl aradan sonra Avrupa'da yarı final heyecanını tekrar yaşadı. Finalde Yugoslavya'ya karşı mağlup olan milli takım, gümüş madalya sahibi oldu. Türkiye Basketbol Milli Takımı, Aydın Örs'ün yönetiminde yaptığı toplam 37 maçtan 22'sinde galibiyet kazanmayı başardı. 

Sıkı Bir Fenerbahçe Taraftarı

Aydın Örs, Efes Pilsen'le geçirdiği uzun yıllarda bile koyu bir Fenerbahçe taraftarı olduğunu saklamıyordu. Efes Pilsen'le yollarının ayrılmasının ardından, 2004-2005 sezonunda Fenerbahçe Ülker takımının başına getirildi. Fenerbahçe Ülker, Aydın Örs ile birlikte Türkiye Ligi'nde lider olmasının yanı sıra tarihinin ilk Euroleague mücadelesini verdi. Ancak 2007 yılında Fenerbahçe'ye 16 yıllık bir aradan sonra lig şampiyonluğu kazandırmasına rağmen, Fenerbahçe yönetimi sezonun bitmesine yaklaşık bir ay kala Aydın Örs ile yollarını ayırma kararını aldı. Fenerbahçe Ülker taraftarı tarafından büyük tepki çeken bu karar üzerine, Aydın Örs koçluk kariyerini noktalamaya karar verdi. 

Basketbol Ekipmanlarınız Yalı Spor'da

Aydın Örs'ün oyuncu ve antrenör olarak uzun yıllar sürdürdüğü kariyerinde en büyük tutkusu basketboldu. Siz de basketbol antrenmanlarınızda kullanabileceğiniz tüm aksesuar ve ekipmanlara Yalı Spor aracılığıyla ulaşabilir, güvenilir ve kaliteli markaların ürünlerini bir arada bulabilirsiniz. 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık