Ketojenik diyet, tıbbi anlamda ciddi hastalara uygulanan beslenme programıdır. Bunun yanında zayıflama konusunda da büyük rol oynamaktadır. Uzun süre boyunca kesintisiz devam ettirilmesi, sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diyetin temelinde karbonhidrat alımında azalmaya gidilmektedir. Vücut, bulamadığı enerjiyi depoladığı yağlardan yakmaya başlar.
Ketojenik diyetler genel olarak sporcular tarafından tercih edilmektedir. Uygulanan diyetin farklı türleri bulunmaktadır. Karbonhidratın en aza çekilerek sabit kaldığı programlarda, duruma göre protein ya da yağ fazla alınmaktadır.
Önemli Not: Bu yazımız sadece bilgi amaçlıdır, diyetin doktor yada diyetisyen kontrolünde kişisel kan ve vücut değerlerinize göre planlı olarak yapılması gerekmektedir.
Ketojenik diyetin faydaları
Karbonhidratın minimuma çekildiği beslenme programında, kalori hesabı yapılmadan ve yiyecek takibine fazla takılmadan kilo verildiği gözlemlenmiştir. Protein ağırlıklı beslenmenin ön planda olduğu programın aynı zamanda kalp sağlığı için ve açılan yaraların iyileşmesi konusunda yardımcı olmaktadır.
Birçok fonksiyonun düzenlenmesinde rol oynayan ketojenik diyeti uygularken, alınamayan bazı mikrobesinlerin eksikliğini gidermek için takviye almak gerekmektedir.
Ketojenik diyetin Yan etkileri
Ketojenik diyetin ortaya çıkış amacı tıbbi bir durumdan kaynaklı çözüm yolu olduğu için yanlış şekilde kullanılmamalıdır. Ketojenik diyetin büyüme çağındaki çocuklara uygulanmasından özellikle kaçınılmalıdır. Birçok besini yasaklayan bu diyet programı, çocuklarda büyümeye engel olmaktadır.
Farklı türden besinlerin kesilmesiyle beraber vücutta halsizlik oluşabilmektedir. Çeşitli uyku sorunları, ağız kokması ve beyinsel fonksiyonların yavaşlaması gibi yan etkiler göstermektedir. Bundan dolayı diyete direkt başlamadan 2 hafta önce kademeli bir şekilde karbonhidratın azaltılması ve bununla beraber diyetin çok uzun süre yapılmaması gerekmektedir.
Serbest ve yasaklı yiyecekler
Yukarıda da bahsedildiği gibi ketojenik diyet uygularken karbonhidrat minimuma indirilmektedir. Yağ veya proteinin denge bazlı birinin daha fazla tüketildiği programda tüketilmemesi gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Şekerli ve işlenmiş gıdaların tamamen rafa kaldırıldığı bu diyet programında çoğu kişinin en çok zorlandığı kısım burasıdır. Aynı zamanda pirinç, makarna, ekmek gibi karbonhidratı yüksek besinlerin alınması da bırakılmak zorundadır. Karbonhidrat seviyesi hesaplandığı sürece istenilen her şey yenilebilir.
Sabah kahvaltılarında peynir ve yumurta gibi besinlerin ön plana çıktığı beslenme programında protein öncelikli haldedir. Atıştırmalık olarak kuruyemişler tercih edilebilir. Akşam yemeğinde sebze ve et kesinlikle tercih edilmelidir. Proteinin yeterli derecede alınmaması kas kaybıyla sonuçlanabilir.
Diyet sporla desteklendiği takdirde kilo verme hızlanacak ve vücudun daha düzgün şekillenmesi sağlanacaktır. Spor yaparken hareket özgürlüğü sağlayan tüm giyim seçenekleri için yalispor.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.