Hem Spor Hem Moda İkonu: Stan Smith Kimdir?

Hem Spor Hem Moda İkonu: Stan Smith Kimdir?

40 yılı aşkın süredir tüm dünyada bir efsane haline gelen adidas Stan Smith spor ayakkabılarını duydunuz mu? adidas’ın ayakkabı sektöründe unutulmaz bir başarı ve satış rakamı yakalamasını sağlayan Stan Smith koleksiyonları, spor ayakkabı tutkunları için özel bir yere sahiptir. Başta yalnızca bir tenis ayakkabısı olarak üretilen ve satışa sunulan koleksiyonlar; ikonik, retro ve modern çizgileri bir arada barındırır. Ancak Stan Smith ayakkabılarının uzun yıllardır popülerliğini asla yitirmemesinin tek nedeni, ayakkabıların özel ve sade tasarımı değildir.

1970’li yılların en ünlü ve başarılı tenisçisi olarak kabul edilen, koleksiyonlara da ismini veren Stan Smith, adidas ile imzaladığı sponsorluk anlaşması ile hem kendisinin hem de markanın kariyerini değiştirir. Peki, Stan Smith’in dünyanın en iyi tenisçilerinden biri olarak kabul edilmesinin ardında yatan başarılar nelerdir? adidas Stan Smith ayakkabılar nasıl tüm dünyada bu kadar popüler olmayı başarmıştır? Haydi, tüm bu soruların yanıtlarını ve Stan Smith efsanesini birlikte keşfedelim!

Stan Smith Kimdir?

1946 yılında California’da dünyaya gelen Stanley Roger Smith, dünyanın en başarılı profesyonel tenisçileri arasındadır. Stan Smith hayatı ve başarıları açısından birçok amatör sporcu için bir ilham kaynağı olarak kabul edilir. Profesyonel kariyeri başlamadan önce Davis Cup’a başvuran Smith, organizatörler tarafından fazla dikkatsiz ve ciddiyetsiz olduğu gerekçesiyle ret cevabı alır. Ancak tenis tutkusunu ve azmini kaybetmez.

1968 yılında düzenlenen National Collegiate Athletic Association Tek Erkekler Şampiyonası’nı kazanan Smith, çiftler kategorisinde de partneri Bob Lutz ile birçok başarıya imza atar. Kariyerinin zirvesinde olduğu dönemde tüm dünyanın 1 numaralı tenis oyuncusu olarak kabul edilmesinin yanı sıra iki kez Grand Slam almayı başarır. Stan Smith tenis branşında herkesi büyülemeye devam ederken adidas’ın kurucusu Adolf Dassler’in oğlu Horst Dassler de Stan Smith’in başarılarını takiptedir.

Stan Smith Ayakkabının Hikayesi: Bir Başarı Öyküsü

Stan Smith’in henüz başarı rüzgârları estirmeye başlamadığı dönemde Horst Dassler sektörü ve moda dinamiklerini derinden sarsacak bir koleksiyonun peşindedir. Dünyanın en iyi tenisçilerinden birini yeni bir ayakkabı koleksiyonunun ikonu yapmaya karar veren Dassler, dönemin en önemli sporcularından biri olan Robert Hailet’la anlaşır. Anlaşma sonucunda adidas tarafından piyasaya sürülen dünyanın ilk deri tenis ayakkabısının dil kısmında, Hailet’ın imzası yer alır. Birkaç yıl içinde Stan Smith’in adı gitgide daha çok duyulunca adidas 1971 yılında Stan Smith ile anlaşır. Böylelikle adidas’ın tüm zamanlar içinde en çok ilgi gören ve satış rekoru kıran ayakkabılarından biri olan Stan Smith’ler doğar.

Köpük yeşili rengi ve özel tasarımı ile adidas Stan Smith, piyasaya sürülmesini takiben yalnızca 2 yıl içinde ürün pazarında lider konuma gelir. Bu nedenle adidas ve Stan Smith’in yaptığı sponsorluk anlaşması, dünyanın en etkili 13. anlaşması olarak kabul edilir. 1988 yılına gelindiğinde ise, Stan Smith ayakkabı modeli, toplam 22 milyon adet satış rakamı ile Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanır. Böylelikle satış rakamları nedeniyle Guiness Rekorlar Kitabı’nın arşivine katılan ilk ayakkabı ünvanını da taşımaya başlar. 1971 - 2009 yılları arasında adidas’ın yalnızca Stan Smith modellerinden elde ettiği gelir, 65 milyon doları aşar. Toplam 8 farklı koleksiyon ve özel materyalleri ile Stan Smith tenis ayakkabıları, 2009 yılında dünyanın en geniş tenis ayakkabısı portföyü olarak tarihe geçer.

Stan Smith Geri Döndü

Yakaladığı büyük başarıya rağmen adidas, 2011 yılında Stan Smith koleksiyonlarının üretimini durdurma kararı alır. Keza bu kararın üstüne birçok Stan Smith sahibi, farklı koleksiyon modellerini oldukça uçuk fiyatlar karşılığında satın alıp kendi koleksiyonlarını tamamlamaya çalışır. Tam 40 yıl boyunca birçok spor ayakkabısı sevdalısının favori tercihi olan modeller, 3 sene boyunca piyasadan silinir. Ancak geniş bir kitleden gelen yoğun ilgi nedeniyle, adidas daha fazla kayıtsız kalamaz.

2014 yılında Stan Smith modellerinin tekrar geri döneceği ilan edilir. 2014 yılının şubat ayında adidas Stan Smith’ler klasik dokunun yanı sıra alternatif tasarımları da barındıran bir koleksiyonla tekrar sporseverler ile buluşur. Ünlü müzisyen Jarren Benton, Stan Smith modellerinin geri dönüşünden bahsettiği şarkısı My adidas ile geniş kitlelere ulaşır. Oprah Winfrey’den Pharrel Williams’a birçok ünlü ismin de çıktığı andan itibaren tanıttığı spor ayakkabıların ilk serisinin stoğu, mart ayı bitmeden tükenir.

“Bazı İnsanlar Benim Bir Ayakkabı Olduğumu Sanıyor”

İroniktir ki, günümüzde Stan Smith’i tanımayan birçok insan da adidas Stan Smith koleksiyonlarının sıkı birer hayranıdır. adidas’ın Stan Smith ayakkabılarda elde ettiği dünya çapındaki başarı, tenis branşıyla doğrudan ilgilenmeyen birçok sporseverin Stan Smith ismini yalnızca bir ayakkabı olduğunu sanmasına yol açar. Stan Smith, esprili bir dille belirlediği kitabının ismini “Some People Think I’m A Shoe!” (Bazı İnsanlar Benim Bir Ayakkabı Olduğumu Sanıyor!” koyar.

Toplam 336 sayfadan oluşan ve henüz Türkçeye çevrilmemiş olan eser, Stan Smith’in profesyonel kariyeri ve başarılarının yanı sıra hayatının farklı dönüm noktaları ve eğlenceli hatırları ile ilgili birçok anekdot barındırır. Ayrıca Stan Smith, Some People Think I’m A Shoe adlı eserinde adidas Stan Smith modellerinden altmışı aşkın parçayı barındıran özel bir koleksiyona sahip olduğunu da belirtir. Kısacası adidas Stan Smith ayakkabılar, marka yüzünün başarılı spor kariyerini ve ününü bile gölgede bırakabilecek ölçüde popüler olmayı başarmıştır. Siz de Stan Smith ayakkabı modellerini buradan inceleyebilir, bu değerli parçaları spor ayakkabısı koleksiyonunuza ekleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık