Spor Ayakkabının Ömrünü Uzatmak için 8 Yöntem

Spor Ayakkabının Ömrünü Uzatmak için 8 Yöntem
sporayakkabısporayakkabılarkoşukoşuayakkabısı

Spor ayakkabı, üretilme amacının doğasına uygun olarak harekete uygun şekilde üretilir ve esnemeye duyarlıdır. Aynı zamanda, spor ayakkabılar en çok tahrip olan, kirlenen ayakkabı türleridir. Dolayısıyla spor ayakkabınızın ömrünü uzatmak için özenli bir kullanım ve bakım gerekir. Fakat; özenli kullanım ve bakım amacıyla yapılan pek çok yanlış yöntem, ayakkabının ömrünü uzatmak yerine ömrünü kısaltmaktadır. Bu yüzden yanlış bilgilerinizi düzeltmenizde size faydalı olacak, ayakkabınızın ömrünü uzatacak önemli bilgileri birkaç madde ile sıraladık.

1. Öncelik olarak kimyasal temizleyicilere başvurmayın

Spor ayakkabınız kirlendiğinde hemen kimyasal temizlik malzemelerine başvurmak yerine; ayakkabıyı, öncelikle sadece su kullanarak temizlemeyi deneyin. Su, düşündüğünüzden fazla lekeyi çıkartabilir. Fakat; suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edin, sıcak su ayakkabınızı aşındırabilir.

2. Karbonat kullanmayı deneyin

Karbonat hem ayakkabıdaki kötü kokuyu giderir hem de ayakkabınızı kolaylıkla temizler. Karbonatı bir diş fırçası ile spor ayakkabı üzerindeki lekeli bölgeye hafifçe uygulayın.

3. Spor ayakkabı modeliniz deri ise özel fırça kullanın

Deri ayakkabılar bozulmaya daha fazla müsaittir. Dolayısıyla spor ayakkabınız deri ise, özel deri fırçaları ile ayakkabınızı temizleyin. Aksi takdirde temizlerken ayakkabınıza zarar verirsiniz.

4. Spor ayakkabı için özel üretilmiş malzemeleri kullanın

Pek çok spor mağazasında spor ayakkabı temizliğinde işe yarayacak kaliteli temizlik setleri bulabilirsiniz. Bu ürünler ayakkabı kumaşları düşünülerek özel olarak üretildiği için spor ayakkabı temizliğinde size fayda sağlayacaktır.

5. Beyaz spor ayakkabı kullanıyorsanız özel bakım yapın.

Beyaz spor ayakkabılar kirlenmeye ve leke tutmaya en müsait ayakkabılardır. Fakat; tüm şık görüntüsüyle de beyaz spor ayakkabılardan vazgeçmek zordur. Eğer beyaz bir spor ayakkabı kullanıyorsanız özel bir bakımı göze almalısınız. Bu spor ayakkabıları temizlerken özellikle çamaşır suyu, deterjan kullanmaktan kaçınmalısınız.

6. Ayakkabı tabanı temizleme konusunda bilgi edinin

Ayakkabı tabanlarını temizlerken kesici aletler kullanmak yerine, ayakkabının altını öncelikle yıkayın. Kesici aletler ayakkabı tabanında delik açabilir. Ayakkabı tabanları, ayakkabıların en dayanıklı yerleri olsalar da tahrip olabilirler.

7. Spor ayakkabınızı nazik kullanmaya özen gösterin

Spor ayakkabınızı özellikle giyip çıkarırken nazik davranın. Ayakkabıların çoğu yanlış giyme çıkarma alışkanlıkları yüzünden zarar görür. Eğer spor ayakkabınızı giyerken bağcıklar sizi zorluyorsa, daha az bağcık olan spor ayakkabı modellerini tercih edebilirsiniz.

8. Doğru spor ayakkabıyı tercih edin

Kullanım şeklinize uygun ayakkabı modelini tercih ederseniz ayakkabınızın ömrü elbette daha uzun olur. Eğer basketbol ile uğraşıyorsanız buna uygun bir spor ayakkabı tercih etmek akıllıca olacaktır. Örneğin; Nike’ın Kyrie Flytrap ismiyle piyasaya sürdüğü harika görünüşe sahip spor ayakkabı modeline bakabilirsiniz.

 

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık