Dünya Kupası Tarihine Damga Vurmuş Özel Topların Hikâyesi

Dünya Kupası Tarihine Damga Vurmuş Özel Topların Hikâyesi
dünyakupasıfutbolworldcup

FIFA neredeyse 100 yıldır dünya kupası düzenliyor. 4 kıtayı gezen turnuva, hafızalarımızda yer eden yüzlerce hatıra bıraktı. Efsane oyuncular, nefes kesen maçlar, tartışmalar, özel kramponlar… Bir de tabii her turnuvaya özel tasarlanan toplar! 2002 yılındaki Favernova’yı hangimiz unutabiliriz? 1930’dan beri düzenlenen turnuva topları zaman içinde teknoloji ile gelişti. Bugün de turnuvalarda mükemmel kalitede estetik toplar üretiliyor. Bu yazımızda dünden bugüne dünya kupası turnuvalarında düzenlenen topları sizin için sıraladık. 

İlk Dünya Kupası Turnuvasında Kullanılan Top 

1930’da Uruguay’da düzenlenen turnuvada belli bir top belirlenmedi ve Uruguay – Arjantin final maçında takımlar kendi getirdikleri topu kullandılar. İlk turnuvaya 13 takım FIFA davetiyle katıldı.

1970 Turnuvasında Kullanılan Klasikleşmiş Top: adidas Telstar

1970 yılına kadar dünya kupası topları ev sahipleri ülkelerin tasarımcıları tarafından yapılırken bu yıla gelindiğinde FIFA, Adidas ile anlaştı. Bu tarihten sonra her turnuvanın topunu Adidas üretti. 1970’de markanın ürettiği “Telstar” 12 siyah beşgen ve 20 beyaz altıgenden oluşuyordu ve su geçirmiyordu. Meksika’da düzenlenen turnuva yıllarca futbolseverler tarafından unutulmadı. Turnuvada, Jairzinho, Pele, Gerson ve Tostao gibi harika futbolcular bir arada bulunuyordu.

Yerel Öğeler ile Beslenen İlk Dünya Kupası Topu: Etrusco unico!

1990 yılında düzenlenen turnuvada İtalya’nın tarihinden esinlenildi. Etrusco Unico adı M.Ö. 6. yüzyılda Tiber ve Arno nehirleri arasında kalan Etruria bölgesinde yaşayan Etrüskler’den geliyordu. Adidas bu topu, üç aslan başı ve üçgenin kenarlarından geçen motiflerle süslemişti. İtalya’da düzenlenen turnuva, dünya kupası tarihinin en az gollü turnuvası oldu ve çoğu futbolsever için bu turnuva hala en sıkıcı dünya kupası turnuvası olarak anılıyor.

İlk Renkli Dünya Kupası Topu: adidas tricolore

1998’de Fransa’da düzenlenen turnuvada ülkenin sembolü horoz temel alındı.Toptaki renklerde de Fransa bayrağı renkleri kullanıldı. İlk kez altın gol uygulaması da bu turnuvada hayata geçti. Final maçında Fransa, Brezilya’yı 3-0 gibi farklı bir skorla yenerek kendi evinde kupanın sahibi oldu. Zinedine Zidane, Fransız milli takımının parlayan ismiydi. 

Hiç Birimizin Unutamadığı O Muhteşem Top: Fevernova!

Dünya kupaları tarihinde iki ülkenin ortaklığında düzenlenen bu ilk turnuvada Adidas, 1978’den beri kullandığı top tasarımlarının tamamen dışına çıktı ve futbolseverlere farklı bir top sundu. Fevernova renkleriyle, Japonya ve Güney Kore’nin kültürlerini yansıtıyordu. Brezilya’nın Cafu’lu, Ronaldo’lu kadrosuyla damga vurduğu turnuvada Türkiye dünya üçüncüsü olarak Türk futbol tarihinin en büyük başarısını elde etti. 

İsmi Oylamayla Belirlenen İlk Top: brazuca

İsmi futbolseverlere sorularak belirlenen ilk dünya kupası topu Brazuca oldu. Bu isim izleyicilere sorulan 3 isim arasında oylama yoluyla seçildi. 2014 yılında düzenlenen turnuvada Almanya futboluyla herkesi kendisine hayran bıraktı. Yarı finalde ev sahibi Brezilya’yı 7-1 gibi farklı bir skorla geçen takım şampiyonluğa da uzanarak müzesine yeni bir dünya kupası daha götürdü.


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık