Efsanevi adidas Ayakkabı Modellerinin Altında Yatan Tarih

Efsanevi adidas Ayakkabı Modellerinin Altında Yatan Tarih
adidasadidasayakkabıfutbol

adidas’ın ve ikonik adidas ayakkabı modellerinin tarihi, Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası’na (Gebrüder Dassler Schuhfabrik) dayanıyor. 1924 yılında Adolf ve Rudolf ismindeki iki kardeş atletizm sporcularına hafif ayakkabılar üretme amacıyla annelerinin çamaşırhanelerinde bir atölye kurdular. Bu ufak atölyenin içinden dünyanın en büyük iki spor markası adidas ve Puma çıktı. Bu süreç biraz sancılı. Gelin ayrıntılara bakalım. 

İlk Şöhret

Dassler kardeşlerin ürettikleri ayakkabılar başlangıçta yerel bölgeye üretim yapıyorlardı. Fakat bu durum ayakkabılardan birini, Afro Amerikan atlet Jesse Owens’un kullanması ile değişti. 1936 olimpiyatlarında Owens’ın kazandığı başarılar iki kardeşin ünlenmesine sebep oldu. Bavyera’da nüfusu fazla olmayan sıradan bir kasabada üretime başlayan Dassler kardeşler artık başta Almanya olmak üzere dünya çapında da tanınmaya başlamışlardı.

II.Dünya Savaşı ve Ayrılık 

II.Dünya Savaşı patlak verdiğinde Dassler kardeşler Adolf ve Rudolf, Nazi partisine üye oldular. Adolf, Nazi ordusuna savaş botları üretirken, daha koyu bir Nazi taraftarı olan kardeşi Rudolf ise askere yazıldı. Buraya kadar her şey yolundaydı. Daha sonra Naziler, Dassler kardeşlerin fabrikasına el koyup postal üretmeye başlayınca Adolf ABD’ye yaklaştı ve kardeşi Rudolf’u Nazi Partisi’nin Gizli Polis Teşkilatı olan Gestapo için çalıştığını ihbar ederek onun tutuklanmasına sebep oldu. İki kardeşin zaten pek de iyi olmayan bağları bu olay ile kopma noktasına geldi. 

adidas Markası Doğuyor

Savaş bittikten sonra 1948’de, fabrika Adolf ve Rudolf arasında paylaşıldı. Herzogenaurach kasabasındaki nehrin iki ayrı yakasına, iki kardeş kendi fabrikalarını kurdular. Adolf ismi ve soy isminin baş harflerinden adidas ismini yaratırken, kardeşi başlangıçta Ruda fakat sonra Puma olacak markayı yarattı.

Efsanevi İlk Üç Çizgili adidas Ayakkabı

adidas’ı kuran Adolf’un atletler ile arası iyiydi. 1949’da üç çizgili adidas ayakkabı koşu rekortmeni Emil Zatopek’in ayağında dünya çapında şöhrete kavuştu. Tasarım elbette Adolf Dassler’e aitti. Çizgilerin amacı öncelikle ayakkabıyı sağlamlaştırmak ve estetik bir görüntü kazandırmaktı. Üç çizgi herkes tarafından benimsendi öyle ki markanın logosu oldu.

Dünya Kupasında Kramponlu adidas Ayakkabı Rüzgârı

1954 dünya kupasında adidas, Alman milli takımı için “Brasil” ismini verdiği, çivili krampona sahip -yine elbette üç çizgili- adidas ayakkabı modelini üretti. Bu model adidas’ın dünya çapında ün kazanmasını sağladı.

adidas Logosunun Öyküsü

adidas’ın ünlü 3 yapraklı logosu 1971 yılında belirlendi. Trefoil (üç yapraklı yonca) logo olarak anılan tasarım, yüzlerce çalışmanın içinden seçilerek 1972 yılından itibaren adidas ürünlerinde kullanılmaya başladı. Bu logo, bugün adidas originals serisinde kullanılıyor.

Üç çizgili modern logo ise 1997 yılında Peter Moore tarafından yaratıldı. Logonun çıkış noktası adidas ayakkabı modellerinde kullanılan ünlü üç çizgiydi elbette. Çizgiler bir dağı andıracak şekilde yan yana dizildi. Bunun da anlamı zorlukların üstesinden gelinmesiydi.

adidas; bugün forma tasarımları, unutulmayan topları ve efsanevi ayakkabılarıyla yaklaşık 15 milyar dolar değere sahip dev bir marka. Gündelik hayatınızda zevkle giydiğiniz bir adidas ayakkabı modelinin böylesine bir tarihe sahip olması şaşırtıcı öyle değil mi?


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık