Fantastik Filmlerde Gördüğümüz Fantastik Sporlar

Fantastik Filmlerde Gördüğümüz Fantastik Sporlar

Spor ve sinema tutkunlarını ekran başına kilitleyen birçok film, belgesel ve dizi vardır. Bu tip yapımlar sayesinde farklı spor dalları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir, efsane sporcuları daha yakından tanıyabilir, arşivinize yepyeni filmler ekleyebilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Peki, ya bir de işin içine hayal gücünün dahil edildiği filmlerden söz etmeye ne dersiniz? Fantastik ve bilimkurgu temalı filmlerde zaman zaman, yazar ve senaristlerin hayal güçlerinden doğan kurgusal sporlar konu edilir. Gerçek hayattan biraz uzaklaşıp fantastik sporlara göz atmak ister misiniz?

Quidditch - Harry Potter Serisi

Dünyanın en çok sevilen ve ilgi gören serilerinden biri olan Harry Potter, J. K. Rowling tarafından kaleme alınan ve aynı adla yayınlanan bir roman serisinden uyarlanmıştır. Annesini ve babasını kaybettiği için onu hiç sevmeyen akrabalarıyla yaşamak zorunda olan küçük Harry, bir gün Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul edilir. Bu okulda her yıl Quidditch turnuvaları düzenlenir. Maçta yedişer oyuncudan oluşan iki takım bulunur. Büyücüler süpürgelerinin üstünde uçarak Quaffle isimli topu karşı takımın çemberlerinden geçirmeye, bu esnada Altın Snitch isimli küçük topu ise yakalamaya çalışır. Ancak her takımın çemberlerinin önünde birer kaleci yer alır. Üstelik Altın Snitch, kanatlı bir toptur. Haliyle onu yakalamak hiç de kolay değildir.

The Hunger Games - Açlık Oyunları Serisi


Açlık Oyunları film serisi, Suzanne Collins’in aynı isimle yayınladığı fantastik roman serisinden uyarlanmıştır. Filmin başrolünü üstlenen Jennifer Lawrence’ın üne kavuşmasında önemli bir yere sahip olan seri, distopik bir hikayeyi konu alır. Kıyamet sonrasında Panem adlı bir ülkede geçen öykü, başkent aristokratlarının ülkenin geri kalan vatandaşları üzerinde oynadığı korkunç bir oyun çerçevesinde şekillenir. Açlık Oyunları olarak adlandırılan bu oyuna katılacak 24 kişi, her yıl farklı mıntıkalardan 12 - 18 yaşlarında çocuklar arasından kura yöntemiyle belirlenir. Oyun alanı, yöneticilerin her an dilediği şekilde müdahale edebileceği bir şekilde tasarlanmıştır. Oyunun yalnızca aynı mıntıkayı paylaşan 2 galibi olabilir. Kazanan yarışmacıların diğer tüm yarışmacılar yaşamını kaybedene kadar hayatta kalması gerekir.

Vampir Beyzbolu - Alacakaranlık

Stephenie Meyer’ın aynı isimle yayınlanan romanından uyarlanan Alacakaranlık serisi, genç bir kız ve bir vampirin arasındaki aşkı konu alır. Kristen Stewart ve Robert Pattinson’un başrollerini paylaştığı seri, 2008 yılından itibaren genç izleyiciler arasında oldukça geniş bir hayran kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Serinin ilk filmi olan Alacakaranlık’ta geçen beyzbol sahnesi, esasen kuralları açısından standart bir beyzbol maçından farksızdır. Ancak oyuncuların tümü vampir olduğu için, insanlara kıyasla çok daha güçlü ve hızlı performans sergilerler. Muse grubunun Supermassive Blackhole şarkısının soundtrack olarak kullanıldığı sahne, filmin izleyiciyle buluşmasının ardından oldukça popüler olmuştur.

Pod Yarışı - Yıldız Savaşları Bölüm 1 / Gizli Tehlike

Tüm dünyayı kasıp kavuran Yıldız Savaşları serisinin Gizli Tehlike adlı filminde Anakin Skywalker’ın uzay gemisini kurtarmak ve kendisini kanıtlamak için katıldığı bir yarış olan pod yarışı, İngilizce adıyla podracing, kurgusal bir araba yarışıdır. Formula 1 yarışlarıyla benzerlik taşır, ancak pod yarışında havada uçan araçlar saatte yaklaşık 900 km hızla yol alır. Anakin, küçük yaşına rağmen bu yarışı kazanan ilk insan olarak tarihe geçer.

Brockian Ultra Cricket - Otostopçunun Galaksi Rehberi

Douglas Adams’ın aynı isimli kitabından uyarlanan bir film olan ve 2005 yılında izleyiciyle buluşan Otostopçunun Galaksi Rehberi, absürt olarak tanımlanabilecek pek çok olay ve kurgu barındıran bir eserdir. Adams’ın kurguladığı Brockian ultra cricket isimli oyunda, oyuncular birbirlerine mümkün olduğunca hızlı bir şekilde vurduktan sonra kaçmaya başlar ve kaçarken özür diler. Puanlama sistemi ise oyuncuların özür sayılarına ve kalitelerine göre belirlenir.

Bonus 1: Anbo - Jyutsu - Uzay Yolu

Dilerseniz, biraz da milyonlarca kişi tarafından hayranlıkla izlenen dizilerde konu edilen fantastik sporlara göz atalım.1966 - 1969 yılları arasında ilgiyle izlenen dizi Uzay Yolu’nda anbo - jyutsu adında bir Japon dövüş sporu işlenir. Dairesel bir alanın içinde oynanan oyun, 2168 yılında kör bir jimnastik hocası tarafından icat edilir. Denge ve koordinasyonun son derece önem kazandığı bir oyun olan anbo - jyutsu’da iki rakip vardır. Rakiplerin gözleri tamamen kapalıdır ve her biri elinde ucunda ses sensörü yer alan bir çubuk tutar. Rakipler birbirlerine yaklaştıkça, sensörlerden gelen ses desibeli de artar. Seslere göre hareket eden oyuncular, rakiplerine en hızlı şekilde saldırmaya odaklanır.

Bonus 2: Tap Ball - Simpsonlar

1989 yılında başladığı yayın hayatına halen devam eden ve 32 sezonuyla geniş bir hayran kitlesine ulaşan Simpsonlar, orta sınıfa mensup bir Amerikan ailesinin başından geçen olayları konu alır. Ailenin babası Homer Simpson tarafından icat edilen bir oyun olan tapball, Homer’ın ilginç düşünce sistemini de gözler önüne serer. Çünkü bu oyun, birçok spor dalının bir karışımı gibidir. Oyuncuların bir akıllı telefon, camdan yapılmış yarasalar, tebeşir ve zırh gibi ilginç ekipmanlara sahip olması gereken oyunda, yine Homer tarafından yazılan birçok kural bulunur.

Yazar ve senaristlerin hayal gücü farklı spor dallarıyla birleştiğinde ortaya ne kadar ilgi çekici ve farklı sonuçlar çıkıyor, değil mi? Kurgusal sporlardan şimdilik bu kadar. Dilerseniz, Yıllar Geçse de Unutulmayan Futbol Filmleri’ne de göz atabilir, ilginizi çeken başka filmlerle tanışabilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık