İlginç Sporlar Serisi: Deve Kuşu Yarışı

İlginç Sporlar Serisi: Deve Kuşu Yarışı

Ülkemizde çok sayıda ilginç spor örneği ile karşılaşmıyor olsak da, dünyanın farklı ülkelerinde ciddi anlamda seyirci çeken pek çok farklı spor gerçekleşiyor. İşte, bu ilginç sporlardan bir tanesi de deve kuşu yarışı. 150 kiloyu aşan ağırlıkları ve ortalama 2.5 metre boylarıyla uçamayan deve kuşları, koşma konusunda ise adeta atlara taş çıkartıyor. Uzun bacaklarının da avantajıyla saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen deve kuşlarının bir adımlarının uzunluğu 7.5 metreye ulaşabiliyor. Bu da bu muhteşem hayvanların yarışlarının yapılmasına ve adeta bu yarışları izlemek için akın eden izleyicilerin oluşmasına neden oluyor.

Deve Kuşu Yarışı Nedir?

Deve kuşu yarışının nasıl bir şey olduğunu anlamak için at yarışlarına benzediğini düşünebilirsiniz. İnsanların deve kuşlarının sırtında yarıştığı bu sporda, deve kuşlarının yönetilmesinin ise atlardan bile zor olduğu biliniyor. Afrika’ya özgü olan ancak uçamayan bu dev kuşlarla yapılan deve kuşu yarışı, özellikle Güney Afrika’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yaygın olarak gerçekleşiyor. Arizona’da gerçekleşen ve üç gün süren meşhur Chandler Deve Kuşu Festivali, yüz binlerce ziyaretçi çekiyor. İlk kez 1892’de, Florida eyaletindeki Jacksonville’de kurulan bir deve kuşu çiftliğinde gerçekleşen deve kuşu yarışı, kendine has bir izleyici kitlesine sahip olduğu için, o tarihten itibaren belirli aralıklarla dünyanın çeşitli noktalarında gerçekleşmeye devam ediyor.

Deve kuşu yarışlarının tarihi ise çok eski dönemlere dayandırılıyor. Antik Mısır Kraliçesi 2. Arsinoe dahi deve kuşu sürerken tasvir ediliyor. Bazı bölgelerde hiç de sıra dışı olarak karşılanmayan deve kuşu yarışı, Prince of Persia: The Sands of Time filminde de konu edildi.

Deve Kuşu Yarışı Nasıl Yapılıyor?

Deve kuşu yarışlarında tıpkı at yarışlarında olduğu gibi, deve kuşlarıyla birlikte yarışan eğitimli jokeyler bulunuyor. Aslında oldukça tehlikeli bir yarış türü olan bu sporda, deve kuşlarının jokeyleri sırtlarından atmasıyla da sıkça karşılaşılıyor. Özel eyer ve dizginler kullanılıyor olsa da deve kuşlarını kontrol etmek ciddi anlamda zor. Yarışlara katılacak olan deve kuşlarının eğitimleri doğdukları andan itibaren başlıyor. Oldukça hızlı bacak kaslarına sahip olan deve kuşları, gerçekten de çok ciddi hızlara ulaşabiliyor. Özellikle deve kuşlarının, binicileri sırtlarından attığı anlarda çok tehlikeli sakatlanmalar meydana gelebiliyor. Binici, deve kuşunun üstünden düşmeden, deve kuşu parkurun bitiş çizgisini geçtiğinde yarışı kazanmış sayılıyor. Ayrıca deve kuşu yarışı, dünyanın çeşitli yerlerinde hayvanseverler tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

Türkiye’de Deve Kuşu Yarışı

Deve kuşu yarışı, Türkiye’de çok sık gerçekleşen bir etkinlik türü değil. Yakın tarihe bakıldığında 2010 yılında Antalya’da bu yarış etkinliğini yapmak isteyen bir atlı spor kulübü kurucusu olmuş olsa da, hayvanseverlerin ciddi tepkileriyle karşılaşıldığı için etkinlik gerçekleşmeden iptal edilmişti. Hayvanseverlerin, kuşların zarar görmesi gerekçesiyle tepki gösterdikleri yarışlar, 1994 yılında deve kuşu çiftliği olarak kurulmuş olan tesiste yapılmak istenmişti. Bu nedenle ülkemizde deve kuşu yarışlarına rastlanmıyor. Ayrıca deve kuşu yarışlarının hayvanlar üzerinde ciddi anlamda korku ve strese yol açtığı, buna bağlı olarak da ömürleri boyunca huzursuz ve sakatlıklarla dolu bir yaşam sürdükleri dile getiriliyor.

Eğer siz de farklı spor dallarına ilgi duyuyorsanız, çok daha keyifli ve zararsız bir spor dalı seçtikten sonra, bu sporun gerekli eğitimini alıp heyecan dolu bir deneyime hızla başlayabilirsiniz. Her spor dalını başarılı bir şekilde yapabilmek için çeşitli ekipmanlara ve koruyucu giysilere ihtiyaç duyuluyor. Yapacağınız spor dalı ile ilgili en kaliteli ve kullanışlı spor malzemelerini Yalı Spor’da bulabilir ve keyifli bir spor deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz.


Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık