Dünyanın En Eski Spor Kulüpleri

Dünyanın En Eski Spor Kulüpleri

Futboldan basketbola, Amerikan futbolundan krikete çeşitli branşlarının en eski ve köklü kulüplerini derlediğimiz bu listemiz spor tarihiyle ilgilenenlere göre! Gerek Türkiye’de gerekse dünyada takımla oynanan sporları düşündüğümüzde spor kulüplerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye’de Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi spor kulüplerinin sadece futbolda değil, diğer branşlarda da öncü olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın en eski futbol kulübünün Hindistan’da kurulduğunu duymuş muydunuz? Bu yazımızda önce Türkiye’deki sonra dünyadaki farklı branşlardaki öncü ve köklü spor kulüplerinin kuruluş hikayelerine göz atacağız.

Futbol

Türkiye modern futbolla, 1890’lı yıllarda Osmanlı Devleti’nde yaşayan yabancıların, özellikle İngilizler’in sayesinde tanıştı. Gelin, Türkiye’de kurulan en eski futbol kulüplerine hangileriymiş bir bakalım.  

İzmir Futbol Kulübü (Football Club Smyrma)

1894 yılında İngilizler tarafından kurulan kulüplerden biri olan İzmir Futbol Kulübü 1906 yılında Atina’da düzenlenen Ara Olimpiyatları’na katıldı. Olimpiyat dediğimize bakmayın, o yıl futbol branşında sadece dört takım yer aldı. İkincilik ise İzmir Futbol Kulübü’nün oldu.

1900’lü yılların başlarında futbol kulüplerinin kadrosunda genellikle Rum, Ermeni veya İngiliz kökenli futbolcular yer alıyordu. 1901 yılında “Black Stockings Football Club” adıyla ilk Türk futbol takımı kuruldu ama aynı yıl içinde kulüp feshedildi. 

Galatasaray Spor Kulübü

Türkiye’nin en eski ve hala faaliyetine devam eden futbol kulübüyse 1905 yılında Ali Sami Yen başkanlığında kuruldu. Ali Sami Yen, o zamanki adıyla Mektebi Sultani olan Galatasaray lisesindeki arkadaşlarıyla beraber çoğunluğu Türklerden oluşan bu takımı kurdu. Takımın kuruluş amacını "Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek." olarak dile getirmiştir.

Şu an “En eski futbol kulübü Beşiktaş değil miydi?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Beşiktaş ülkemizin en köklü kulüplerinden biri olsa da en eski futbol kulübü değil çünkü aslında kurulduğunda bir jimnastik kulübüydü. Futbol branşının kulübe eklenmesi ise 1910 yılında gerçekleşti.

Voleybol

Voleybol dünya genelinde 1920’li yıllardan itibaren popüler bir spor dalı haline gelse de aynı popülerliği o dönem ülkemizde yakalayamadı. Voleybolun Türkiye’de yaygınlaşması 1950’li yıllarda oldu. 

1922 Galatasaray Spor Kulübü

1922’de kurulan Galatasaray Erkek Voleybol Takımı, Türkiye’nin en eski voleybol takımlarından biri. Aynı yıl Galatasaray Spor Kulübü Kadın Voleybol takımı da kurarak Türkiye’de bu alandaki öncülerden biri haline geldi. İlerleyen yıllarda Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi spor kulüpleri de voleybolu branşlarının arasına ekledi.

Basketbol

Basketbol, 1930’lu yıllarda hayatımıza hızla girse de savaş sırasında turnuvalar yapılmadığı için asıl yaygınlaşması 1950’li yıllara denk geliyor.

1913 - Fenerbahçe Spor Kulübü

Türkiye’de üç büyüklerden basketbola branşlarının arasında yer veren ilk takım Galatasaray olsa da yaşanan sakatlıklardan ötürü bu girişim uzun süreli olamadı. 1913’te Fenerbahçe basketbol erkek takımı kursa da Galatasaray gibi onlar da çok başarılı olamadı. Bir süre dağılan takım 1944’te tekrar kuruldu, böylece Fenerbahçe’nin basketboldaki serüveni başladı.

Dünyanın En Eski Kulüpleri

Şimdi listemizin ikinci kısmına geçelim ve dünyanın dört bir yanından en eski spor kulüplerine bir göz atalım. 

1792 - Calcutta Cricket and Football Club

Geçmişi 1792 yılına uzanan CC&FC, Hindistan’ın Kalküta şehrinde yaşayan İngilizler tarafından kuruldu. 228 yıllık görkemli bir geçmişe sahip kulüp, kriket ve futbolun yanı sıra rugby ve tenis gibi branşlarda da faaliyet göstermeye devam ediyor. 

Futbol

Futbolla biraz ilgiliyseniz İngilizler için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Bir de yukarıda yazdıklarımıza dikkat ettiyseniz, bu madde sizi şaşırtmayacaktır.

1857- Sheffield Football Club

Sheffield F.C. FIFA tarafından, “hala faaliyet gösteren en eski futbol takımı” olarak kabul edilir. 1877’ye kadar İngiliz Futbol Federasyonu’nun kurallarını kabul etmeden oynayan Sheffield F.C. 2004 yılında FIFA Liyakat Madalyası’na layık görüldü. Şimdiye kadar bu ödüle layık iki takımdan biri oldu. 

İngilizler, tıpkı Türkiye’de futbolun başlamasını sağladıkları gibi, futbolu gittikleri her yere götürerek onu dünyanın dört bir yanına tanıtmayı ve sevdirmeyi başardı. Şimdi biraz uzaklara, Latin Amerika’ya gidip futbolun oradaki macerası nasıl başlamış bir bakalım! 

1867 - Buenos Aires Football Club

İki İngiliz göçmenin kurduğu bu kulüp, Latin Amerika’nın ilk futbol kulübü olma özelliğini taşıyor. Bu kulüple beraber bölgede sevilmeye başlanan futbol, Buenos Aires’in limanlarından Latin Amerika’nın diğer bölümlerine hızlıca yayıldı. Maradona gibi bir efsane için bu kulübün kurucularına teşekkür etsek, abartmış olur muyuz sizce? 

Basketbol

Artık basketbola geçelim. Basketbolun en eski kulüpleri listemizdeki takım basketbolun anavatanı olan ABD’den geliyor! 

1923 Sacramento Kings

NBA’in en popüler takımlarından olan Sacramento Kings’in tarihi, 1923 yılında Rocherster Seagrams adıyla başladı. Kurulduğundan beri Rochester Royals, Kansas City Kings gibi farklı isimlere sahip olsa da, Sacramento Kings NBA’in hala ligde yer almaya devam eden en eski takımı unvanını taşıyor.

Amerikan Futbolu

Amerikan futbolunun NFL’de halen yer alan en eski takımının kuruluş tarihi sizi şaşırtacak!

1898 Arizona Cardinals

NFL’in kuruluşundan daha eskiye dayanan Arizona Cardinals, 122 yıllık tarihiyle ABD’nin en eski takımlarından biri olarak kabul ediliyor. İlk adı Morgan Athletic Club olan takım, 1994 yılında ismini Arizona Cardinals olarak değiştirdi. 

Dünyanın en eski ve köklü kulüplerini derlediğimiz keyifli ve bilgilendirici listemizin sonuna geldik. İngilizlerin futbolun dünyanın dört bir yanına götürdüğünü, ABD’nin voleybol ve basketbolun doğuşundaki rolünü artık biliyorsunuz. Spor tarihi hakkında daha fazla bilgi için Efsaneler Köşesi’ndeki içeriklerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık