Futbol Tarihinin En İyi Kalecileri

Futbol Tarihinin En İyi Kalecileri
futbolefsanekalecilerkaleci

Futbol istatistiklerinden edinilen bilgilere göre belirli aralıklarla dünyadaki en iyi kaleciler listesi düzenlenir. Yaptıkları kurtarışlarla maçların gidişatına yön vermiş bu kaleciler, forvetlerle beraber futbol tarihinin en çok anılan oyuncularından olmuşlardır. 

İyi bir kaleci, top tutuşlarıyla takımına moral verdiği gibi, attığı uzak toplarla da takım arkadaşlarına, yeni ataklar yapma şansı sunar. Tüm bu özellikleri bir arada barındıran, dünya futbol tarihine adını yazdırmış en iyi kalecileri görmek için buyurun yazıya...

Lev Yaşin

Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından, yirminci yüzyılın en iyi kaleciler listesinde birinci olan Lev İvanoviç Yaşin, Sovyetler Birliği’nin millî takımında forma giydi. Lev Yaşin, yaptığı yüzlerce kurtarışın yanında ceza sahasını ilk terk eden kaleci olarak da tanındı. Oysa 1950’lere kadar kaleciler, ceza sahası dışına çıkmaz ve kale çizgisinden ayrılmazdı.

Gordon Banks

1970 Dünya Kupası’nda, İngiltere’nin adeta parlayan kalecisi olan Gordon Banks, IFFHS tarafından, 20. yüzyılın en iyi kaleciler listesinde ikinci sırada yer aldı. 73 kez İngiltere Millî Takımı formasını giyen kaleci, kritik top kurtarışlarıyla tanındı. 1970 Dünya Kupası’nda, Pele’nin attığı kafa vuruşunu kale çizgisinden hızlıca döndüren Banks, bu kurtarışıyla futbol tarihine geçerek efsane kaleciler listesinde yerini aldı.

Dino Zoff

IFFHS tarafından, yirminci yüzyılın en iyi kaleciler listesinde üçüncü sırada yer alan Dino Zoff, İtalyan liginde 500’ün üzerinde maça çıktı ve tam 112 kez İtalyan Millî Takımında forma giydi. 1970’li yılların gözde kalecilerinden biri olan Dino Zoff, aynı zamanda kaptanlık da yaptı. Millî maçlarda, tam 1193 dakika gol yemeyerek bir rekora imza atan Zoff, kaleciliği bıraktıktan sonra teknik direktörlüğe geçti.

Peter Schmeichel

1990’lı yılların başarılı eldivenlerinden biri olan Peter Schmeichel, Manchester United formasıyla çıktığı maçlarda yaptığı muhteşem kurtarışlarla öne çıktı. Peter Schmeichel, ülkesi Danimarka’nın da katıldığı 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası’na da damga vuran bir kaleciydi. Schmeichel, FIFA’nın ‘Yaşayan En İyi 125 Futbolcu’ listesinde yer aldı.

Oliver Kahn

Bayern Münich’in en iyi kalecileri yer alan Oliver Kahn, kaledeki performansıyla birlikte takımına olan bağlılığıyla da akıllarda yer etmiştir. Sekiz kez Bundesliga, bir kez UEFA Kupası, bir kez Şampiyonlar Ligi olmak üzere farklı karşılaşmalarda şampiyonluğu yaşadı.

Gianluigi Buffon

Başarılı eldiven, ‘UEFA Yılın Futbolcusu Ödülü’ne layık görülen ilk ve tek kaleci olarak futbol tarihine geçti. Bugün 41 yaşında olan Gianluigi Buffon, İtalyanların en iyi kalecileri arasında yer alır.

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık