Futbol Sahası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Futbol Sahası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Futbol, dünyanın en popüler spor dalları arasında ilk sıradaki yerini uzun yıllardır koruyor. Avrupa'dan Güney Amerika'ya, Afrika'dan Avustralya'ya dek son derece geniş bir coğrafyada oynanan futbolun tatmin edici bir kaliteye ulaşması için ise nizami ve oyuna elverişli sahalar gerekiyor. Peki futbol sahası özellikleri nelerdir, futbol sahası kalesi kaç metre mesafeye sahiptir, biliyor musunuz? İşte futbolu futbol yapan en önemli unsurlar arasında başı çeken sahalar hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar...

Toprak Zeminden Çim Sahalara

19. yüzyılda İngiltere'de popülerleşen ve o dönemde son derece yaygın olan savaşlar nedeniyle dünya geneline yaygınlaşan futbol, günümüzde son derece kaliteli çimenlerle kaplı sahalarda oynanıyor. Hatta son teknolojiyle üretilen organik ve sentetik çimlerin karışımından oluşan hibrit sahalar gitgide yaygınlaşıyor. Oysa futbolun günümüzden çok değil, daha 60 yıl önce tamamen topraktan oluşan ve herhangi bir işlemden geçirilmemiş sahalarda oynandığı biliniyor. 1950'li ve 60'lı yıllardan günümüze kadar son derece büyük bir değişim geçiren futbol sahalarının halen aynı kalan az sayıdaki özelliklerinin başında ise genişlikleri yer alıyor. Futbol, resmi bir spor dalı olarak tanımlandığı günlerden bu yana aynı büyüklükteki sahalarda oynanıyor.

Futbol Sahası Ölçüleri Nelerdir?

"Resmi bir futbol sahası kaleden kaleye kaç metre olur?" sorusunun yanıtı, futbolseverler tarafından sıklıkla merak ediliyor. Bu sorunun yanıtını ise FIFA başta olmak üzere uluslar arası kurumlar tarafından belirleniyor. Günümüzde profesyonel düzeyde futbol oynanacak ideal futbol sahası büyüklüğü, en kısmından 45 ila 90 metre arasında, boy kısmından ise 90 ila 120 metre arasında olarak tanımlanıyor. Ancak futbol sahası kaç metre olursa olsun, üzerinde profesyonel futbol oynanabilmesi için saha kenarı mesafelerinden fazlasına bakılıyor. Bir alanın nizami futbol sahası olarak tanımlanması için asgari güvenlik önlemlerinin alınması, taraftarlar için ayrı bir alan oluşturulması, altyapısında ev sahibi takım, konuk takım ve hakem kadrosu için soyunma ve hazırlanma odaları bulundurması gibi şartlar da bulunuyor. 

Dünyanın En Büyük Futbol Sahası Hangisidir?

Dünyada rekor büyüklükte çok sayıda maç sahası bulunuyor. En büyük futbol sahası listesinde ise başı Kuzey Kore'deki Rungrado May Day çekiyor. 150.000 seyirci kapasitesiyle tabiri caizse bir ordu insanı aynı anda alabilen dev mabet, futbol oynamak için ise yaklaşık 22.500 metrekarelik bir alan barındırıyor. Kuzey Kore'nin bir futbol ülkesi olmaması ise bu stadyumun en büyük eksikliklerinden biri... 

Hindistan'daki Salt Lake Stadyumu da Rungrado May Day ile benzer bir kaderi paylaşıyor. 120.000 kişi kapasiteli devasa yapı, ülkede futbolun tam anlamıyla gelişmiş olmaması nedeniyle futbol maçlarından çok resmi törenlere ve kutlamalara ev sahipliği yapıyor. 

Hem gerçek futbola sahne olan hem de geniş yüzölçümüyle futbolseverlerin nefesini kesen en büyük yapı ise, İspanya'nın dünyaca ünlü futbol takımı Barcelona'ya ait... Barcelona'nın iç saha maçlarını gerçekleştirdiği Camp Nou Stadyumu, aynı anda 99.300 seyirciyi ağırlayabiliyor ve gerek etkileyici mimarisi gerekse de yeşil zemininde oynanan futbolla sporseverleri kelimenin tam anlamıyla mest ediyor. 

Dünyanın en büyük futbol sahaları arasında Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde yer alan Estadio do Maracana da bulunuyor. 1950 Dünya Kupası için tasarlanan futbol mabedi, günümüzde aynı anda 90.000 kişiyi ağırlayabiliyor. Devasa yapının tarihindeki seyirci rekoru ise bu rakamın neredeyse iki katı... 1950 yılında Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan Estadio do Maracana Stadyumu'nun final müsabakası esnasında tam 199.854 kişiyi ağırladığı biliniyor. Bu sayı, futbol tarihindeki büyük rekorlar arasındaki yerini halen koruyor.

Eğer siz de dünyanın en büyük futbol stadyumlarına kadar uzanabilecek bir serüvene girişmek isterseniz, Yalı Spor'un futbol ayakkabısı seçenekleri arasından dilediğinizi seçebilir ve kendi futbol maceranızı hemen başlatabilirsiniz.


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık