2010 ve Sonrasında En Çok Oynanan Spor Oyunları

2010 ve Sonrasında En Çok Oynanan Spor Oyunları

Spor oyunlarında herkes kendinden bir şeyler bulabilir. Arkadaşlarınıza kimin en iyi olduğunu gösterebilir, uzun ve yorucu bir iş gününün ardından stres atabilir veya hayalinizdeki takımın yönetirken başarıdan başarıya koşabilirsiniz. 

Spor oyunları, oyun sektörünün başlangıcından beri önemli bir yere sahip. Hatta biraz daha derine inerseniz 1958’de, bilgisayar teknolojisinin gelişmesinden önce, William Higinbotham tarafından bir osiloskop kullanılarak üretilen “Tennis For Two”nun ilk spor oyunu kabul edildiğini görebilirsiniz.

Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ve oyun endüstrisi üzerindeki etkisiyle birlikte oyun deneyimi öyle gelişti ki artık yalnızca ekran başında oyunu oynamıyor aynı zamanda sahadaki sporcularla beraber terliyor, deplasmandaki taraftar baskısını hissediyor ve takımımızla başarıya ulaşınca çocuklar kadar seviniyoruz. Kısacası 2010’lu yıllar bu gelişmenin doruklarında ve inanılmaz bir hızda yaşandığı bir dönem. Gelin son on yılın en çok oynanan oyunlarına Metacritic verileriyle birlikte göz atalım.

FIFA

Futbol severlerin gönlünde EA’in yapımcılığını ve dağıtımını yaptığı FİFA serisinin yeri her zaman ayrı. Ayrıca gerek Türkiye pazarına sunulan ilk futbol oyunu olması, gerek Süper Lig’in lisansını alarak tuttuğunuz takımlarla oynama fırsatını sunmuş olması ile Türk oyuncuların kalbini kazandığı da bir gerçek.

Gerçekçi pas ve şut hissiyatı, fiziksel mücadelelerin önem kazanması, savunma dinamiklerinde yapılan inanılmaz geliştirmeler, online oyun modundaki rekabetçi ortam ve saymakla bitmeyecek diğer öncü özellikleriyle FİFA neden dünyanın bir numaralı spor oyunu olduğunu gösteriyor. Üstelik her sene geliştirilmiş ve rafine edilmiş oyun deneyimiyle sürekli ilerlemeye de devam ediyor.

Yeni nesil konsolların duyurulmasıyla birlikte FİFA yeni ışıklandırma ve gölgelendirmelerde geliştirme, daha canlı oyun hissiyatı, oyuncu animasyonlarında iyileştirme gibi yenilikler sunuyor ve yeni jenerasyon konsolların imkanlarını sonuna kadar kullanacağını sözünü oyunculara veriyor.

Üstelik oyunseverlere sunulduğu günden bu yana bütün oyunlarıyla birlikte 260 milyon kopya satarak diğer bütün spor oyunlarını geride bırakan FİFA’nın en çok satan oyunu FİFA 2018 24 milyon oyuncuya ulaşarak en çok satan oyunlar sırasında 32. sırada.

Madden NFL 

Adını amerikan futbolunun en önemli koçlarından biri ve aynı zamanda ünlü yorumcu John Madden’dan alan Madden NFL kendi sektöründe rakipsiz. 

Amerikan futbolunun ve video oyununun her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında çok büyük bir kitlesi olmasa da Madden NFL son on yılın en çok oynanan oyunları arasında. Yalnızca son 10 yılda 130 milyon kopya satmış olması ise bunun en büyük göstergelerinden.

Madden NFL, üniversitede liginde bir çaylak olarak başlayıp çaba, ter ve kan ile Amerikan futbolu efsanesi olabileceğiniz bireysel kariyer modu ve kendi takımınızı kurup ligi domine edebileceğiniz franchise modu ile isteyebileceğiniz her türlü deneyimi sunuyor.

Pro Evolution Soccer

Futbol oyunları arasındaki rekabet yıllar geçtikçe kızışıyor. Konami’nin geliştirdiği Pro Evolution Soccer ya da daha çok bilinen ismiyle PES, en iyi spor oyunları listesinde üçüncü sırada gelerek ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. 

Dünya çapında sattığı 107 milyon kopya ile FİFA’nın tahtını sallayan Pro Evolution Soccer her ne kadar çok düşük bir bütçe ile geliştirilse de oynanış açısından piyasadaki rakibini yakalamakta kararlı.

Önceki yıllardaki pas ve hız odaklı oyun tarzını geliştirip daha geniş bir oyun stilini yelpazesini benimseyen PES son yıllarda Juventus ve Manchester United gibi takımlarla yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla, daha önce çok eleştirildiği lisans tartışmalarına bir son vermeye çalışıyor.

Türk oyuncuların da oldukça ilgi gösterdiği PES serisinin 2020 ve sonrasında, yeni jenerasyon oyun konsollarının piyasaya sürülmesi birlikte büyük bir gelişme gösterip FİFA ile kıyasıya bir mücadeleye girmesi bekleniyor.

NBA 2K

İster Ultimate Team moduyla NBA’de kendi hanedanlığınızı kurun ister bir sonraki NBA süperstarı olmak için kendi oyuncunuzu yaratın, NBA 2K bunların hepsini ve daha fazlasını sizlere sunuyor.

Basketbol oyunlarının tartışmasız kralı NBA 2K serisi dünya çapında sattığı 90 milyon kopya ve her sene daha da iyi hale getirilen oyun dinamikleri ile tahtından kolay kolay ineceğe benzemiyor.

Güncel süperstarları ile ve NBA ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde yalnızca oyun sektöründe değil, basketbol kortlarında da adından sürekli söz ettiren NBA 2K’in gelecek yıllarda da en çok oynanan oyunlar listesinde olacağı aşikar.

Gran Turismo

Motorlu araç yarışları spor denince akla gelen ilk örneklerden biri değil ancak Playstation’a özel oyunların bayrak gemisi Gran Turismo dünyanın en çok tercih edilen spor oyunlarından. 

Kusursuza yakın görüntü motoru ve mücadeleci oyun yapısıyla sadece eğlenmek isteyen oyuncularla rekabetçi oyuncuları bir araya getirmeyi başaran nadir serilerden biri olan Gran Turismo son on yılda dünya çapında sattığı 80 milyon kopya ile yalnızca en iyi spor oyunlarından biri değil aynı zamanda tarihin en iyi oyun serilerinden biri olarak kabul ediliyor.

WWE 2K

Bir zamanlar Türk gençliği kasıp kavurmuş ve oldukça geniş bir hayran kitlesi oluşturmuş WWE’nin spor oyunları sektöründeki yeri oldukça sağlam. Profesyonel yazarlar tarafından üretilmiş oyunucuyu içine çeken senaryosu, dövüşlerdeki her yumruğun ve tekmenin verdiği tatmin duygusu WWE 2K’i piyasadaki en iyi dövüş sporu oyunlarından biri yapıyor. Bugüne kadar sattığı 60 milyon kopya ise bunun en büyük göstergesi.

2K firmasının elinde geleceği parlak olan bu seri ilerleyen oyun teknolojisi ile birlikte gelecek yıllarda hayranlarına daha gerçekçi bir oyun deneyimi sunmaya devam edeceğe benziyor. Eğer siz de bu çılgın sporu yaşamak istiyorsanız WWE 2K’e bir göz atın!

Rocket League

Spor oyunu denince akla ilk gelen örneklerden olmasa da Rocket League, futbol ve araba yarışı konseptlerini bir araya getiren, son zamanların en ünlü oyunlarından.

2015 yılında oyunculara sunulduğundan beri büyüyen oyuncu kitlesi ve Barcelona ve Ajax gibi dünya devi spor kulüplerinin kurduğu takımlarla büyük ilgi toplayan Rocket League günümüzün online spor oyunları arasında 60 milyon kopya ile kritik bir yere sahip.

Tony Hawk’s

Geçmiş jenerasyon oyun konsollarının göz bebeği olan Tony Hawk’s serisi bugün her ne kadar gözden düşmüş olsa da son yıllarda yaptığı çıkışla 30 milyon oyuncuya ulaşmış durumda. Dünya’nın en ünlü kaykay parklarından tarihi mekanlara kadar onlarca mekan seçeneği ile hala birçok kaykayseverin göz bebeği.

Tiger Woods PGA Tour

2015 yılında seriye son verilmiş olsa da zamanında 25 milyon kopya satarak büyük bir oyuncu kitlesine ulaşmış bu golf oyunu, golf severlerin vazgeçilmezi konumunda.

Football Manager 

Yalnızca spor oyunlarının değil, bütün oyun tarihinin en detaylı oyunlarından biri Football Manager serisi.

İstediğiniz takımın başına geçip, antrenman tesislerinden kardeş takımlara, sağlık ekibinden U13 takımınızın kaptanına kadar her türlü ince ayarı yapabildiğiniz bu oyun serisi 18 milyon kopya ile en büyük ve sadık oyuncu kitlesine sahip oyunlar arasında sağlam bir yere sahip.

Hayallerinizdeki takımın A’dan Z’ye her şeyiyle ilgilenebileceğiniz bir deneyim yaşamak ve futbol simülasyonu deneyimini bütün gerçekliğiyle yaşamak istiyorsanız Football Manager serisi tam size göre!

NHL

Buz hokeyi oyunlarının devi olan NHL serisi hokeyin gözde sporlardan olduğu Rusya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde önemli bir kitleye sahip. Bugüne kadar 7 milyon kopya satan seri buz hokeyi severler için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ultimate Fishing Simulator

Balık tutmayı seven ekosisteme zarar vermek istemeyenler için harika bir oyun olan Ultimate Fishing Simulator çok balık tutma sporunu sevenler için kült bir oyun.

MLB The Show

Kuzey Amerika ve Japonya dışında geniş bir kitleye ulaşamayan MLB The Show serisi çıktığı günden beri kendi sektörünü domine etmeye devam ediyor. Eğer siz de evinizde beyzbol keyfini tatmak istiyorsanız seriye bir göz atın.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık