Dünyanın En Uzun Spor Müsabakaları

Dünyanın En Uzun Spor Müsabakaları

Spor müsabakalarının zaman zaman uzaması hepimizin alıştığı bir durum sayılır. Özellikle futbol ve tenis gibi alanlardaki spor müsabakalarında uzatmaların olması beklediğimiz bir durum, daha nadir olsa da bu durum basketbol ve voleybol gibi sporlarda da geçerli. Bu yazımızda, sizlerle beraber dünyanın en uzun spor müsabakalarına bir göz atmak istedik. Mesela bir basketbol maçının 120 saat sürebileceği aklınıza gelir miydi? Ya da 11 saatlik bir tenis karşılaşması? Hazırsanız, çeşitli spor dallarından derlediğimiz en uzun spor müsabakaları olarak tarihe geçen maçlara yakından bakalım.

Satranç

Listemize dünyanın en eski sporlarından biri olan satrançla başlayalım mı? En uzun satranç maçı Ivan Nikolic ve Goran Arsovic’in Şubat 1989’daki karşılaması olarak kabul ediliyor. Hamleler üzerinden uzunluğu ölçülen satranç maçında, Nikolic ve Arsovic etkileyici bir şekilde toplam 269 hamle yapmış. İkilinin berabere biten maçı 20 saatten fazla sürmüş.

Tenis

Satrançtan sonra gelelim en uzun tenis maçı karşılaşmasına. Wimbledon en uzun maç dediğimizde aklımıza beş-altı saatlik uzun maçlar gelse de listemizdeki maç gerçekten de bu unvanı hak etmiş. Wimbledon tarihinin en uzun müsabakası, John Isner ve Nicolas Mahut arasında tam olarak 11 saat 5 dakika sürmüş. Isner’in galip geldiği 2010 yılındaki bu maç, tenis hayranlarının hafızalarına en iyi maçlardan biri olarak kazınmış halde.

Basketbol

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre en uzun süren basketbol maçı, 2014 yılında Filipinler’de gerçekleşmiş. Tam olarak 120 saat 1 dakika 7.8 saniye süren maç, bir tayfun sırasında zarar görenler için bağış etkinliği kapsamında düzenlenmiş.

NBA en uzun maç hangisidir?” sorusunun cevabı içinse tarihte bir hayli geriye gitmemiz gerekecek. 6 Ocak 1951 tarihinde Rochester Royals ve Indianapolis Olympians arasındaki 78 dakikalık karşılaşma, NBA tarihinin en uzun maçı olarak kayıtlara geçmiş durumda. Normalde 48 dakika sürmesi gereken maç, tam altı kez uzatmalara giderek Olympians’ın 75 sayıyı bulup iki sayı farkla Royals’ı yenmesiyle sonuçlanmış.

Futbol

Tıpkı basketbolda olduğu gibi futbol kategorimizde de en uzun maç farkındalık yaratmak ve bağış toplamak için yapılmış. 2019’da Cardiff’te gerçekleşen maçta oyuncular, kansere karşı farkındalık yaratırken 169 saat boyunca oynamayı başarmışlar ve Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki hak ettiği yeri almışlar.

Profesyonel bir ligdeki en uzun süren futbol maçı ise 30 Mart 1946’da İngiltere’de Stockport County ve Doncaster Rovers arasındaki gerçekleşmiş. Futbolda takımların berabare kalması ve maçların uzatmaya gitmesi alışıldık bir durum ancak bu maçta 2-2 berabere kalan takımlar, uzatmalarda topu ağlara gönderememiş. Üstelik maçın 173’üncü dakikasında Stockport’un golüyle sonuna gelindiği sanılan maç, hakem golü iptal etmesiyle 223 dakika sürmüş. Ama sanmayın ki, takımlardan biri gol atmış. Maçın sona ermesinin sebebi havanın kararması… Takımlar arasındaki ikinci karşılaşmanın sonucu ise Doncaster’ın 4-0’lık galibiyeti.

Voleybol

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre en uzun voleybol maçı Hollanda’da yapılmış. 2011’de SVU Volleybal üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş. Aslında bu rekorda birden fazla maç oynanmış, 63 maçlık maratonun oynanması tam tamına 85 saat sürmüş. En uzun tek voleybol maçına gelirsek o da 2010 yılında Almanya’daki plaj voleybolu maçı olarak kabul ediliyor. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bu maç 25 saat boyunca devam etmiş.

Spor tarihindeki efsane sayılan en uzun spor müsabakaları ele aldığımız yazımızın sonuna geldik. Spora dair diğer efsaneler neymiş diye merak ediyorsan, Yalı Spor’un Efsaneler Köşesi tam size göre. “Peki, efsane spor ekipmanlarını nerede bulurum?” diye soruyorsanız, doğru cevap tabii ki Yalı Spor!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık