Cimnastikte Dünya Şampiyonu Ayşe Begüm Onbaşı

Cimnastikte Dünya Şampiyonu Ayşe Begüm Onbaşı

Aerobik cimnastik disiplininde Türkiye'nin en başarılı sporcusu olan Ayşe Begüm Onbaşı Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası bireysel kadınlar kategorisinde 21.850 puan alarak altın madalya kazandı ve Dünya şampiyonu oldu.

Bu altın madalyanın bir diğer önemi de aerobik cimnastik dalı büyüklerde Türkiye’nin aldığı ilk madalya olmasıdır. 

Şampiyonadan 2 ay önce bileğinde ve parmaklarında kırıklar olan genç sporcu azimle ve dikkatle çalışarak hızlı bir toparlanma sağladı. 3 yaşından bu yana spor hayatına devam eden Onbaşı 2021’de de ülkesine şampiyonluğu getirdi.

Ayşe Begüm Onbaşı Kimdir?

Ayşe Begüm Onbaşı 9 Aralık 2001’de Manisa’da doğdu. 3 yaşında baleye başladı ve İspanyol bale öğretmeninin ailesini yönlendirmesiyle jimnastik alanında devam etti. 6 yaşından itibaren Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde aerobik jimnastik antrenörü Gürkan Er gözetiminde egzersizlerini sürdürdü. 7 yaşında profesyonel spor hayatına başladı. Genç jimnastikçi, 11 yaşında milli takıma kabul edildi. 

Ayşe Begüm Onbaşı’nın Başarıları

2015'te Meksika'da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 12 - 14 yaş grubunda bronz madalya kazanarak dünya üçüncüsü oldu.

2016’da Güney Kore’de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda 15 - 17 yaş Genç Kadınlar Bireysel kategorisinde altın madalya kazandı. Dünya şampiyonaları öncesinde gençler için yine Güney Kore’de düzenlenen 7. Dünya Yaş Grubu Müsabakalarında takım arkadaşlarıyla birlikte Trio etkinliğinde gümüş madalya kazandı. Tüm bu başarılar Onbaşı’ya “madalya canavarı” lakabını getirdi.

Başarılarına ara vermeden devam eden genç sporcu 2017’de İtalya Aerobik Jimnastik Avrupa Şampiyonası Genç Kadınlar Bireysel kategorisi, İspanya’daki 2. Akdeniz Şampiyonası ve Portekiz'deki 7. Uluslararası Açık Müsabaka’sında elde ettiği başarılarla ülkemize toplam 4 altın madalya ile döndü. 

Fas Marakeş’te 2018 Gymnasiade'de gümüş madalya kazandı. Portekiz Guimarães'da düzenlenen 2018 Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası'nda 15-17 yaş Genç Kadınlar Bireysel etkinliğinde 3. olarak bronz madalya kazandı.

2019'da Azerbaycan'da düzenlenen Avrupa Aerobic Cimnastik Şampiyonası'nda 4.lük alırken Portekiz'deki Aerobik Cimnastik Dünya Kupası'nda 1. oldu.

Ayşe Begüm Onbaşı ulusal ve uluslararası yarışmalarda 35’i altın madalya olmak üzere 60'tan fazla madalya kazandı. Türkiye’ye bu gururu yaşatan Ayşe Begüm Onbaşı’ya Yalı Spor olarak tebriklerimizi iletiyoruz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık