8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Tarihe Damga Vuran Kadın Sporcular

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Tarihe Damga Vuran Kadın Sporcular

Kısaca 8 Mart Tarihi

Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanılan 8 Mart, işçi hakları hareketlerine dayanan özel bir gün. 1910 tarihinde Danimarka’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda ortaya atılan, her yıl bir günün “Kadınlar Günü” olarak kutlanması önerisi oybirliğiyle kabul edildi. Henüz bir gün belirlenmeyen Kadınlar Günü’nün tarihinin 8 Mart olarak belirlenmesinin arkasında birkaç iddia bulunuyor. İddiaların temellerinde, kadın hareketleri yer alıyor. 1917 senesinde Rusya’da, 1908 ve 1957 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların hak mücadelelerinin 8 Mart tarihinde gerçekleşmiş olması, bugünü kadınların özgürlük yolu için önemli bir tarih oldu. 1977 senesinde ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması kabul edildi.

Türkiye’de 8 Mart ilk kez 1921’de kutlandı. Sonrasında uzun yıllar izin verilmeyen kutlamalar, 1975 ve sonrasında İlerici Kadınlar Derneği’nin yürüttüğü çalışmalar sayesinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü Türkiye’de yaygınlaştı.

Ünlü Türk Kadın Sporcular

Ayşe Begüm Onbaşı

Türkiye’nin son dönemlerde jimnastik alanında gurur duyduğumuz isimlerden birisi olan Ayşe Begüm Onbaşı, genç yaşında elde ettiği başarılarla isminden sıklıkla söz ettiriyor. 11 yaşından beri Türk milli takımı adına müsabakalara katılan Ayşe Begüm Onbaşı, gelecek vaat eden sporcular arasında yer alıyor.

Naz Aydemir Akyol

Filenin sultanlarının önemli isimlerinden Naz Aydemir Akyol, Türkiye’nin en önemli kulüplerinde forma giydi ve üst üste hem yerel hem uluslararası pek çok başarıya imza attı. Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonlar Ligi’nde Final Four’da en fazla forma giyme başarısına imza atan Naz Aydemir Akyol, turnuvalarda En Değerli Oyuncu ödülünü sıklıkla elde ediyor.

Nazmiye Muslu Muratlı

Doğuştan kalça çıkıklığına sahip olan Nazmiye Muslu Muratlı, paralimpik halter alanında ülkemizin önde gelen isimlerinden. Yaz Oyunları, Olimpiyat Oyunları ve Dünya Şampiyonası’nda kazandığı altın madalyalar kazanırken dünya rekoru kırma başarısını elde etti.

Dünyadan Ünlü Kadın Sporcular

Billie Jean King

Tenis efsaneleri arasında kendisine ayrı bir yere sahip olan Billie Jean King, yalnızca tenisin değil kadın sporcular arasında da çok önemli bir konumda. 39 Grand Slam şampiyonluğuna sahip. Kadın ve erkek maaş eşitsizliği hakkında aktivist rolünü üstlenen 1943 doğumlu Billie Jean King, 1990’da emekli oldu.

Serena Williams

Bir diğer tenis yıldızı ve otoriteler tarafından kardeşi Venus’ün de önünde gösterilen Serena Williams, bir tenis süperstarı olarak görülüyor. 23 Grand Slam, 4 Olimipiyat Oyunları madalyası kazanan Serena Williams, geçtiğimiz aylarda On Yılın Kadın Atleti olarak onurlandırıldı. 

Nadia Comaneci

Olimpiyat Oyunları’nda jimnasitk dalında bir efsane olan Romanya doğumlu Nadia Comaneci, yalnızca kadın sporcular arasında değil branşın tamamında unutulmaz olmayı hak eden bir isim. 5 Olimpiyat Oyunları altın madalyası bulunan Comaneci, tüm jürilerden 10 üzerinden 10 alan ilk sporcu olmayı başardı.

Allyson Felix

Amerikalı kısa mesafe koşucusu Allyson Felix, Dünya Şampiyonası, Olimpiyat Oyunları gibi dünyanın önde gelen turnuvalarında üst üste kazandığı altın madalyalarla adını efsaneler arasına yazdırmayı başardı. Uluslararası organizasyonlarda toplam 26 altın madalyaya sahip olan Felix, doğum yaptıktan 10 ay sonra Usain Bolt’un rekorunu kırmasıyla da oldukça ses getirdi.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık