Dünya Günü: Doğa ile İç İçe Yapılan Sporlar

Dünya Günü: Doğa ile İç İçe Yapılan Sporlar

Dünya Günü, tüm dünyada 22 Nisan’da kutlanılan önemli bir gün. Küresel ısınma, çevre, hava ve su kirliliği gibi ekolojik anlamda önemli sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyor. Doğa ve çevre, sporseverler için de önemli ortamlar. Doya doya oksijeni içinize çekebildiğiniz, manzarasıyla sizi kendisine hayran bırakan doğal ortamlarda spor yapmak, keyifli aktiviteler arasında yer alıyor. Gelin doğada yapılan sporlara bir göz atalım. Doğada yapılabilabilen aktiviteler ile hem spor yapın hem doğanın tadını çıkarın!

Sonraki nesillerin de bu alanlarda spor yapıp doğayla iç içe olabilmesi için geri dönüşüme, su tasarrufuna ve küresel ısınmaya dikkat etmemiz gerektiğini de unutmayalım. 

Hiking - Günübirlik Doğa Yürüyüşü

Doğa yürüyüşü çeşitlerinden birisi olan hiking, en düşük zorluk derecesine sahip türlerden birisi. Günübirlik doğa gezilerinde yapılan, düşük engebeli arazide yapılan bir yürüyüş türü. Yaş aralığı olarak herhangi bir kısıtlaması olmayan spor, bazı ekipmanlarla daha keyifli ve etkili hale getirilebiliyor. Doğa yürüyüşü ayakkabısı, rüzgarlık gibi temel spor giyim ekipmanları fayda sağlayacaktır. Ülkemizde oldukça yaygın olarak da yapılan hiking, dört mevsim boyunca farklı rotalarda gerçekleştirilebilir.

Doğa Yürüyüşü Malzemeleri Edinirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Önemli Kural Nedir? içeriğimizde doğa yürüyüşü ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Trekking - Doğa Yürüyüşü

Hiking ile benzer özellikleri olan trekking, hiking’e göre daha uzun soluklu doğa yürüyüşü çeşididir. Hiking’de günübirlik yürüyüş tamamlandıktan sonra rotadan ayrılırken trekking’de rotayı tamamlamak için çadır gibi geçici konaklama seçeneklerinden yararlanılarak ertesi gün yürüyüşe devam edilmekte. Kelime anlamı olarak da uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Hiking gibi zorluk derecesi düşük rotalarda gerçekleştirilir. Sırt çantası, bere gibi ekipmanlar ile yürüyüşten aldığınız keyfi artırabilirsiniz.

Karlı Havalarda Yürüyüş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda, kış mevsiminde yapılacak yürüyüşlerle ilgili önemli noktalara göz atabilirsiniz.

Rafting

Doğayla mücadele içinde bir su sporu olan rafting; sporun, eğlence ve adrenalin ile buluştuğu bir doğa aktivitesi. Rafting, akış hızı yüksek akarsularda kürek çekerek hem spor hem keyifli vakit geçirme fırsatı sunuyor. Türkiye’nin bu konuda pek çok alternatife sahip bir ülke olduğunu da göz önünde bulundurursak oldukça şanslı olduğumuz söylenebilir. Mayo seçenekleri arasından kendinize uygun seçeneği tercih ederek spordan aldığınız keyfi artırabilirsiniz.

Dalış

Su sporları dünyasına girmişken dalış ile devam edelim. Türkiye’nin oldukça şanslı olduğu bir başka coğrafik özelliği olan denizlerde yapabileceğiniz dalışlarda hem keyifli hem öğretici dakikalar geçirebilirsiniz. Doğanın gizli güzelliği su altı dünyasını keşfedebilir, daha önce görmediğiniz deniz canlılarıyla tanışabilirsiniz. Eğitmenler gözetiminde denediğiniz dalışı daha fazla öğrenmek isterseniz bir kulübe kaydolarak profesyonel olmak için sertifikanızı alarak su altının özgür dünyasında serbestçe gezinti yapabilirsiniz.

Kaya Tırmanışı

Su altından bir anda tam tersi şekilde karada yukarılara çıkalım. Kaya tırmanışı, koordinasyon, dayanıklılık ve strateji gerektiren bir açık hava sporudur. Eğitim alınarak yapılabilen ve dağcılığın bir kolu olan kaya tırmanışı yaparken dağcılık ekipmanlarınızın eksiksiz olması oldukça önemli. Ülkemizin pek çok bölgesinde gerçekleştirebileceğiniz tırmanışlarınızı, arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle birlikte yaparak sporunuza mutluluk katabilirsiniz. Zirveye çıktığınızda karşılaştığınız manzara ise az önce yaşadığınız yorgunluğa tamamen değecek, bundan emin olabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü

Yapmak istediğiniz doğa sporuna aksiyon ve eşsiz manzara katmak istiyorsanız yamaç paraşütü tam sizlik! Oldukça yüksek bir noktadan doğanın kucağına kendinizi bıraktığınız bu sporda rüzgarla birlikte çok daha yükseklere çıkarak kendinizi dünyanın hakimi gibi hissediyorsunuz. Türkiye, yurt dışından da turist çekecek güzellikte yamaç paraşütü merkezlerine sahip. Özellikle Muğla’da bulunan Fethiye’nin incisi Ölüdeniz’de yapılabilen yamaç paraşütü ile doğanın güzelliklerine şahit olacaksınız.

Doğa Sporlarının Faydaları

Doğa sporu yaparken geçireceğiniz her dakika hem fiziksel hem mental sağlığınız için oldukça faydalıdır. Gün boyu hareketsiz kalan vücudunuza hem hareket hem de bol bol oksijen ekleyerek enerjinizi sağlıklı bir şekilde boşaltmasına yardımcı olursunuz. Yürüyüş, dalış, tırmanma gibi aktivitelerde, kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olursunuz. 

Zihninizin rahatlamasına katkı sunan doğa aktiviteleri, çevrenizdeki güzellikleri görmenizi sağlar. Doğanın kıymetini, çeşitliliğini ve ne kadar kucaklayıcı olduğunu fark etmeniz için muhteşem fırsatlar sunar. Doğa ile iç içe olmak, onu korumanın gerekliliğini görmenize yardımcı olur.

Doğa sporları sırasında kullanabileceğiniz birbirinden rahat ve tarz giyim seçeneklerini Yalı Spor’da keşfetmeye başlayın! Diğer ekipmanlarla birlikte eksiksiz bir şekilde doğanın tadını çıkarmak için şimdi harekete geçin.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık