Sporun Zihniniz ve Ruhunuz Üzerindeki Etkileri

Sporun Zihniniz ve Ruhunuz Üzerindeki Etkileri

Spor yapmanın bedene ve ruha iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Fizyolojik artılarının yanı sıra spor yapmak zekayı geliştirir mi ve ne gibi etkileri vardır gibi konular hep merak konusu olmuştur.

Spor yaparken hızlanan kan akışı, bir spor faaliyetinde bulunurken kullanılan çeviklik ve hızlı düşünme kabiliyetlerinin şüphesiz zihnimizde de geliştirici etkileri vardır. Küçük çocuklarda sporu bir yaşam biçimine dönüştürerek hayatları boyunca bunu sürdürmeleri için alışkanlık oluşturmak daha kolay olsa da, yetişkinlerin de günlük hayatlarında yapabileceği hem fiziksel gelişimi hem de zihinsel gelişimi geliştirecek sporlar mevcut

Spor Yapmanın Zihinsel Faydaları Neler?

Hareket etmenin fiziksel faydalarına dair genel bir kanımız var. Ancak sporun zihinsel faydalarına dair bilinçlenmek de spor yapmak için azmimizi ve şevkimizi artıracaktır. Araştırmalar, spor yaparken vücudumuzun salgıladığı dopamin ve artan kan basıncı, hafızamızın gelişmesini, yaratıcılığımızın artmasını ve kritik düşünme yeteneğimize katkısı olduğunu gösteriyor. Spor yaparken stres hormonu olan kortizol hormonu salgılama oranı da düştüğü için depresyon yaşayan kişilerde de olumlu etkisi olduğu biliniyor.

Yapılan çeşitli araştırmalardan biri de Nörobilimci olan Wendy Suzuki’ye ait. Daha önce de bahsettiğimiz gibi spor esnasında yapılan aktivitelerde beynimizdeki dopamin, seratonin ve adrenalin gibi hormonların salgılandığı ve buna bağlı olarak da konstanstrasyonumuzun, ruh halimizin ve hafızamızın iyileştiğini gösteriyor. Bu noktada kesin olarak şunu söyleyebiliriz: Sağlıklı ve zinde bir hayat için düzenli egzersiz şart!

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bırakmadan, pes etmeden, düzenli bir şekilde egzersizi hayatımızda konumlandırmak. Unutmayın, yeni bir alışkanlık kazanmak için onu sık sık tekrarlamak gerekir ki yaşamımızın bir parçası haline gelebilsin. Yoğun iş hayatı, kendinize zar zor ayırdığınız özel zamanınız derken spora nasıl vakit ayıracağım dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak emin olun çözümlerimiz oldukça pratik! Ofiste çalışma egzersizleri, uyku egzersizleri veya sabah ilk iş uyandığınızda yapabileceğiniz minik egzersiz setleriyle işe başlayabilirsiniz. Kendinizdeki değişimi gördükçe daha fazlasına zaten kendiniz yöneleceksiniz.

Hep fiziksel olarak yapılan egzersizlerden bahsettik, peki ya beyin egzersizleri?

Beyin Sporu Nedir, Nasıl Yapılır?

Evet, spor denince aklımıza ter, spor salonları, yorgunlukla alınan duş geliyor. Ancak spor sadece bunlardan ibaret değil! Nasıl mı? Beyin sporu denen olay aslında bedenimiz için yaptığımızın aynısı: sınırları zorlamak ve esnetmek!

Zaman geçtikçe gördüklerimiz, izlediklerimiz, dinlediklerimiz ve okuduklarımız beynimizde şüphesiz ki bir kargaşa yaratıyor. Hatta zihnimizin çok dolu olduğu günlerde net düşünemediğimizi, hatırlayamadığımız ya da odaklanmada problem yaşadığımızı söyleriz. Burada etken hem dış hem de iç faktörler. Nasıl ki bedenimize hem içten hem de dıştan iyi bakmamız gerekiyorsa beynimize de aynı şekilde bakabilmeliyiz. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Aslında cevabı hepimiz biliyoruz. Satranç oynamak, bilmece çözmek, matematik problemleri çözmek, hafıza oyunları oynamak, sanat ile ilgilenmek, yazı yazmak ve konuşma ağırlıklı aktiviteler yapmak yöntemlerden yalnızca birkaçı. Bu doğrultuda yapılan her aktivite konsantrasyon, hafıza, hızlı düşünme, problem çözme ve atik davranma gibi beyin kaslarımızı geliştirir. Her ne kadar bunları genellikle çocuklar için okuyor ve yapıyor olsak da bunların önemi her yaş için geçerli ve faydaları yadsınamaz.

Fiziki spor kadar önemli olan beyin sporunu hayatımıza entegre ettiğiniz an farkı göreceksiniz. Beynimiz mucizelerle dolu ve oldukça güçlü bir yapı, her gün aynı işler için tekdüzeleşmiş bir biçimde kullanmak pek tabii ki onun eskimesine ve ağırlaşmasına yol açacaktır. Bu yüzden fiziksel sporu hayatınıza geçirdiğiniz gibi beyin sporuna da hayatınızda yer vermenizi tavsiye ediyoruz, deneyin ve farkı kendiniz görün!

Sporu hayatınızın bir parçası haline getirmek için işe doğru ekipmanlara sahip olarak başlayabilirsiniz. Hemen Yalı Spor’u ziyaret edin, dilediğiniz ekipmana kolaylıkla ulaşın!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık