Kadın Basketbolunun Zirvesi: WNBA Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kadın Basketbolunun Zirvesi: WNBA Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kıran kırana geçen, taraftarların soluğunu tutarak izlediği NBA karşılaşmalarından haberdar olmayan yoktur. Birbirinden başarılı profesyonel erkek basketbol oyuncularından oluşan ünlü takımlar, her yıl NBA liginde düzenlenen maçlarda karşı karşıya gelir. Ancak, çoğunlukla ve ne yazık ki zaman zaman NBA’in gölgesinde kalsa da, basketbol tutkunlarının ilgiyle ve heyecanla takip ettiği bir basketbol ligi organizasyonu daha var: WNBA! Profesyonel kadın basketbolcuların karşı karşıya geldiği ve birbirinden heyecanlı maçlara ev sahipliği yapan bir organizasyon olan WNBA’e, gelin, daha yakından göz atalım.

WNBA Nedir?

WNBA açılımı Women’s National Basketball Association’dur. Türkçeye “Kadınlar Ulusal Basketbol Birliği” olarak çevrilen WNBA, NBA’in yan ligi olarak geçer. Profesyonel kadın basketbolculardan oluşan WNBA takımları, her yıl karşı karşıya gelerek birbirinden çekişmeli maçlara imza atar. 22 Nisan 1996 tarihinde kurulan WNBA, toplam 12 takımdan oluşan bir profesyonel ligdir. Ligin kuruluşu 1996 yılında gerçekleşmiş olsa da, ilk WNBA maçları 1997 yılında başlayan sezonda 8 takımla oynanmıştır. Günümüzde takımlarda yaşanan değişikliklerden dolayı güncel takım sayısı 12’dir. Ayrıca tarih boyunca ligde 5 takım taşınmış, 6 takım ise kapanmıştır.

WNBA Kuralları Nelerdir?

WNBA fikstür Doğu ve Batı konferanslarında ikiye bölünen altışar takım üzerinden kurulur. Tıpkı NBA’de olduğu gibi, WNBA için de her yıl draft olarak adlandırılan seçmeler yapılır. Böylelikle takımlara genç ve yetenekli oyuncular kazandırılır ya da takımlar arasında oyuncu değişiklikleri gerçekleşebilir. WNBA pota yüksekliği, NBA’de ve FIBA’da olduğu gibi 10 feet, yani 3,05 metredir. WNBA sezonları her yılın mayıs ayında başlar. Takımlar kendi evlerinde ve deplasmanda 18’er karşılaşma yaparak toplam 36 maça çıkar.

1999 yılında WNBA liginde ilk kez, Doğu ve Batı konferanslarının en iyi oyuncularının karşı karşıya geldiği All-Star maçları düzenlenir. Bu maçlarda özellikle 2006 yılına kadar, Batı konferansı oyuncularının üstünlüğü söz konusudur. 2008 yılından beri, Yaz Olimpiyatları’nın olduğu yıllarda All-Star düzenlenmemesi kararı alınmıştır.

WNBA play-offları ise eylül ayının sonlarında başlar. Ancak söz konusu yılda FIBA Dünya Kupası varsa, bu tarih ağustos ayına çekilir. Sezon boyunca en iyi performans gösteren ilk sekiz takım, konferans eşitliğine bakılmadan play-offlara dahil edilir. Play-offların her bir turunda galibiyet elde eden takımlar, bir sonraki tura geçmeye hak kazanır. WNBA Finals olarak adlandırılan final turu, her yılın ekim ayında oynanır. Tıpkı NBA’de olduğu gibi, finalde galip gelen takımın her bir oyuncusuna şampiyonluk yüzüğü verilir. 

WNBA Seçmeleri Nasıl Yapılır?

İlk WNBA seçmeleri 1997 yılında, sezonun başlamasından önce yapılmıştır. Seçmelerde 2002 yılına dek dörder tur yapılmış olsa da, 2003 yılından beri tur sayısı üç olarak belirlenmiştir. WNBA seçmelerine katılan Amerikalı oyuncuların, en az 22 yaşında olması koşulu vardır. Diğer yandan, seçmelere katılmaya hak kazanan Amerikalı oyuncuların tümünün kolej eğitimini tamamlamış olması, eğer kolej eğitimi almamışlarsa lise mezuniyetlerinin üstünden dört yıl geçmesi gerekir. Söz konusu uluslararası oyuncular olduğunda ise, yaş sınırı 20’ye çekilmiştir. WNBA liginde uluslararası oyuncu kategorisi, ABD sınırları dışında doğan ya da yaşayan ve kolej ligine dahil olmayan oyuncuları tanımlar. ABD sınırları dışında doğmuş olsa da lise sonrası eğitimine ABD’de devam eden ve kolej ligine katılan oyuncular, Amerikalı oyuncu kategorisinde değerlendirilir.

En İyi WNBA Oyuncuları Kimlerdir?

WNBA en iyi oyuncuları sıralaması, her basketbol tutkununa göre farklılık gösterebilir. Ancak WNBA’in resmi Twitter hesabından paylaşılan bir fotoğrafta, gelmiş geçmiş en iyi 20 oyuncu yer almıştır. WNBA tarihine unutulmaz izler bırakan oyuncular arasında Lisa Leslie, Sue Bird, Seimone Augustus, Maya Moore, Tamika Catchings, Swin Cash, Yolanda Griffith, Lauren Jackson, Tina Thompson, Becky Hammon ve Deanna Nolan gibi isimler gösterilebilir. WNBA Türk oyuncular açısından henüz kalabalık bir lig değildir. WNBA seçmelerinde seçilen ilk ve tek Türk basketbolcu, 2013 yılında New York Liberty takımı tarafından 3. turda ve 27. sırada seçilen Olcay Çakır Turgut’tur. WNBA’de bugüne dek forma giyen tek Türk basketbolcu ise, 1,94’lük boyuyla milli pivot Nevriye Yılmaz’dır. Yılmaz, 2003 yılında Phoenix Mercury’de, 2004 yılında ise San Antonio Silver Stars’da forma giymiştir. Son olarak, WNBA en uzun oyuncusu, 2,18 metrelik boyuyla Margo Dydek’dir.

WNBA MVP Ödülü Nedir?

Most Valuable Player (MVP), Türkçe adıyla “En Değerli Oyuncu”, her yıl ABD’li spor yazarları ve yayıncılarından oluşan bir kadro tarafından belirlenen ve sezonun en başarılı WNBA oyuncusuna verilen bir ödüldür. Sheryl Swoopes, Lisa Leslie ve Lauren Jackson WNBA MVP ödülünü üçer kez kazanan oyuncular olarak tarihe geçmiştir. Ayrıca, Elena Delle Donne bu ödülü iki kez ve iki farklı takımla kazanan tek oyuncudur.

WNBA Periyot Kaç Dakika?

WNBA liglerinde bir basketbol karşılaşması, tıpkı FIBA’da olduğu gibi, 10’ar dakikadan oluşan 4 periyot şeklinde oynanır. NBA liglerinde ise bir periyot, 12 dakikadan oluşur. 2015 - 2016 sezonuna dek WNBA karşılaşmaları 20’şer dakikalık 2 yarı halinde oynanırken, 2015 - 2016 sezonunda NCAA tarafından kurallar değiştirilmiş ve karşılaşmalar dört çeyreğe bölünmüştür.

Kadın basketbolunun zirvesi olarak kabul edilen WNBA’den şimdilik bu kadar. Pandemi koşulları sonrasında NBA’de geçerli olan yeni format hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca, birbirinden seçkin markalar tarafından sunulan basketbol ekipmanlarını ve ayakkabılarını incelemek için Yalı Spor’u ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık