Yılların Tartışması: Yoga Zayıflatır mı?

Yılların Tartışması: Yoga Zayıflatır mı?

Yoganın kilo kaybı için etkili bir araç olup olmadığı tartışması yıllardır devam ediyor. Birçok kişi yoganın sıkılaşmak için mükemmel olduğunu fakat gerçek kilo kaybı için gerekli kalori miktarını yakacak kadar hızlı olmadığını düşünüyor. Diğerleri ise yoganın sadece fit bir vücut için değil kilo vermek için de son derece etkili bir yol olduğunu söylüyor. Kilo kaybı ve yoga ilişkisini tam olarak anlamak için yoga yoluyla enerji harcarken bedenlerin oluşturduğu üç katmanı anlamak gerekiyor: zihin, beden ve ruh. Yoga esnasında her katman bir diğerine bağlı ve diğerinden etkileniyor. Zihin, beden ve ruh katmanlarından birinin dengesi bozulduğunda diğerleri de onu takip ediyor. Zihniniz aşırı aktif ve dengesiz olduğunda sağlıklı bir bedene ve saf bir ruha sahip olmak daha güç bir hal alıyor. Neyse ki yoga, hayatınızı yöneten bu üç önemli karar mekanizması arasında bir birleşme ve uyum sağlamanız için size yardım ediyor. Zihin, beden ve ruh iyi anlaştığında vücudunuzdaki her nokta daha dengeli ve verimli bir şekilde çalışıyor, yoga ile zayıflama hiç düşünmediğiniz kadar kolay hale geliyor.

Yogayla Zayıflama Önce Zihinden Başlıyor

Bir yoga yolculuğu başladığında her şey farklı bir ışıkla, farklı bir bakış açısıyla görünmeye başlıyor. Yoga sizi içten dışa dönüştürerek işe başlıyor. Yoga sayesinde çevre, eylem ve alışkanlıklar hakkında daha bilinçli hale geliniyor, yeme alışkanlıkları değişiyor. Bazı yiyecekleri yedikten sonra nasıl hissettiğini fark eden birey beslenmenin vücut üzerindeki etkilerini merak ediyor ve daha bitki temelli bir diyet yapmaya ve işlenmiş gıdaları azaltmaya yöneliyor. Böylece hem yaşam tarzı değişiyor hem de daha sağlıklı yiyecek seçeneklerinin tercih edilmesi garanti ediliyor. Böylece yoga zayıflatır mı sorusunun cevabı ortaya çıkmaya başlıyor.

Bedeninizi Güçlendirerek Zayıflamak İçin Yoga

Yoga sayısız akış veya sekans içinde bulunan yüzlerce asana (duruş) sunuyor. Tüm duruşlar çeşitli fiziksel faydalar sağlıyor. Ayrıca hemen hemen her poz bir düzeyde detoksifikasyon sağlıyor. Detoksifikasyon, hem bedenin hem de zihnin arınmasını teşvik ederken kilo kaybını da doğrudan etkiliyor. Her ne kadar yoga türleri saflaştırma, kalori yakma, esneklik ve kas duruşunu iyileştirme, zihni sakinleştirme ve iç huzur söz konusu olduğunda etkili olsa da, hedefiniz kilo vermekse, bazı duruşlar diğerlerinden çok daha iyi iş çıkarıyor.

Kilo verdiren yoga hareketleri arasında daha fazla yağ yakılan ve kimi kaynaklarda zayıflama yogası olarak geçen vinyasa yoga ve güç yogası akış hareketleri en etkilileri olarak biliniyor. Bu iki yoga akışı hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanının mükemmel bir karışımını sağlayan hızlı tempolu akıştır. İkili kombinasyon, etkili yağ yakımına ve yağsız kas kütlesinin artmasına yönelik güçlü bir kokteyl görevi görüyor. Bu iki yoga türü, vücudun saatte 400 ila 600 kaloriye kadar her yerde yanmasını sağlıyor ki bu spor salonunda tipik bir saat boyunca yakılan kalori miktarına eşit!

Son Dokunuşu Ruhunuzla Yapın 

Ruhunuz yoga pratiği yoluyla uyandığında, eskiden sizi memnun eden şeyler artık yeterli olmuyor. Manevi doğayla temas halindeyken, hayatın daha derin bir anlamı olduğunu fark etmeye başlanıyor. Yıkıcı alışkanlıkların artık nihai hedefinize hizmet etmediğini anlıyorsunuz. Bu uyanış doğrudan kilo kaybını etkiliyor, çünkü yoga sağlıksız alışkanlıkların ortadan kaldırılmasını destekliyor.

Örneğin tıka basa yemenin, içinde zar zor hareket edebileceğiniz ve giydiğinizde düğmeleri sıkan pantolonunuzu giymenin, neredeyse dayanamayacağınız noktaya kadar içmenin size aslında iyi hissettirmediği hatta bunun yerine berbat hissettirdiği gerçeğinin farkındalığı artıyor.

Yogaya göre ruhu memnun eden şey şu anki memnuniyettir. Ruhu memnun eden saf bir beden ve zihindir. Ruhunuz içinizdeki sonsuz katmanın dünyanın görmesi için parlak bir şekilde parlamasına izin veren temiz bir tapınaktır. Yoga yaparken bu farkındalığa ulaşıldığında dünyayı görmenin tek otantik yolunun ruhun gözünden görmek olduğu fark ediliyor. Sizi aşırıya kaçmaya, sarhoş olmaya ve sağlıksız yiyeceklere yönelmeye teşvik eden egodan uzaklaşılıyor.

Yoga ile zayıflayanlar, kilo verme ve formda kalma konusunda kararlıysanız, haftada en az beş ila altı gün 60 dakikalık bir güç yoga ve/veya vinyasa akış pratiği uygulamanızı tavsiye ediyor. Optimum sonuçlar için uygulamanızı doğal bir diyetle birleştirdiğinizden emin olmanız gerekiyor.

Siz de yoga ile zayıflamayı düşünüyorsanız hemen matınızı açın, nefesinizle bağlantı kurun. Yalı Spor’da bulabileceğiniz yoga ruhuna uygun birbirinden güzel ve kullanışlı yoga matlarının üzerinde yıkıcı iç seslerin tamamından arının. Vücudunuzun her hücresini evrene bağlayan ruhsal doğanızı ayarlayın. Ruhu özgürleştirin ve gelecek olan tüm olumlu değişikliklerin görkemini fit bir şekilde yaşamaya hazırlanın!

 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık