Pandemi Sonrası NBA'in Yeni Formatı

Pandemi Sonrası NBA'in Yeni Formatı
basketbolNBA

Görsel Kaynak: 

https://www.theringer.com/nba/2020/6/15/21291108/nba-restart-tracker

Utah Jazz’ın pivotu Rudy Gobert’in 11 Mart’ta Covid-19 testinin pozitif çıkmasıyla NBA yönetimi sezonu durdurmuştu. Gobert’in sonrasında Kevin Durant, Donovan Mitchell, Nikola Jokic ve Russell Westbrook gibi farklı takımlardan birçok oyuncu ve teknik ekip üyesinin Covid-19 testleri pozitif geldi. Durum böyle olunca, basketbolseverler NBA yönetim kurulunun 2019-2020 sezonunu erken bitireceğini düşünmüştü. Ancak NBA yönetimi haziran ayında basketbolseverlerin yüzünü güldüren bir karar aldı ve yepyeni bir formatla pandemi sonrası NBA normal sezonunu 30 Temmuz’da Orlando’da başlattı. Hadi, gelin NBA yeni format özellikleri nelermiş bakalım!

NBA’in Yeni Normali: NBA Bubble

“Bubble” ya da “fanus” olarak adlandırılan bu formatta, davet edilen takımların oyuncuları ve teknik ekipleri Orlando’daki Walt Disney World’de adeta bir kampüs düzeninde hep beraber yaşıyorlar. Evet, davet edilen takımlar dedik çünkü NBA Playoffs şansı olmayan sekiz takım “kampüse” gelip sezona devam etme hakkına sahip olamadı. “Delete 8” diye anılan sekiz takım, Atlanta Hawks, Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Charlotte Hornets, Detroit Pistons, New York Knicks, Golden State Warriors ve Minnesota Timberwolves’dan oluşuyor. 

Toplamda 22 takımın davet edildiği NBA format değişikliğinin en önemli özelliklerinden biri maçların seyircisiz yapılacak olması. En başta bazı oyuncuların istemediklerini bir konsept olsa da NBA yönetimi, bu duruma yaratıcı bir çözüm getirdi. Sahanın kenarına yerleştirilen dev ekranlar ve Microsoft Teams uygulaması sayesinde hayranların, maçlara sanal seyirci olarak katılma şansları var. NBA yönetiminin, duyurduğu yeniliklerden bir diğeri de oyunculara, normal sezona ek olarak MVP ve En İyi Beş gibi alışılagelmiş ödüllerin özel Bubble versiyonlarının seçileceği oldu.

https://twitter.com/NBA/status/1286737963293040640?s=20

Peki, NBA Bubble Yaşamı Nasıl?

Doğu Konferansı’ndan 9 ve Batı Konferansı’ndan 13 takımın davet edildiği “fanus”ta oyuncular, teknik ekipler, hakemler ve diğer görevliler, belli sağlık kontrollerinden geçerek kampüse alındı. Bu süreçte herkese düzenli olarak Covid-19 testleri de yapıldı. Sağlık kontrollerinin olumlu ve Covid-19 testlerinin negatif gelmesi sonrası Orlando’daki tesise yerleşmeye başlayan oyuncular ve teknik ekip çalışanları, odalarında izole edilerek iki kez daha Covid-19 testi yapıldıktan sonra fanustaki hayatlarına başladı. 

Fanusun steril olmasına rağmen NBA yönetimi, oyuncuların ortak alanlarda maske kullanmasını ve sosyal mesafe kurallarına uymasını zorunlu tutuyor. Fanusta çalışan diğer görevlilerin de maske takması ve eldiven giymesi zorunluluğu bulunuyor. Oyuncuların ve teknik ekibin Covid-19 testlerine düzenli olarak devam edilmesi de NBA yönetimin getirdiği önlemler arasında yer alıyor. NBA yönetimi, bu kurallara uyulmaması durumunda olası yaptırımların hatta sezon iptalinin bile söz konusu olabileceğini açıkladı.

Acil durumlar dışında, fanustan oyuncuların ve teknik ekibin ayrılmasının yasak olduğu belirtiliyor. Eğer ayrılırlarsa, 14 günlük karantina sonrası fanusa girişlerine izin veriliyor. Tüm bu önlemler, fanustaki hayatı sıkıcı ve kuralcı gibi resmetmiş olsa da oyuncular, sosyal mesafeye uydukları sürece tesisteki havuz, golf sahaları, spa hizmetleri, bowling ve oyun odaları gibi hizmetlerden yararlanabiliyor. 

NBA’de Son Durum

30 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında oynanan normal sezonun sona ermesinin ardından bu yılki yeniliklerden biri olarak Play-In maçları oynanması kararı alındı. Batı Konferansı’nın sekizincisi Portland Trail Blazers ve dokuzuncusu Memphis Grizzlies NBA Play-In mücadelesinde Playofflar’a katılma hakkı için karşı karşıya geldi. Portland’ın kazandığı maçtan sonra, basketbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği NBA Playoffları 17 Ağustos’ta başladı. Konferans şampiyonlarının, Şampiyonluk yüzüğünün sahibi olmak için karşı karşıya geleceği NBA Finalleri ise 30 Eylül-13 Ekim arası gerçekleşecek. Peki, sizce bu yılın NBA Şampiyonu kim olacak? Tahminlerinizi sosyal medya üzerinden bekliyoruz!

Basketboldan bu kadar bahsettikten sonra, sizin de içinizde basketbol ateşi yanmaya başladıysa, basketbol için gerekli tüm ekipmanları Yalı Spor’da bulabilirsiniz! 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık