Türkiye’nin Kış Olimpiyatları Macerası

Türkiye’nin Kış Olimpiyatları Macerası

2022 Kış Olimpiyatları yaklaşırken, ülkemizin kış olimpiyatları tarihinde kısa bir tur atmaya ne dersiniz? İşte Türkiye’nin kış olimpiyatları macerasına kısa bir bakış...

Kış Olimpiyatlarına İlk Kez 1936 Yılında Katıldık

Almanya’nın Bavyera dağlarında Garmisch Parten-Kirchen bölgesinde düzenlenen 1936 Kış Olimpiyatları karşılaşmalarına 28 ülke katıldı. 1061 sporcunun yarıştığı bu olimpiyatlarda Türk kayakçılar da vardı. Ankara Ziraat Enstitüsü’nde öğretmen olan Avusturyalı Herr Riedel tarafından yetiştirilen Türk kayakçılar: Ülker Pamir, Nazım Aslangil, M. Şevket Karaman, Sadri Erkılıç, Reşat Erceş, Cemal Tigin, Abdullah Yörük, Salih Ungun ve Saim Altıok idi.

Küresel Barışın Sembolü: 1948 Kış Olimpiyatları

Büyük bir savaştan yeni çıkmış dünyada, küresel barışa vurgu yapan 1948 Kış Olimpiyatları, İsviçre’nin Saint-Moritz kasabasında düzenlenmiştir. 26 ülkeden 1182 sporcunun yarıştığı olimpiyatlarda, Türkiye’den 6 sporcu Alp Disiplini dalında katılmıştır. 1936 yılında olduğu gibi yine Avusturyalı Gustl Mayer antrenörlüğünde hazırlanan Türk sporcular, 1936 olimpiyatlarından çok daha iyi bir performans gösterirler. Raşit Tolun, Dursun Bozkurt, Muzaffer Demirhan ve Osman Yüce, iniş ve slalom yarışmalarında ilk 100’e girerek başarı elde ederler.

Avusturya ve Yugoslavya’da Düzenlenen Kış Olimpiyatları (1976 - 1984)

1956, 1960, 1964-1968 yıllarında düzenlenen kış kış olimpiyatları karşılaşmalarına katılan Türkiye, başarı çizgisini korumaya devam eder. 1976’da Avusturya’daki Innsbrück Kış Sporları Merkezi’nde düzenlenen oyunlara, 9 sporcumuz katıldı. Ahmet Kıbıl, Mümtaz Demirhan, Ersin Ayrıksa, Murat Tosun, Bahri Yılmaz, Ahmet Ünal, Sacit Özbey, Yavuz Özbey ve bayrak taşıyıcısı olan Şeref Çınar, 1976 kış olimpiyatları karşılaşmalarında Türkiye’yi temsil etti. 

1984 yılında ise kış olimpiyatları, bugün artık olmayan Yugoslavya’da düzenlendi. Olimpiyatlarda bizi temsil eden Yakup Kadri Birinci, 103 sporcunun yer aldığı Slalom yarışmasını 27. olarak, Ali Fuad Haşıl ise 32. olarak tamamladı.

İlk Kez Bir Kadın Sporcumuzla Katıldık: 2002 Kış Olimpiyatları

2002 yılında Amerika’nın Salt Lake City kentinde gerçekleştirilen kış olimpiyatlarına Türkiye’den ilk kez bir kadın sporcu katılmıştır. Kayaklı Koşu dalında yarışan kadın sporcumuz Kelime Çetinkaya’ya, Sabahattin Oğlağo ve Alp Disiplini dalında Atakan Alaftargil eşlik etmiştir. Kelime Çetinkaya, kadınlar kategorisinde 56. olurken, erkekler kategorisindeki Sabahattin Oğlağo ise 61. olur.

Artistik Buz Dansı Çiftimiz 2014 Kış Olimpiyatlarında

2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen kış olimpiyatları, 50 milyarı geçen bütçesiyle o güne kadar gerçekleştirilen en yüksek maliyetli olimpiyat organizasyonu olarak tarihe geçer. Artistik Buz Dansı Çiftler kategorisinde, ülkemizden Alisa Agafonova ve Alper Uçar yarışır. İkili yarışmayı 22. olarak bitirir.

Türkiye son olarak, Güney Kore’de gerçekleşen PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’na 8 sporcuyla katılmıştı. 

Yazıdaki Bilgiler ve Görseller: http://olimpiyatkomitesi.org.tr/

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık