Ufkunuzu Genişletecek Spor Belgeselleri

Ufkunuzu Genişletecek Spor Belgeselleri

Bir sporcunun yaşam öyküsünü ya da bir takımın tarihini görsel bir deneyimle öğrenmek, birçok insan için oldukça ilgi çekicidir. Sadece sporcunun ya da takımın kendi hikâyesi açısından değil, insanların yeni ilham kaynakları keşfetmesi açısından da çok önemli olan belgeseller, hem spor hem de sinema tarihinde önemli yere sahiptir. Muhammed Ali, Ayrton Senna, Diego Armando Maradona ve Michael Jordan gibi ikon hâline gelmiş sporcuların yaşamları, insanların bu spor belgeseli içeriklerini izlemeleri için başlıca nedenler arasındadır. Öte yandan herhangi bir spor dalı veya tarihi bir spor olayı hakkında da ufkunuzun genişlemesi için bu belgeselleri izlemek çok faydalı bir yaklaşımdır.

1. The Last Dance (2020), IMDb: 9.5


Phil Jackson'ın Chicago Bulls'un 1997/98 sezonu için koyduğu The Last Dance isminden yola çıkan belgesel, Michael Jordan ve arkadaşlarının altı şampiyonlukla sonuçlanan öyküsünün iç yüzünü anlatıyor. MJ, Jerry Krause ve diğer oyuncular arasında yaşanan sorunların yanı sıra Scottie Pippen ve Toni Kukoc'un etkisine de odaklanan ESPN yapımı bu spor belgeseli Netflix'te izlenebiliyor. Belgeselde Michael Jordan'ın kazanmaya olan büyük takıntısı da izleyiciye oldukça gerçekçi şekilde aktarılıyor.

2. Senna (2010), IMDb: 8.5


Tarihin en iyi Formula 1 pilotlarından biri olarak kabul edilen Brezilyalı Ayrton Senna'nın hayat hikayesini anlatan belgesel, çarpıcı ve dokunaklı anlatımıyla dikkat çekiyor. Senna, 1984'te başladığı kariyerinde üç kez dünya şampiyonluğu yaşayan pilotun, 1994 San Marino Grand Prix'inde lider durumdayken Tamburello virajında geçirdiği kazayla yaşamını kaybetmesine de odaklanıyor. Gelmiş geçmiş en iyi spor belgesellerden biri olarak kabul edilen Senna, en iyi belgesel ve en iyi kurgu dallarında BAFTA (Home of British Academy of Film and Television Arts) ödüllerinin de sahibi.

3. When We Were Kings (1996), IMDb: 8.0

Sadece boks tarihinin değil, spor tarihinin de en toplumsal figürlerinden biri olan Muhammed Ali'nin, 1974'te Zaire'de (bugünkü adıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti) George Foreman ile yaptığı maçı konu eden When We Were Kings, boksun altın çağını anlatıyor. Muhammed Ali'nin disiplinli spor yaşamını, renkli kişiliğini ve hem de onun siyasi yönünü izleyiciye mükemmel şekilde aktaran bu belgesel, kendi döneminin en önemli spor içerikleri arasında yer alıyor.

4. Once Brothers (1993), IMDb: 8.0


Drazen Petrovic ve Vlade Divac'ın hikâyesi üstünden Yugoslavya'nın dağıldığı döneme ışık tutan ve Türkçeye "Bir Zamanlar Kardeştiler" ismiyle çevrilen ESPN yapımı Once Brothers, en önemli basketbol belgeselleri arasında yer alıyor. Bu belgesel iki oyuncunun yakın arkadaşlığını, basketbol kariyerlerini, arkadaşlıklarını bozan Yugoslavya iç savaşını ve Drazen Petrovic'in ölümünü konu ediyor.

5. Icarus (2017), IMDb: 7.9


2018 Oscar'da en iyi belgesel ödülünü kazanan ve Netflix spor belgeselleri içerisinde yer alan Icarus, bir sporcu ya da takıma değil, siyasi boyutları da olan bir doping skandalına odaklanmayı tercih ediyor. Belgeselin yönetmeni Bryan Fogel'in doping üzerine araştırma yaparken tanıştığı bir bilim adamıyla yaptığı çalışmalar, Rusya'nın doping skandalıyla ilgili detayları izleyiciye aktarıyor. Rusya Ulusal Anti-Doping Laboratuvarı Eski Başkanı Grigory Rodchenkov'un açıklamalarını ele alan belgesel, tüm Rus sporcuların Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan elenmesiyle sonuçlanan sürecin detaylarını sunuyor.

6. Diego Maradona (2019), IMDb: 7.7

Sırp film yapımcısı Emir Kusturica'nın hazırladığı HBO yapımı bu belgesel, futbol tarihinin en önemli figürlerinden Diego Armando Maradona'ya odaklanıyor. Efsane futbolcunun zor şartlarda geçen çocukluğunu, futbol yaşamını, futbol yaşamındaki ikonik hareketlerini, uyuşturucu sorununu ve Küba ve Venezuela'daki siyasi olaylarla ilgisini anlatan belgesel, futbol tutkunlarının büyük beğenisini kazanmış durumda.

7. Murderball (2005), IMDb: 7.7


Fiziksel engelli sporculardan oluşan ve paralimpik oyunlarında boy gösteren Amerika Birleşik Devletleri Erkek Rugy Takımı'nın hikayesini anlatan belgesel, takım ruhunun önemini gözler önüne seriyor. 2004 Atina Paralimpik Oyunları'nda bu takımın elde ettiği başarıyı sergilediği muhteşem çabayı anlatan Murderball, fiziksel engellerin aslında engel niteliği taşımadığını duygusal anlatısıyla ortaya koyuyor.

Siz de basketbol, futbol, boks ve atletizm dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek her spor için ihtiyaç duyacağınız tüm ürünlere Yalı Spor aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık