Türk Sporunun Çınarı: Sinan Erdem Kimdir?

Türk Sporunun Çınarı: Sinan Erdem Kimdir?

Türkiye’de hangi sporla ilgilenirse ilgilensin pek çok sporsevere tanıdık gelen bir isimdir Sinan Erdem. İstanbul’da yer alan ve Türkiye’nin en büyük spor salonu ünvanını elinde bulunduran Sinan Erdem Spor Salonu’na ismi verilen bu önemli tarihi karakteri yakından tanımak ve Türk sporuna etkilerini öğrenmek istiyorsanız hadi başlayalım!

Sinan Erdem Hayatı

1927 yılının mayıs ayında Manisa’da dünyaya gelen Sinan Erdem, 23 Temmuz 2003 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Türk voleybol ve olimpiyat tarihine damga vuran Erdem, eğitimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunu oldu. 16 yaşında tenis ve voleybol ile spor hayatına giriş yapan Erdem, 1949 senesinde Beyoğlu Spor Kulübü’nde profesyonel olarak voleybol oynamaya başladı. 1951 yılında, lisesinde de okuduğu Galatasaray’a transfer oldu. Erkek milli voleybol takımının da formasını 12 kez terleten Erdem, kaptanlığın yanında antrenör olarak da görev yaptı.

Sinan Erdem Spor Yöneticiliği Kariyeri

Voleybol adına önemli adımlara imza atılmasına yol açan Sinan Erdem, 1957 – 1967 seneleri arasında Türkiye Voleybol Federasyonu’nda (TVF) Genel Sekreterlik görevinde bulundu. 1975 senesinde, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreter Yardımcısı oldu ve 1982’de Genel Sekreter oldu. Yedi sene sonra ise TMOK Başkanı oldu. Hayata gözlerini yumduğu güne kadar bu görevinde kaldı.

Türkiye’nin olimpiyatlardaki başarıları için uzun yıllar mücadele eden Sinan Erdem, 2000 Olimpiyatları’nın Türkiye’de gerçekleşmesi için bir kampanya yürüttü. Spor yöneticiliği yaptığı senelerde pek çok uluslararası organizasyonda görev aldı. Aynı zamanda bir dönem Galatasaray Kulübü Divan Heyeti’nde yer aldı. 1982’de İslam Oyunları Konferasyon Yönetim Kurulu Üyesi, 1983’te Akdeniz Oyunları Teknik Komite Üyesi, 1988 Yaz Olimpiyatları’nda Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyesi, 1988 Akdeniz Oyunları’nda Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 

Sinan Erdem, spora katkılarından dolayı hem Türkiye’de hem de yurtdışında pek çok ödüle layık görüldü. Fransa Spor Bakanlığı tarafından altın madalyaya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından liyakat ödülüne, Japon Hükümeti tarafından İmparatır Akihito adına nişana, Dünya Ordulararası Spor Birliği tarafından madalyaya layık görülen Sinan Erdem; Anadolu Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden fahri doktora ünvanına layık görüldü. 

Sinan Erdem Spor Salonu

23 Temmuz 2003’te Paris’te gördüğü tedavi sırasında hayatını kaybeden Sinan Erdem’in cenazesi İstanbul’a getirildi. Türkiye’nin önde gelen kulüpleri, taziye mesajları yayınladı. Dönemin Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Sinan Erdem’in isminin yaşatılması gerektiğini söyledi ve yapım aşamasında olan ve 2010’da yapımı tamamlanan çok amaçlı spor salonuna Sinan Erdem Spor Salonu ismi verildi. Dönem dönem Efes Pilsen, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi önde gelen basketbol takımlarına ev sahipliği yapan salon aynı zamanda uluslararası basketbol ve tenis turnuvalarına sahne oldu.


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık