Amerika'da Bir Hedo: Hidayet Türkoğlu Kimdir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen ve dünyanın en büyük spor organizasyonlarından birisi olan NBA, Türkiye’de birçok oyuncuya evsahipliği yaptı. Mirsad Türkcan’ın 1998’de araladığı kapıdan İbrahim Kutluay, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu gibi pek çok Türk basketbolcu NBA’in yolunu tuttu. NBA’den ayrılmasının ardından seneler geçse bile hala Amerikalı basketbolseverlerin hafızalarında kendisine yer bulan Hidayet Türkoğlu, namidiğer Hedo’yu birlikte biraz daha yakından tanıyalım.

Hidayet Türkoğlu 2.08 m. boyu itibariyle genel olarak forvet olarak oynasa da zaman zaman şutör guard pozisyonuna da geçebilen atletik yapıya bir basketbolcu. 

Hidayet Türkoğlu Kimdir?

İstanbul’da 19 Mart 1979’da dünyaya gelen Hidayet Türkoğlu nereli diye sorulduğunda Yugoslavya göçmeni bir ailenin küçük çocuğu. Abisinin basketbol antrenmanlarında boyu ile dikkat çeken Türkoğlu, basketbolla tanıştı ve ilk günden takımda fark yaratmaya başladı. Basketboldaki başarısı sayesinde burs kazanarak kolejde okumaya başlayan Türkoğlu, kısa süre sonra Türkiye’nin en köklü basketbol kulüplerinden Efes Pilsen’in radarına takıldı ve genç takımına transfer edildi. 1997 senesinde Efes Pilsen’le anlaşan ve ilk sezon sonrasında A Takımda forma giyen başarılı oyuncu, Türkiye Kupası ve Euroleague Final Four başarılarıyla kariyerine iyi bir başlangıç yaptı.

Hidayet Türkoğlu ve NBA Kariyeri

2000 senesinde NBA Draft’larına katılmaya karar verdi ve 1. tur 16. sıradan Sacramento Kings tarafından draft edildi. Sacramento Kings’te önemli yıldız isimlerle oynayan Türkoğlu, 2001 - 2002 All Star etkinliklerinde Çaylaklar takımında yer almaya hak kazandı. Burada başarılı bir performans sergiledikten sonra 2003 - 2004 sezonunda, üçlü takas sonrasında, son şampiyon San Antonio Spurs’e geçti. Üçlük performansıyla takımında ilk sırada yer alan Türkoğlu, playofflarda yine beklediğini bulamadı ve Konferans Yarı Finali’nde Lakers’a elendi.

Hidayet Türkoğlu - Orlando Magic Macerası

Bugün bile Orlandolu taraftarların aklında olan bazı başarılarda ve önemli anlarda başrolde olan Hidayet Türkoğlu, başarılı sezonlar geçirmesine rağmen bir türlü şampiyonluk yüzüğünü parmağına geçirme şansını yakalayamadı. 2004 - 2005 sezonunda başlayan Magic hikayesi, 2009 - 2010 sezonuna kadar devam etti. Hidayet, 2008 senesinde, gösterdiği gelişimle ligde En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu (MIP) ödülüne layık görüldü. 2008 - 2009 sezonunda NBA Finalleri’ne kadar yükselen Magic ise Lakers’a yenilerek şampiyonluğu kaçırdı. 

Hareketli Bir NBA Yolculuğu

Orlando Magic ile anlaşması sona erdiğinde bir diğer NBA takımı olan Toronto Raptors’ın yolunu tutan Türkoğlu, hem özel sebeplerle hem de istenilen performansı verememesi sonucunda sezon sonunda takımdan ayrıldı. Phoenix Suns’a takaslanan Türkoğlu, burada da 5 ay oynadıktan sonra eski takımı Orlando Magic’e döndü. 

Orlango Magic’e 2010 Aralık’ta dönen Türkoğlu, 2013 Aralık’ta kanında bulunan yasaklı madde sebebiyle NBA yönetiminden 20 maç oynamama cezası aldı. Türk bir antrenörden aldığı bu maddenin yasaklı olduğunu bilmediğini açıklamasına rağmen Magic yönetiminin de tepkisini çeken bu hareketi sebebiyle Ocak 2014’te takım tarafından sözleşmesi feshedildi. Sezon sonuna kadar Los Angeles Clippers forması giydi ve 13 Kasım 2015’te basketbolu bıraktığını açıkladı.

Hidayet Türkoğlu Milli Takım Kariyeri

1995 senesinde ay yıldızlı forma ile tanışan Türkoğlu, Avrupa Çaylak Basketbol Şampiyonası’nda forma giydi. 2014’te milli takımdan emekli olana kadar 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 ve 2013 yıllarındaki Avrupa Şampiyonalarında ve 2002 ile 2010'daki Dünya Şampiyonalarında görev aldı. 2001’de gerçekleşen Avrupa Şampiyonası ve 2010’da gerçekleşen Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalyayı alan takımlarda önemli roller oynadı. 

Ay-yıldızlı formayı resmi ve özel maçlarda 300’den fazla giyen ilk milli basketbolcu olan Hidayet Türküoğlu, onur ödülüne sahip. 

Hidayet Türkoğlu ve Türkiye Basketbol Federasyonu

Başarı dolu bir kariyeri tamamladıktan sonra 2015 senesinde Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’luğuna atanan Hidayet Türkoğlu, 2016 senesinde bu görevden ayrılarak Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı oldu. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık