COVID-19 Döneminde Hangi Etkinlikler Ne Zamana Ertelendi?

COVID-19 Döneminde Hangi Etkinlikler Ne Zamana Ertelendi?

Covid-19 salgınının yarattığı olumsuz etkiler hem ülkemizde hem dünya çapında hissedilmeye devam ederken sanattan bilime, teknolojiden spora birçok organizasyon da ya iptal ediliyor ya da erteleniyor. Yoğun ilgi gören spor organizasyonları da maalesef Covid-19 salgınından en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. Onlarca lig, karşılaşma ve yarış virüs endişesi nedeniyle iptal edilmiş veya ertelenmiş durumda. Eğer siz de spor etkinliklerinin ülkemizdeki ve dünyadaki son durumunu merak ediyorsanız detaylı bilgi için okumaya devam edin! 

Türkiye’deki Spor Etkinliklerinde Son Durum 

Ülkemizde Covid-19 vakalarının görülmeye başlandığı ilk ay olan mart ayından beri kalabalık organizasyonlarla ilgili sıkı önlemler uygulanıyor. İlk etapta 12 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm spor organizasyonlarının seyircisiz oynanacağı açıklandı. Ardından 19 Mart 2020’de de tüm futbol, voleybol, basketbol ve hentbol liglerinin ertelendiği duyuruldu. 3 Nisan 2020 tarihinde ise Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ligin en erken Haziran ayında tekrar başlayabileceği ancak seyircisiz oynama kuralının devam edeceği belirtildi. Güncel olarak futbol ligi bu şekilde devam ediyor olsa da voleybol ve basketbol liglerinde 2019 - 2020 sezonunun diğer maçları ya da play-off karşılaşmaları oynanmayacak. Haliyle voleybol ve basketbol liglerinde sezon tamamlama veya küme düşme durumu söz konusu olmayacak.  

Dünyadaki Spor Etkinliklerinde Son Durum 

Tahmin edilebileceği gibi dünyada da neredeyse tüm önemli spor organizasyonları için erteleme veya iptal kararı veriliyor. Bu organizasyonlar arasında olimpiyatlardan futbol liglerine, tenis karşılaşmalarından basketbol müsabakalarına kadar yüzlerce farklı spor organizasyonu bulunuyor. İşte 2020’de Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilen uluslararası spor organizasyonları… 

2020 Tokyo Olimpiyatları: Japonya, salgının yayılmasından aylar sonra dahi herhangi bir iptal ya da erteleme kararı vermezken birbirinden farklı ülkeler sporcularını olimpiyatlara göndermeyeceklerini açıklayınca olimpiyatların bir yıl sonrasına ertelendiği duyuruldu. 

Euro 2020: UEFA, Euro 2020’yi tıpkı Tokyo Olimpiyatları gibi 2021 yılına erteledi. 55 üye ülke ile beraber yapılan toplantıda bir yıl erteleme teklifinde bulunuldu ve sonuç olarak bu teklif üye ülkeler, futbolcuları temsil eden FIFPro ve Avrupa Kulüpler Birliği tarafından kabul edildi. 

NBA: Dünyanın en çok takip edilen basketbol ligi olma özelliğini taşıyan NBA, Utah Jazz oyuncularında virüs tespit edildikten sonra ertelendi ve bu yüzden tüm sezon maçları askıya alındı. Ancak temmuz sonundan itibaren Orlando’daki özel bir spor kompleksinde devam edecek olan NBA’e, normalde 30 takım katılırken bu sefer 22 takım katılacak. 

Fransa Açık Tenis Turnuvası: Normal şartlarda mayıs sonunda gerçekleştirilmesi beklenen Fransa Açık Tenis Turnuvası da Eylül 2020 tarihine ertelendi ancak bu tarih de hem salgının devam etmesinden hem de ikinci dalga endişesinden dolayı tekrar ertelenebilir. 

Formula 1: Dünyanın en popüler yarış organizasyonu olan Formula 1, nisan ayında Bahreyn’de gerçekleşecek Grand Prix’in seyircisiz olarak devam etmesi kararını almıştı ancak Nisan ayında Çin’de gerçekleşecek olan Grand Prix ise belirsiz bir tarihe kadar ertelendi. Son olarak temmuz ayı itibarıyla Avusturya’da 2 yarışla birden geri dönen F1, Macaristan’da devam edecek. 

NASCAR: Diğer popüler bir yarış organizasyonu olan Amerikan araba yarışları NASCAR ise mayıs ayına ertelenmişti ve tüm Covid-19 uyarılarına rağmen mayıs ayından itibaren çeşitli önlemlerle birlikte tekrar yapılmaya başlandı. Amerika’daki birçok sağlık kuruluşu virüs vakaları hala devam ederken böyle kalabalık bir organizasyonun yapılmasına karşı çıkıyor. 

NFL, Beyzbol ve Hokey: Meşhur Super Bowl gecesine ev sahipliği yapan ve hem Amerika’da hem dünyada milyonlarca kişi tarafından takip edilen Amerikan futbolu ligi NFL’nin yanı sıra beyzbol ve hokey karşılaşmaları da en az bir ay süreyle ertelendi. 

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi: Şampiyonlar Ligi sekizli final, Lizbon’da 12 - 23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Normal şartlarda İstanbul’da yapılması beklenen etkinlik, virüs nedeniyle hızlandırılmış bir şekilde Lizbon’da oynanacak. Avrupa Ligi’nde ise son olarak 10 Temmuz’da kura çekimi yapıldı fakat maçlar son aylarda olduğu gibi yine seyircisiz devam edecek.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık