Olimpiyat Dosyası: Olimpiyat Oyunları Nedir?

Olimpiyat Dosyası: Olimpiyat Oyunları Nedir?

Olimpiyat oyunları dünya çapında bilinen ve takip edilen, yaz ve kış sporlarını da içinde bulunduran uluslararası bir spor müsabakaları bütünüdür. Dünyanın önde gelen spor faaliyetlerinden olan Olimpiyat Oyunları’na her sene çeşitli spor dallarında yarışmak üzere 200’den fazla ülkeden binlerce atlet katılmaktadır. Olimpiyat oyunları dört senede bir düzenlenmektedir ve her iki senede bir yaz ve kış olimpiyatları olacak şekilde değişmektedir. Olimpiyat Oyunları’nın bir amacı da farklı uluslardan insanların spor çatısı altında bir araya getirilmesi ve dünya barışına katkı sağlanmasıdır.

Olimpiyat Oyunları Tarihçesi

Olimpiyat Oyunları’nın tarihi 2.300 yıl öncesinde Antik Yunan’da Olimpiya’da gerçekleştirilen oyunlara dayanmaktadır. Oyunların ortaya çıkış amacı tam olarak belli olmasa da, tanrılara tapmak adına yapılan bir çeşit spor ve sanat festivali olduğu söylenmektedir. Antik Olimpiyat Oyunları, M.S. 4. yüzyıla değin devam etmiştir. Ardından yaklaşık 1500 sene boyunca gerçekleşmeyen oyunlar, 19. yüzyılda tekrar oynanmaya başlamıştır.

Modern Olimpiyat Oyunları

1984 yılında Fransız Baron Pierre de Coubertin tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kurulmasının ardından, resmi olarak ilk modern Olimpiyat Oyunları 1986 yılında Atina’da gerçekleştirilmiştir. Günümüzde Olimpiyat Oyunları halen Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenmektedir. Her oyunun gerçekleşeceği şehrin seçilmesi ve organizasyonu, finansmanı, programın belirlenmesi komitenin sorumluluğundadır. 2016 Yaz Olimpiyatları ve 2018 Kış Olimpiyatları’nda toplam 35 farklı spor dalında 400’den fazla etkinlik düzenlenmiştir.

Olimpiyat Oyunları 35 spor branşı, 30 disiplin ve 408 etkinlikten oluşmaktadır. Atletizm, yüzme, eskrim, artistik jimnastik, buz hokeyi, artistik buz pateni, hız pateni, kayakla atlama ve kuzey disiplini ile kuzey kombine kayakları her oyunda kendilerine yer bulan olimpiyat sporlarıdır.

Olimpiyat Ritüelleri

Olimpiyat Oyunları’yla özdeşleşmiş pek çok ritüel bulunmaktadır. Olimpiyat Oyunları açılış ve kapanış törenleri, Olimpiyat bayrağı ve meşalesi bu ritüellere örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca her etkinlik sonunda ilk üçe giren sporcular altın, gümüş ve bronz madalya almaya hak kazanırlar. 

Açılış töreni, oyunların gerçekleştiği ülkenin cumhurbaşkanı ve bayrağının girişiyle birlikte milli marşlarının söylenmesiyle başlar. Açılış töreninde ülkenin kültürünü yansıtacak müzik veya dans şovları yapılabilir. Her oyunda bir önceki oyunun üzerine çıkma amacıyla, zaman geçtikçe açılış törenleri çok daha şatafatlı hale gelmiştir. 2008 yılında Pekin’de düzenlenen Yaz Olimpiyatları Açılış Töreni için 100 milyon dolar harcandığı söylenmektedir.

Kapanış töreni ise tüm müsabakalar sona erdikten sonra yapılmaktadır. Bu törende oyunlara katılan her ülkenin bayrağı ve sporcular stadyuma ulus fark etmeksizin girerler. Oyunun gerçekleştiği ülkenin, Yunanistan’ın ve bir sonraki oyunun gerçekleşeceği ülkenin milli marşları sırasıyla okunur. Oyunların resmi olarak bittiğini sembolize etmek amacıyla Olimpiyat Meşalesi de söndürülür.

Olimpiyat denildiğinde akla ilk gelen sembollerden birisi Olimpiyat bayrağıdır. Bu bayrak, beyaz zemin üzerinde beş adet farklı renkte iç içe geçmiş halka içerir. İç içe geçmiş olimpiyat halkaları Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Okyanusya kıtalarının birliğini temsil etmektedir. Olimpiyat bayrağı ilk kez 1920 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda dalgalanmıştır.

Türkiye’nin Olimpiyat Oyunlarında Yeri

Osmanlı Devleti, 1908 yılında ilk kez Olimpiyat Oyunları’na katılmıştır. Türkiye ise 1938 senesinden beri çoğu Olimpiyat Oyunları’na katılım göstermiştir. Türk sporcular günümüze değin çoğu güreş müsabakalarında olmak üzere toplam 39 altın, 24 gümüş ve 28 bronz madalya kazanmışlardır. Olimpiyatlarda Tarihe Geçmiş Türk Sporcular yazımızda, Türk sporcuların oyunlardaki yeri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

2020 Yaz Olimpiyat Oyunları, 23 Temmuz 2021 ile 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında oynanacak ve Japonya’nın Tokyo şehri ev sahipliği yapacak. Tüm Olimpiyat severle bu yaz görüşmek üzere!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık