Metabolizmayı Hızlandırma Yolları

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları

Günümüzde birçok kişinin sorun yaşadığı konu metabolizma yavaşlığıdır. Sağlıksız beslenmeyle veya genetik olarak yavaş bir metabolizma hızına sahip olmak, fazla kilo almaya neden olabilmekte. Genetikte olsada çözümü olan bir durumdur. Bilim insanları ve beslenme uzmanları tarafından çözümler üretilmektedir. Metabolizmayı hızlandırma yolları hem doğal hem de tedavi yöntemlerinden geçmektedir.

Bünyemizde, metabolizma ve bazal metabolizma olmak üzere 2 çeşit enerjiyi yakan sistem bulunmaktadır. Metabolizma, vücutta bulunan hücrelerin enerjiyi yakma hızına verilen addır. Bazal metabolizma ise vücut dinlendiği esnada gün içerisinde yaktığı enerjidir. Yüzde altmışlık kısmı kapsayan bu oranda geri kalanlar ise yarı yarıya olmak üzere besinler ve kaslar tarafından harcanır. Dolayısıyla gün içerisine yaptığımız spor veya egzersizler, metabolizma hızını artırmada yardımcı olur. 

Metabolizma Hızı Neden Yavaş Olur

Metabolizma hızını etkileyen birçok durum bulunmaktadır. 

Genetik, 

Yaş, 

Sağlıksız Beslenme 

Hastalıklar 

bunları tetiklemektedir. 30 yaşlarından başlayıp her 10 yılda bir yavaşlayan metabolizma hızı erkeklerde andropoz, kadınlarda ise menopoza girildiği dönemle beraber iyice yavaşlamaya başlar. Yapılan yanlış diyetler de elbette etki sahibidir. Kalori açığı yaratmaya çalışırken oluşturulan şok diyetler, yağ-kas oranının dengesini bozabilmektedir. Doğru diyet programı uygulamayıp dengesini şaşıranlar ise daha sonrasında metabolizmayı hızlandırma yollarını aramaktadır.

Bazal Metabolizma Hızı Kaç Olmalı

Bazal metabolizma kişilerin hareketsiz haldeyken ihtiyaç duyduğu enerji miktarıdır. Cinsiyet ve yaş skalalarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Erkeklerde 1300-1500, kadınlarda ise 1100-1300 aralığında olduğu uzmanlarca söylenir. 40 yaşından itibaren başlayan yavaşlama her 10 yılda bir oransal olarak daha da artmaktadır. Metabolizma hızı normale göre daha az olan kişiler ise metabolizmayı hızlandırmanın yollarını aramaktadır

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları

Gün içerisinde 2.5 litre su tüketilmelidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenilmeli.

Haftada en az 2 gün spor yapılmalı.

Haftanın en az 3 günü 1 saatten az olmamak kaydıyla yürüyüş yapılmalıdır.

Lif içeren besinlerin tüketimi metabolizma hızını artırır. (Brokoli, portakal, badem, fındık vs.)

Filtre kahve veya şekersiz türk kahvesi tüketilmeli.

Antioksidan açısından zengin olan yeşil çay içilmelidir.

Spora giderken rahat kıyafetlerle hareket özgürlüğü için yalispor.com.tr’yi ziyaret etmeyi unutmayın.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık