Golbol, . Dünya Savaşı’ndan sonra görme yetisini kaybeden askerlerin tedavisi için icat edilmiş rehabilitasyon yöntemidir. Hanz Lorenzen ve Sepp Renidle tarafından 1946 yılında bulunan bu rehabilitasyon uygulaması ilk defa 1976’da Kanada’da tanıtılmıştır. Daha sonraları spor dalı haline gelen Golbol’un ilk Dünya Şampiyonası, 1978 yılında Avusturya’da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren ise her dört yılda bir turnuva düzenlenmektedir.
Golbol Nasıl Oynanır?
Oyunu, yalnızca tamamen görme engelli olan veya görme engeli bulunan sporcular oynayabiliyor. Üçer kişilik takımlarla oynanan Golbol’da herkes kendi kalesinin önündedir. En fazla üç yedeğin bulunduğu oyunda kimse kendi sahasını geçemez. Kale önlerinde bulunan çizgiler, oyuncuların yönünü bulmasına yardımcı roldedir. Zilli bir topla oynanan oyunda yerden top atmak yasaktır yoksa takıma faul çalınır. 50 dakikalık oyunda en fazla gole sahip olan taraf ise kazanır.
Türkiye Golbol Kadın Milli Takımı Şampiyonlukları
Türkiye Golbol Kadın Milli Takımımız 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda ve 2019 Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazarak şampiyon olmayı başarmıştır. 2018 Dünya Şampiyonası'nda ise gümüş madalya kazanmıştır. Sonrasında 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda finalde Amerika’yı yenen Milli Takımımız şampiyonluğa tekrar ulaştı. İlk yarı 6-1’lik bir seri yakalayan millilerimiz ikinci yarıyı da 9-2 kapatarak bir kez daha altın madalya sahibi olmuşlardır.
Golbol’ün diğer sporlara kıyasla çıkış amacıyla beraber duyarlılığı daha fazladır. Yapılan bu sporun ilk başta askerleri tedavi etmek amacıyla bir terapi yöntemi olarak çıkmasına karşın sonrasında spora evrilmiştir. Dünyada bu tür örneklerin nadir olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye Kadın Milli Takımı’nın bu daldaki başarılarıyla beraber paralimpik oyunlara olan ilgi fazlasıyla artmıştır. Son düzenlenen 2 turnuvada da altın madalyayı ülkeye getiren milliler, Sevda Altunoluk gibi öncü isimlerle beraber kendini ispatlamıştır. TGESF Başkanı Hasan Sayyıdan ise millilerin buralara gelene kadar çok emek sarf ettiğini, madalyayı kazanacaklarından emin olduğunu da belirtti.
Dünya genelinde görme engelliler için farkındalık yaratmak, istenileni yapmak için hiçbir şeyin engel olmadığını göstermek amacıyla golbol önemli bir spordur. Paralimpik oyunlara verilen değerin artması, turnuvalarda yer verilmesi ise engelli gruplarından birçok kişinin kendini göstermesine fayda sağlamaktadır. Yerelde ve küreselde bu alanda yatırım yapılması veorganizasyonların turnuvalarda yer vermesiyle beraber daha fazla engelsizin kendini göstermesi sosyal farkındalığı da beraberinde getirecektir.