Olimpiyat Dosyası: Olimpiyat Oyunları Branşları

Olimpiyat Dosyası: Olimpiyat Oyunları Branşları

Olimpiyat Oyunları, dünya genelinde düzenlenen en büyük spor etkinliğidir ve 200’den fazla ulustan binlerce atletin katılımıyla dört senede bir farklı ülke ve şehirlerin ev sahipliğinde gerçekleştirilir. Felsefesi ulusların birliğini ve dünya barışını desteklemek olan bu etkinlik, 23 Temmuz 2021 ve 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında 32. Yaz Olimpiyatları adı altında Tokyo’da gerçekleşecek. 

Olimpiyat sporları, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kriterlerine uygun olarak her sene değiştirilebilir. Güncel olarak 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 25, 2018 Kış Olimpiyatları’nda ise 7 spor kabul görmüş ve dahil edilmiştir. 2020 Yaz Olimpiyatları için 33 farklı spor dalı mevcuttur ve bunlardan 5 adedi komite tarafından yeni eklenmiştir: basketbol/softbol, karate, tırmanma, sörf ve kaykay.

İlki 1986 yılında yapılan Olimpiyat Oyunları’nda 9 spor alanında yarışılmıştır. Günümüze dek, pek çok spor Olimpiyat programına eklenmiş ve çıkarılmıştır. Olimpiyat programında her zaman var olan yaz sporları atletizm, yüzme, bisiklet, eskrim ve jimnastik iken, Kış Olimpiyat Oyunları’na kros kayağı, figür pateni, sürat pateni ve buz hokeyi hep dahil olmuşlardır.

Bu yazımızda, 2021 yılında gerçekleşecek olan olimpiyat oyunları çatısında yer alacak bazı spor türlerini inceleyeceğiz. Olimpiyatlarda hangi sporlar var diyorsanız, başlayalım!

Olimpiyatlarda Futbol

İlk Olimpiyat Oyunları’ndan beri erkek sporcuların katılımıyla oynanan olimpik futbol, 1996 yılından itibaren kadınlara ait bir kategoriye de sahiptir. 2020 Yaz Olimpiyatları dahilinde 15 erkek takımı ve 11 kadın takımı yarışmaya uygun bulunmuştur. 

Güncel olarak futbol kategorisinde rekoru elinde tutanlar toplam 13 gol ile Danimarka’dan Sophus Nielsen ve Macaristan’dan Antal Dunai. Ferenc Bene ise 1964 yılında attığı 12 gol ile tek turnuvada en fazla gol atan sporcu. Olimpiyat Oyunları’nın en hızlı golü rekoru ise 14 saniyeyle Neymar’a ait.

Olimpiyatlarda Yüzme

Yüzme, her olimpik oyuna dahil edilmiş en popüler spor dallarından birisidir ve 1912 yılından itibaren kadınların katılımına da açıktır. Yüzme kategorisi ikinci en yüksek olimpiyat etkinliği sayısına sahiptir. Etkinlikler farklı mesafelerde ve farklı stillerde (serbest, sırtüstü, kurbağalama, kelebekleme, karışık) yarışmanın yanısıra, 10 kilometrelik bir maraton da içermektedir. 2020 oyunlarında 37 farklı yüzme etkinliği gerçekleştirilecektir.

Olimpiyatlarda Atletizm

Atletizm, 1986 yılında başlayan modern Olimpiyat Oyunları’ndan beri her yaz oyununda bulunmuş olan bir spor türüdür. Kökleri antik Yunan Olimpiyatları’na değin dayanmaktadır. Modern oyunlarda atletizm koşu, atma, atlama gibi farklı etkinliklerden oluşur. Atletizm, en fazla etkinlik sayısına sahip olimpiyat branşıdır. 2016 yılında atletizm ile alakalı 47 etkinlik yapılmışken, 2020 Yaz Olimpiyatları için 48 etkinlik planlanmıştır.

Olimpiyatlarda Eskrim

Flöre, epe ve kılıç adı verilen 3 farklı silah ile yapılan eskrim sporu, günümüzde hem erkek hem kadınlar tarafından 12 farklı etkinlik kategorisi altında olimpik oyunlarda oynanmaktadır. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda yer verilecek olan 33 spordan biri olan eskrim sporunda puan kazanmanın yolu, silahın rakibe temas etmesinden geçmektedir. Olimpiyatlarda bu alanda en başarılı ülkeler İtalya, Fransa ve Macaristan olarak sayılabilir.

Olimpiyatlarda Bisiklet

1986’da yapılan ilk bisiklet etkinlikleri, Atina ile Maraton arasında gidip gelerek yapılan 87 kilometrelik pist yarışlarıydı. Günümüze kadar olimpiyat çerçevesinde yapılan bisiklet etkinlikleri oldukça değişmiştir. Kadınlara da yarışlara katılma hakkı verilmiş ve dağ bisikleti ile BMX bisiklet kategorileri eklenerek toplam 22 etkinlik sayısına ulaşılmıştır. 2020 oyunlarında serbest stil BMX bisikleti etkinliği ilk defa gerçekleştirilecektir.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık