Sabah Sporunuzu Eve Taşıyın

Sabah Sporunuzu Eve Taşıyın

Güne başlamanın en sağlıklı yolu sabah sporu yapmaktır. Çünkü bedenin tamamen uyanması ancak bu şekilde mümkündür. Sabah egzersizleri vücudumuzun birçok bölümünü harekete geçirir. Gece boyunca hareketsiz kalan eklem dokuları sabah jimnastiği sayesinde yeniden canlanır. Bu sayede eklem ve kemik ağrılarınız da azalacaktır. Tabii bu faydaları sağlamak için düzenli olarak sabah sporu yapmak gerekir. Bugüne kadar düzenli spor yapmadıysanız üzülmeyin ve başlamak için kendinize bir hedef koyun; mesela yarın sabah! 

Sabah sporu hareketleri gözünüzü açar açmaz yapabileceğiniz basitliktedir

Evde sabah sporu yapmak aslında düşündüğünüzden çok daha kolaydır ve süreci yatağınızdan çıkmadan başlatabilirsiniz. Sizlere önereceğimiz ilk hareket, yoganın en temel pozisyonlarından biri olan balasana. 

Yatağınızda dizlerinizin üzerine oturun ve ardından yüzüstü uzanıp kollarınızı yavaş yavaş ileri doğru uzatın ve sırtınızın açıldığını hissedene kadar devam edin. Balasana pozisyonu sayesinde sırt, bel ve kol kaslarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz. 

Yatağınızda kalarak yapabileceğiniz ikinci hareket yine yoga pozisyonlarından olan bitilasana'dır. Dizlerinizin üzerinde kalarak kollarınızdan destek alın ve sırtınızı yukarı doğru itip bir süre bekleyin. Ardından sırtınızı tam tersi istikamete, yani aşağı doğru çekin. Bu egzersizi yine birkaç kez tekrar edin. Bu sayede omuz, kol ve sırt kaslarınızın tamamen açılmasını sağlayacaksınız. 

Bu egzersizleri sert bir zeminde mat üzerinde uyguladığınızda daha verimli sonuçlar elde edebileceğinizi unutmayın. 

Ayağa kalkmanızın vakti geldi

Yataktan çıkın ve üst gövde esnemesi için kollarınızı başınızın üstünde birleştirip vücudunuzu uzatın. Bu hareket esnasında kollarınızı yukarıda tutarken bir yandan da sağa ve sola doğru yavaş bir tempoyla eğilebilirsiniz. 

Artık esneme sırası bacaklarınızda

Isınma ve esneme hareketlerinin en standart egzersizlerinden biri olan bacak esnetme egzersizine başlayın. İki bacağınız üzerinde sırayla uygulayabilirsiniz. Bir bacaktan diğerine geçerken acele etmeyin. Burada önemli olan hızınız değil, bacak kaslarınızı açma sürenizdir. Bacaklarınızı sağa ve sola esneterek yaptığınız bu egzersizin aynısını, bacaklarınızı öne ve arkaya esneterek devam ettirin. Bacak egzersizleri sırasında spor taytı ya da spor şortu giydiğinizde çok daha rahat hareket edeceğinizi unutmayın. 

Yeterince esnediyseniz biraz hızlanabilirsiniz

Esneme egzersizleriyle yavaş yavaş ısıttığınız vücudunuzu aerobik hareketleri ile hızlandırmanın vakti geldi. Aerobik egzersizleri güne başlarken yapılabilecek birçok kolay hareket içerir. Bunların başında step aerobik gelir. 

Kol ve bacakların sırayla indirilip kaldırıldığı bu egzersizi yaparken dikkat edilmesi gereken şey, aynı anda zıt yöndeki kol ve bacakları kullanmaktır. Önceki egzersizlere göre daha hızlı bir tempo tutturabilir ve egzersizi çokça tekrar edebilirsiniz. Ne kadar çok tekrarlarsanız o kadar çok verim alırsınız. Aerobik hareketleri step tahtası üzerinde çok daha olumlu sonuçlar verecektir. 

Sabahın en zorlu hareketine hazır mısınız?: Squat!

Squat, spor egzersizleri arasında kalça ve arka bacakları en iyi çalıştıran, en hızlı sonuç veren egzersizlerden biridir. Squat herkes için kolay bir hareket olmayabilir. Ama yine de onu kolaylaştırmanın bir yolu olduğunu bilmelisiniz. 

Squat, pilates topu sayesinde hamilelerin bile kolaylıkla yapabildiği bir egzersiz haline dönüşüyor. Üstelik bir pilates topuna sahipseniz, kolaylıkla yapabileceğiniz sayısız egzersiz olduğunu öğreneceksiniz. Pilates topuyla çalışmak kolaydır, hızlı verim sağlar ve normalde yapmakta zorlanacağınız birçok egzersizi defalarca tekrar etmenize olanak tanır. Egzersiz saatlerini daha eğlenceli kılmak isteyenlerin mutlaka edinmesi gereken spor ekipmanlarının başında gelir. 

Sabah yürüyüşü evde de yapılabilir

Yürüyüş için evden çıkamıyor musunuz? Evinize yakın yürüyüş yapabileceğiniz bir alan yok mu? Peki, bunların yürümenize engel olmadığını biliyor musunuz? 

Merdivenli bir evde ya da bir apartmanda yaşıyorsanız, yapacağınız tek şey, spor ayakkabılarınızı giyip merdivenlerden inip çıkmak. 

Merdiveniniz yoksa yine yürüyüş ayakkabılarınızı giyip olduğunuz yerde yürümeye başlayın. İşte bu kadar basit! Bunun yürümekten tek farkı ilerlemiyor olmanızdır. Ama yürürken bacaklarınızın ve ayak bileklerinizin yaptığı hareketlerin bir taklidini gerçekleştirerek vücudunuzu çalıştırmanız mümkündür.

Ayak bileklerinize bağlayabileceğiniz spor ağırlıkları ile egzersizleri çok daha verimli bir hale dönüştürebilirsiniz. Evde yürüyüş yapmanın en iyi yolu, elbette yürüyüş ve koşu bandı kullanmaktır. 

Aç karnına spor yapmak sağlıklı mıdır?

Eğer uyguladığınız kardiyo ya da koşu gibi efor gerektiren bir sporsa, bunu tamamen aç bir haldeyken yapmanız doğru olmayacaktır. Çünkü aç olduğunuzda kan şekeriniz de düşük olacaktır. Bu şekilde ağır spor yapmak hem sizi gereğinden fazla yoracak hem de kas kaybetmenize sebep olacaktır. Kahvaltıdan 40 dakika sonra başlayacağınız eforlu sporlardan daha çok verim alabilirsiniz.  

Ancak esneme ve ısınma hareketlerini sabah uyandığınızda bir şey yemeden de uygulamanız mümkündür. Burada daha kısa süreli ve hafif bir egzersiz uygulanacağı için fazla efor harcanmayacaktır. Yine de zorlanacak olursanız, sabah sporunuzu kahvaltıdan yarım saat sonrasına bırakabilirsiniz. 

Sabah egzersizlerinizi ve tüm spor aktivitelerinizi çok daha eğlenceli hale getirebileceğiniz sayısız ürünü Yalı Spor'da bulabilir ve ekipmanlı spor yapmanın keyfini deneyimleyebilirsiniz.  

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık