E-spor Takımına Sahip Spor Takımları

E-spor Takımına Sahip Spor Takımları

“espor bir spor branşı sayılabilir mi, sayılamaz mı?”, “Olimpiyat oyunları içerisine dahil edilme ihtimali var mı?” Bu ve benzeri sorular aklımızın bir köşesinde cevap ararken espor’u benimseme adımını ilk atan kuruluşlar köklü spor kulüpleri oldu. Kimisi büyük yatırımlar ile başarı kovalarken kimisi ise gençler ile arasındaki bağı güçlendirmek adına bir iletişim kanalı olarak kullanıyor. 

Başarılı olduklarını da söylemek mümkün, keza birazdan listede bahsedeceğimiz öne çıkan espor takımları listede yer almayan küçük-büyük birçok kulübe de öncülük etti. Günümüz örneklerinden bizlere en yakın olanı ise Bursaspor, Sakaryaspor, Gençlerbirliği, Sivasspor gibi köklü Anadolu takımlarının espor arenasında yerini alması diyebiliriz. Gelin bu arenada başı çeken espor takımlarını inceleyelim.

Daha önce espor hakkında detaylı bir blog yazısı oluşturmuştuk. Spor mu Değil mi: espor Nedir? içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Schalke 04

espor’u bir branş kabul eden ilk büyük spor kulüplerinden biri olarak bilinen Almanya’dan Schalke 04, espor takımları olan spor takımları arasında başı çekiyor.

2016 yılında kurulan takımın ilk büyük odağı Riot Games’in League of Legends oyunu oldu. Kurulduğu günden bu yana başarılı ilerleyişini devam ettiren takım, “League of Legends European Championship (LEC)” adı altında Avrupa’nın en büyük 10 takımının boy gösterdiği turnuva da da yerini almış durumda.

Bunun yanı sıra kuruluşuyla birlikte damarlarındaki futbol kültürünü de es geçmeyen Alman kulüp, 2018’e kadar FIFA ve 2018’den sonra eFootball PES oyunlarının espor sahasında da aktif ve başarı kovalıyor.

AS Roma

İsmiyle de buram buram tarih kokan AS Roma’nın 2017’de ünlü espor takımları arasında yer alan Fnatic partnerliği ile kurduğu espor takımı FIFA sahalarına adımını attı. 2018 ve 2019 Gfinity Elite Series’de elde ettiği şampiyonluklar ile adından söz ettiren takım, 2020’de bekleneni veremeyerek dağıldı.

2020’nin sonlarından bu yana eFootball Pro League adındaki espor futbol ligi katılımcılarından olan kulüp, tıpkı Schalke gibi Avrupa’nın en iyi kulüpleri ile mücadele ediyor. Bu organizasyondaki espor maçları ise nefes kesiyor.

Paris Saint-Germain

espor arenasının en renkli takımlarından bir tanesi olan PSG birçok rekabetçi oyun ile karşımıza çıkıyor. League of Legends, Dota 2, FIFA, Fortnite ve Rocket League gibi sevilen birçok bilgisayar oyununun yanı sıra Brawl Stars gibi sevilen mobil oyun için de espor organizasyonlarına katılan PSG birbirinden değerli başarılara da imza atıyor.

Valencia

 

Geçmişte League of Legends oyununda takımı bulunan Valencia, günümüzde özellikle FIFA ve Fortnite oyunlarının espor organizasyonlarına odaklanmış durumda. espor League of Legends turnuvalarından beklediği başarıyı elde edemeyen kulüp, takımını dağıttı. FIFA’da eLaLiga Santander liginde boy gösteren ekip başarı kovalıyor.

Türkiye’de Spor Kulüplerinin Kurduğu espor Takımları

Türkiye’nin önde gelen spor kulüpleri Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi gibi Türkiye’nin en büyük espor turnuvalarında boy gösteriyorlar. Yazımıza başlarken Bursaspor, Gençlerbirliği gibi kulüplerin bu alana yöneldiğinden bahsetmiştik. Şimdi bu alana en çok yatırım yapan, futbolda üç büyükler olarak da tabir edilen takımlara bakalım.

Beşiktaş

 

espor denilince ülkemizin büyük kulüplerinden de bahsetmezsek olmaz. Bu noktada hem profesyonel bir spor kulübü tarafından kurulan ilk espor takımı olması hem de yatırımlarıyla en dikkat çeken kulüp olmayı başaran Beşiktaş espor birçok oyunun espor sahnesinde yerini almış durumda.

Günümüzde özellikle PUBG Mobile, League of Legends, Valorant, FIFA gibi oyunlara odaklanan kulübün geçmişte kadınlardan oluşan bir CS:GO takımı da mevcuttu. Bunun dışında Clash Royale, Rocket League takımları ile de turnuvalarda boy gösteren kulüp, Zula espor ligi katılımcıları arasında da yer alıyor.

Fenerbahçe

1907 Fenerbahçe ismiyle espor arenasında yer alan kulüp günümüzde League of Legends, Apex Legends, NBA 2K, PUBG, FIFA ve Teamfight Tactics, Valorant gibi oyunlara odaklanmaktadır. Özellikle LoL Türkiye Ligi şampiyonlukları ile dikkat çeken kulüp katıldığı dallarda başarı hedefliyor.

Galatasaray

Bir diğer büyük kulübümüz Galatasaray espor arenasındaki yerini almış vaziyette. League of Legends, FIFA, Zula, NBA 2K ve PUBG Mobile’ın yanı sıra PES’in eFootball.Pro liginde de Arsenal, Monaco, Schalke 04, Juventus, Barcelona, Roma, Manchester United ve Celtic gibi kulüplerle mücadele ediyor. 


 


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık