Rakip Kardeşler: Aynı Şehrin Takımları

Rakip Kardeşler: Aynı Şehrin Takımları

Sporun birçok dalında seyircileri ekran başına kilitleyen, heyecan dolu dakikalara sahne olan karşılaşmalar yapılır. Söz konusu takımların taraftarları, galibiyet beklentisiyle soluklarını tutarak maçın sona ermesini bekler. Derbi olarak adlandırılan bu karşılaşmalar, spor tutkunları için vazgeçilmez bir yere sahiptir. Ancak derbi sözcüğünün temeli, esasen yalnızca aynı şehri paylaşan iki takımın karşılaşmalarına dayanır. 1980’li yıllara kadar İngiltere’de aynı şehrin rakip takımlarının karşılaşmalarını tanımlamak için kullanılan bu sözcük, günümüzde daha geniş bir anlam kazanmıştır. Peki, derbi sözcüğünün özüne dönmeye ve aynı şehrin ezeli rakiplerine göz atmaya ne dersiniz? İşte rekabetten asla vazgeçmeyen kardeş takımlar…

Los Angeles Lakers & Los Angeles Clippers (Basketbol)

NBA tarihine damga vurmuş, aynı şehri paylaşan iki takımdır Los Angeles Lakers ve Los Angeles Clippers. Üstelik her iki takım da maçlarını aynı arenada, Staples Center’da oynar. Ancak iki takımın çizgisi birbirinden çok farklıdır. Los Angeles Lakers, NBA tarihinin en büyük takımı olarak kabul edilir. Hollywood kültürünü temsil eden, ligi domine etmeyi başaran, birbirinden unutulmaz NBA yıldızlarını bünyesinde barındıran bir takım olarak ün salmıştır. Los Angeles Clippers ise yapılan gayriresmi yorumlarda üvey evlat olarak tanımlanır.

Uzun bir süre boyunca Lakers’ın gölgesinde kalan Clippers, Kahwi Leonard ve Paul George gibi iki önemli oyuncuyu kadrosuna eklediğinde Batı Konferansı’ndaki dengeleri alt üst etmeyi başarır. Clippers’ın “öteki takım” imajını yıkmasıyla birlikte iki takımın karşılaşmaları ezeli bir rekabete dönüşür. Hâlen, her iki takımın da sezon arasında yaptığı teknik hamleler, ligi doğrudan etkileyen stratejik hamlelerle kurulmaktadır.

Galatasaray & Fenerbahçe & Beşiktaş (Futbol)

Esasen İstanbul takımlarının arasındaki ezeli rekabet yalnızca Galatasaray ve Fenerbahçe ile sınırlı değil. İki kıtayı birbirine bağlayan şehrin “üç büyükler” olarak adlandırılan takımları arasında ezeli rekabeti paylaşanlardan biri de elbette Beşiktaş. Özellikle son yıllardaki hızlı yükselişi ile Başakşehir de rekabetin dördüncü pay sahibi. Ancak söz konusu kıran kırana geçen derbiler olduğunda Galatasaray ve Fenerbahçe derbilerinin ününün tüm dünyaya yayıldığını söylemek yanlış olmaz.

1905 doğumlu Galatasaray ile 1907 doğumlu Fenerbahçe, ilk kez 1909 yıllarında karşı karşıya gelir. 1914 yılına kadar yapılan her karşılaşma, Galatasaray’ın galibiyetiyle sonuçlanır. Üstelik bu maçlarda Fenerbahçe hiç gol atamaz. 1914 yılında ise Fenerbahçe’nin ilk galibiyetiyle rekabet kızışır. Bugüne dek iki takım arasında 392 maç oynanmış, 147 maçı Fenerbahçe, 122 maçı ise Galatasaray kazanmıştır. Takımlar arası büyük rekabet, taraftarlara da yansımış, maçlar kimi zaman büyük kavgalara sahne olmuştur.

Galatasaray & Fenerbahçe (Voleybol)

Hazır iki düşman kardeşin arasındaki kıyasıya rekabetten bahsetmişken bu çekişmenin yalnızca futbolla sınırlı kalmadığını da söylemek gerekir. Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki voleybol maçları, futbol karşılaşmalarına kıyasla daha az çekişmeli geçer. Ancak her iki takımın taraftarlarının coşkusu, voleybol maçlarına da yoğun şekilde yansır. 1955 yılından bu yana karşı karşıya gelen takımlar, toplam 116 maç yapmıştır. Karşılaşmaların 84’ü Fenerbahçe’nin, 32’si ise Galatasaray’ın galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

Arsenal & Chelsea (Futbol)

Londra’nın iki önemli futbol takımı olan Arsenal ve Chelsea, uzun yıllar boyunca ezeli rekabet kategorisinde değerlendirilemeyecek ölçüde sakin geçen karşılaşmalara imza atar. Ancak José Mourinho ve Arsene Wenger gibi iki önemli teknik adamın takımların başına geçmesiyle, futbolun başkenti olarak tanımlanan şehirdeki karşılaşmalar bir anda başka bir boyut kazanır. 1886 yılında kurulan Arsenal, İngiltere’nin üç büyük futbol takımından biri olarak kabul edilir. 1905 yılında kurulan Chelsea ise, 1955 yılında yaşadığı şampiyonluk zaferinden sonra 2005 yılına dek şeytanın bacağını kırmayı başaramaz. 2005 yılında ise 50 yıl sonra gelen galibiyet zaferinin yanı sıra, Mourinho’nun stratejik yönetimine kışkırtıcı açıklamaları ile Arsenal - Chelsea derbisinin boyutu tamamen değişir. Günümüzde halen Londra’nın iki rakip takımı arasındaki maçlar kıran kırana geçiyor.

Real Madrid & Atletico Madrid (Futbol)

İspanya’nın Madrid şehrinin ev sahipliği yaptığı iki kardeş takımın, birbirinden her açıdan oldukça farklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. 1902 yılında kurulan Real Madrid, krallığın ve Franco’nun her zaman yanında konumlanmış bir takımdır. Atletico Madrid ise, Real Madrid’in tam karşısında, krallığa ve diktatörlüğe karşı muhalif bir duruşa sahiptir. Keza her iki takımın taraftarları da, çoğunlukla bu siyasi yönelim farkını taşır. İşçi sınıfını temsil eden muhalif Atletico ve aristokrasiyi temsil eden kraliyet yanlısı Real arasında geçen maçlar, haliyle yıllardır ezeli bir rekabeti barındırır.

Şimdiye dek taraftar grupları arasında onlarca kez kavga çıkmış, taraftarlar maçlarda birbirinden görkemli koreografiler hazırlayarak çeşitli güç gösterileri yapmışlardır. İstatistiklere bakıldığında, Real Madrid’in Atletico Madrid karşısında ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu görmek mümkündür. Toplam 156 karşılaşmanın 33’ü beraberlikle sonuçlanmış, kalan 123 maçın 85’i Real Madrid’in galibiyeti ile sonuçlanmıştır.

A.S. Roma & Lazio (Futbol)

A.S. Roma ve Lazio takımlarının İtalya’nın en iyi futbol takımları olduğu konusunda herkes hemfikir olmayabilir. Ancak ülkenin en çetin ve ateşli rekabetini sürdürdüklerine şüphe yok. Derby della Capitale olarak adlandırılan Roma derbisinin kıran kırana geçmesinin temel sebebi ise, siyasi görüş ayrılıkları.

Günümüzde halen iki takım da oldukça başarılı olarak kabul edilse de, aralarındaki rekabet yıllar içinde hiç istenmeyen görüntülere sahne olur. İki takımın arasındaki kavga ve rekabet, sahaların dışına taşmıştır.

Futbol maçları ve takımları ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için Ufkunuzu Genişletecek Spor Belgeselleri içeriğine de göz atmaya ne dersiniz?

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık