Son yıllarda popülerliği artan, marketlerde daha sık karşımıza avokado hakkında konuşacağız bugün. Avokado nedir, faydaları ve zararları var mıdır, nasıl tüketilir ve saklanır gibi soruların üzerinden geçerek avokado ile hazırlanan birkaç örnek tarifle yazımızı sonlandıracağız. Hadi başlayalım.
Avokado Nedir?
Meksika’da ortaya çıkan ve Güney Amerika’da oldukça yaygın olan avokadonun tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Avokado sebze mi meyve mi sorusu oldukça yaygındır, biyologlar tarafından avokado meyve olarak sınıflandırılıyor. Beslenme uzmanları tarafından diyetlerde ve beslenme programlarında sebze veya yağ grubunda geçebilir. Dışı kabuklu, tek çekirdekli ve yeşil renkli bir meyvedir.
Avokado Nasıl Tüketilir?
Yazımızın sonunda avokadolu tariflerden örnekler vereceğiz, o yüzden bu konu için biraz beklemeniz gerekebilir ama yine de genel olarak avokadoyu nerelerde, nasıl tüketebiliriz sorunuzu yanıtlandıralım:
Avokado, tek başına tüketebileceği gibi limon, tuz ve karabiberle de tüketilmektedir.Avokado nasıl kesilir sorusunun yanıtı, uzunlamasına kesmekle başlar. Çekirdeğine kadar kestiğimiz avokadonun çekirdeğini çıkardıktan sonra dış kabuğundan ayırmak için bir kaşık kullanabilirsiniz. Dilerseniz avokadoyu, henüz kabuğundayken dik olarak dilimleyip kabuğundan da ayırabilirsiniz.
Salatalarda, kahvaltılarda, smoothielerde yer alabilen avokadonun kullanım alanları oldukça çeşitlilik göstermektedir.
Avokadonun Faydaları
Farklı yöntemlerle tüketilebilen avokado faydaları ile öne çıkan bir besin. Spor yapan, zayıflamak isteyen, formunu korumak isteyen pek çok kişinin tercih ettiği avokadonun yararları hakkında biraz daha detay alalım.
- Antioksidan miktarı yüksek bir meyvedir. Yağda çözünen yani lipolifik antioksidan bakımından zengindir.
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. İçeriği düşük sodyum, yüksek potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığı için faydalı olduğu araştırma sonuçlarında yer almaktadır.
- Bünyesindeki düşük şeker oranı ile kilo verme konusunda yardımcı olur.
- Sahip olduğu yüksek lif (yaklaşık %25’i liflerden oluşur) sayesinde bağırsak sistemine destekte bulunacak şekilde probiyotik etkisi göstermektedir.
- Önemli düzeyde C ve E vitamini barındırmaktadır. Bu sayede vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri sunmaktadır.
- Yapılan araştırmalar, kolesterol konusunda destekleyici olduğunu göstermektedir.
- Doymamış yağ konusunda zengindir.
- İçerdiği potasyum, yağ ve lif sayesinde tokluk hissinin uzun sürmesine yardımcı olur.
- Demir, çinko, fosfor gibi önemli içeriklere sahiptir.
Fazla Avokado Tüketmenin Zararları
Sebepleriyle birlikte yararlarına baktığımız avokadonun zararları var mıdır? Burada ve yukarıda bahsettiğimiz özellikler, bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir. Bu sebeple bir doktor veya beslenme uzmanı tarafında hazırlanan beslenme programlarına uygun olarak avokado tüketmenizi tavsiye ederiz. Birazdan bahsedeceğimiz zararların da kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
- Hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesi, sağlık uzmanları arasında tartışma konusudur. Bir kesim, tüketilmemesi gerektiğini savunmaktadır.
- Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir.
- Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir..
- Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
- Latekse alerjisi olanların tüketilmemesi önerilmektedir.
Avokado Tarifleri
Avokado kalori ve içerdiği yağlar bakımından, kilosuna dikkat edenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Avokado ile ne yapılır diyorsanız kağıt kaleminizi hazırlayın!
Avokado Yumurta İkilisi
Avokado ve yumurta doyuruculuk bakımından oldukça faydalı olmanın yanı sıra tat olarak da birbirine yakışan ikililerden. Omlette peynir yerine avokado koyarak farklı bir tat yakalamayı deneyebilirsiniz. Bir diğer avokado yumurta tarifi ise şu şekilde; avokadoyu püre haline getirip tuz, karabiber ve tercihe göre pul biberle tatlandırıp bir dilim kepek ekmeğe sürün.Poşe yumurtayı avokadonun üstüne yerleştirin. Birbirini tamamlayan ve eşsiz bir lezzetle avokado kahvaltısı sizinle!
Avokado ve Salata
Avokado salata içinde sıklıkla kullanılan bir meyve. Küçük küpler şeklinde kestiğiniz avokadoyu; mısır, marul, havuç ve maydanoz ile karıştırıp tercihe göre biraz zeytinyağı, tuz, sarımsak ve limon ile hazırladığınız sos ile süsleyebilirsiniz. Bir başka doyurucu ve lezzetli avokado tarifi ise tavukla birlikte karşımıza çıkıyor. Yağsız şekilde pişirdiğiniz tavuğu ince ince kesip küp avokado, haşlanmış nohut, yeşillikler, sarımsak, limon ve zeytinyağı ile karıştırarak servise hazır hale getirebilirsiniz.
Avokado Smoothie
Gün içinde ara öğün olarak tüketebileceğiniz, hazırlanması oldukça kolay avokadolu smoothie için tercih ettiğiniz yeşillikleri (ıspanak, maydanoz, nane vb.), elma, muz, armut veya ananas seçeneklerinden birinden bir adet, yağsız süt veya badem sütüne ihtiyacınız var. Tatlandırmak için chia tohumu ve bal da ekleyebileceğiniz ve pürüzsüz olana kadar çektireceğiniz smoothie, doyuruculuğu ile göz dolduruyor.
Avokado ile hazırlanmış Hindi Fümeli ve Avokadolu Sandviç tarifi için Proteini ve Lezzeti Bol: Protein Deposu Sporcu Menüleri içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Avokado sağlık bakımından pek çok fayda sunan, beslenmesine dikkat etmek isteyenlerin en önemli destekçilerinden bir meyve. Sağlıklı yaşam yolculuğunda besinlerinize dikkat etmenin yanında hayatınıza daha fazla hareket ve egzersiz katarak bu yolda önemli bir adım atmış olursunuz. İhtiyacınız olan spor ekipmanları için hemen Yalı Spor’u ziyaret edin ve spor giyimden, spor malzemelerine gezinmeye başlayın!
* Bu içerik yalnızca bilgi vermek amaçlı olup sağlık konusunda tavsiye vermemektedir. Konuyla ilgili profesyonel bir sağlık uzmanından detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Yararlanılan İçerikler:
https://www.drozdogan.com/avokado-faydalari-salatasi-tarifi-nasil-yenilir-tadi/ Son Erişim Tarihi: 15.03.2021
https://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-avokado-nedir-faydalari-nelerdir-1473.htm Son Erişim Tarihi: 15.03.2021
.