Yüksek Mesafelerden Denize Atlayanlar: Dikkat!

Yüksek Mesafelerden Denize Atlayanlar: Dikkat!

Yaz aylarının en keyifli ve en rahatlatıcı aktivitelerinden biri havuz ve deniz oluyor. Kavurucu sıcaklarda kendimizi soğuk sulara bırakmak bizleri oldukça rahatlatıyor. Hele ki yüzme konusunda kendinize güveniyorsanız bu daha da keyifli bir hal alabiliyor. Fakat belirli noktalarda cesur olmak size yardımcı olmamakla beraber kötü sonuçlara da yol açabiliyor. 

Gittiğiniz su parklarından gemi turlarına, maceracı kişiliğiniz ile gittiğiniz köprülerden kulüplere kadar birçok yerde yükselti bulunabiliyor. Bu yükseltiler hele ki denizin veya havuzun hemen yanındaysa oldukça eğlenceli olabiliyor. İşte tam bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise yükseklik. Eğer atladığınız mesafe oldukça yüksek ise birazdan diyeceklerimiz sizin için çok önemli.

Beton Etkisi

Atladığınız yer ne kadar yüksekse hızınız da o kadar artmaktadır. Yapılan çalışmalarda ve oluşturulan istatistiklerde 50 metre üzeri suya yapılan atlamalarda neredeyse hayatta kalma şansını barındırmıyor. Ne kadar yüksekten atlarsanız o kadar hızlanmanız ile beraber üzerinizdeki basınç oranının artması ise beton etkisini meydana getiriyor. 

20-50 metre arası

20 ile 50 metre arasında yapacağınız dalışların da risk oranı oldukça fazla. Bu dalışlarda ise sakatlanmanız oldukça olası. Beton olmasa da betona yakın bir etki doğurabilen bu mesafelere oldukça dikkat etmelisiniz. Özellikle bu mesafelerden balıklama gibi pozisyonlardan kaçınmalısınız. 

Özellikle oluşan boyun sakatlanmaları büyük problemler doğurabiliyor. Boyunda oluşan kırıklar diğer tüm organları da etkilediği için felce kadar ilerleyen bir yol söz konusu. Bu noktada su deyip geçmeyin çünkü mesafesine göre katılaşan bir elemente dönüşebiliyor. 

Atladığınız Yerin Derinliği

Bilmeniz gereken önemli noktalardan biri ise atladığınız noktanın derinliği. Bilmeden kör kütük atladığınız bir noktanın sığ olması durumunda sakatlanmalar ve hatta ölüme kadar gidebilen durumlar olabilir. Bu noktada bilmediğiniz denize veya yere kesinlikle atlamayın. Atlayacağınız yerde daha önceden yüzüp derinliği ölçün.

Atlayış Şekli

Atladığınız esnada suya temas edilen nokta çok önemli. Çivileme dediğimiz yani hazır ol pozisyonuyla gireceğiniz bir suda problem yaşamayabilirsiniz. Fakat balıklama, karın üstü veya sırt üstü yapacağınız atlamalar veya düşüşler de sakatlanmalara yol açabilir. Bu noktada mesafenizin yüksekliğine bağlı atlayış pozisyonlarınızı da değiştiriniz.

Bu blogumuzda, denize atlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değindik. Birden fazla bilgilendirici ve hayat kurtarıcı bilgiyle kuşanmak istiyorsanız Yalı Spor Blog’u takip edebilir, yüzme ile ilgili ürünlerimizi ise buradan inceleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık