Sonbahar dendi mi akıllara hemen elmalar, balkabakları ve narlar gelir. Balkabağının meyve mi sebze mi olduğu tartışma konusu olsa da özellikle tüketimi açısından meyve konumundadır diyebiliriz. Kendi başlarına tüketildiğinde de leziz olan bu meyveler aynı zamanda birçok tatlıya da efsanevi bir lezzet katar. Diyetinizi bozmadan da bu güzelliklerin tadına varabileceğiniz 3 sağlıklı tatlı derledik.
Elmalı Yulaf Tatlısı
Çok az malzeme gerektiren bu tarif sağlıklı olmasının yanı sıra bir de pratik.
1 adet elmayı rendeleyip bir kenara kaldırıyoruz. Yaklaşık 1 su bardağı yulaf ve tencereye konulduğunda o yulafı 1 parmak geçecek kadar sütü karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam almaya başladığı sıralar ocağın altını kapatıp bir kenara kaldırıyoruz. O sırada rendelenmiş elmalarımızı 1 çay kaşığı kadar tarçın ve sizin tercih ettiğiniz kadar bal ile karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra kısık ateşte bir tavada elmalar biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Sonrasında kenara aldığımız yulaf ile iyice elmalarımızı karıştırıp tekrardan hazırladığımız karışımımızı bu sefer iyice yoğun bir kıvam alana kadar kısık ateşte yaklaşık 3 dakika kadar pişiriyoruz. Tüm bu pişirme işlemlerinde bir yandan da karıştırmayı unutmayın. En son üzerine çeşitli kuruyemiş ve ekstra bal ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Balkabaklı Muffin
80 mililitre tercih edeceğiniz bir yağ ( önerimiz hindistan cevizi) ile 3 yemek kaşığı balı iyice çırpın. 2 yumurta, 250 gram balkabağı püresi ve yarım çay bardağı tercih ettiğiniz sütü karışıma ekleyin ve karıştırın. 1 çay kaşığı kabartma tozu, tuz ve tatlandırıcı ya da vanilya ekleyin. Sonrasında ise zencefil, tarçın ve hindistan cevizinden oluşan bir toz karışımı hazırlayın. Bu karışımdan 2 çay kaşığı baharatı kek malzemeleri ile karıştırın. 400 gram tam buğday unu ve 75 gram yulaf ekleyin. İyice karışana kadar karıştırın. 165 derecede önceden ısıtılmış fırında kaplarına aktarmış olduğunuz karışımı pişirmeye bırakın. 20-25 dakikada hazır olacak olan muffinlerinizi süt,bal ve tarçından oluşan bir karışım ile hafif ıslatarak keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!
Narlı Soğuk Mısır Gevreği
Bu sene popüler olan ve meyvelerle yapılan mısır gevrekleri, normal mısır gevreklerine sağlıklı bir alternatif!
Nar taneleri, dilimlenmiş elmalar ve armutlardan oluşan bir kase hazırlayın. Bu kaseyi azıcık buz ve hindistan cevizi suyu ile doldurun. İsterseniz tarçın veya farklı meyve suları da ekleyebilirsiniz. Gerçekten bu kadar basit ama bir o kadar da farklı olan bu tarifi isterseniz sıcak bir şekilde de hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Bu tarifleri sevdikleriniz ile paylaşmanız dileğiyle şimdiden afiyet olsun!