Son zamanlarda her meyveyi ve sebzeyi istediğimiz zaman bulabiliyoruz. Ancak sağlıklı olan her yiyeceği kendi üretim döneminde tüketmektir. Her mevsimin enerji ihtiyacı ve gerektirdiği besin değerleri farklıdır. Sonbahar ve ilkbahar ayları tam geçiş mevsimleri olduğu için fazlaca hastalık barındırdığından daha güçlü bağışıklığa ihtiyaç duyduğumuz mevsimlerdir. Özellikle sonbahar ayları soğukların gelmesiyle birlikte hastalıkların en fazla olduğu aylardır.
Sonbahar aylarında özellikle mevsiminde olan meyve sebzeleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Özellikle gribin oldukça yaygın olduğu bu aylarda vitamin deposu meyve ve sebzelere porsiyonlarda yer verilmelidir. Sonbaharda tüketilecek meyve ve sebzeler aylara göre şu şekildedir;
Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri
Her ay farklı meyveler ve sebzeler yetişmektedir. Yazın son demlerinin yaşandığı eylül ayında hala yaz meyveleri olan karpuz, kavun gibi meyveler bulunsa da yeni çıkan mürdüm eriği, incir ve üzüm en çok tercih edilen eylül ayı meyveleridir. Özellikle incir yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Hücre yenileme ve kan basıncı düzenlemeye katkı sağlar. Eylül ayında yer verdiğiniz sonbahar meyveleri ile vücut direncini korumak mümkündür.
Sonbaharın yavaş yavaş kendini hissettirdiği eylülde oldukça fazla sebze çeşidi reyonlardaki yerini almaktadır. Bunlar mantar, pazı, mısır, patlıcan, kabak, kırmızı biber, dolmalık biber gibi oldukça fazla besin değerinin bulunduğu sebzelerdir. Özellikle kabak lif bakımından oldukça zengindir ve uzun süre tok tutar, düşük kalorilidir. Kilo vermek için spora eşlik eden diyetinizde haşlama ya da fırında yapılan kabak yemeklerini tercih edebilirsiniz.
Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri
Sarısından, yeşiline; morundan, kırmızısına birçok vitamini barındıran meyvelerden ekim ayında yetişenler; üzüm, elma, armut, greyfurt, muz ve mandalinadır. Oldukça yararlı olan bu meyveler ekim ayının soğuklarında bağışıklığı güçlendirir. Mandalina sahip olduğu C vitamini ile bağışıklığı güçlendirirken muz içerdiği lifler sayesinde tokluk hissi yaratarak hem diyetinize katkı sağlar hem de kalbinize iyi gelir.
Vücut sağlığını korumak ve direncini artırmak için mantar, ceviz, fındık, pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar gibi oldukça sağlıklı sebzeler ekim ayında raflardaki yerini almaktadır. Bu sebzeler içerisinden özellikle turp sağlık deposu olmasıyla bilinir. Kana oksijen sağlar, kalbi korur, E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir, uzun süre tok tutar ve kansere karşı koruyucu olarak da bilinir.
Kasım Ayı Meyve ve Sebzeleri
Kivi, armut, greyfurt, kestane, elma, üzüm, gibi oldukça yararlı meyvelerin çıktığı kasım ayında kışın habercisi olan nar meyvesi de artık raflarda yerini alır.
Soğuk kış günlerinin oldukça yaklaştığı kasım ayında karnabahar, pırasa, kabak, lahana, bal kabağı, kereviz, ıspanak gibi yararlı sonbahar sebzeleri ile vücut direncini güçlendirmek mümkündür.