Kış Sporları Nelerdir?

Kış Sporları Nelerdir?
kışsporlarısporoutdoor

En basit tanımlamayla kış sporları; karlı ve buzlu alanlarda yapılabilen sportif faaliyetlerin tümüdür. Günümüzde kış mevsimiyle sınırlı kalmayıp, suni kar ve buz üzerinde her mevsimde yapılabilen bu sporlar, hareketli ve adrenalin yüklü sporlardan hoşlananlar için birebir.

Kayak

Kış sporları denildiğinde hemen herkesin aklına ilk olarak kayak sporu gelir. Türkiye’de bu sporu yapmak için yeterli sayıda doğal ortam vardır. Bununla beraber çeşitli kayak merkezlerinde suni kar ile de kayak sporunu yapmak mümkündür. Kayak sporunu yapmak için kısa, hafif ancak sıcak tutacak mont modelleri tercih edilmelidir. Yediden yetmişe hemen herkesin sevdiği kayak sporu, kendi içinde birkaç disipline ayrılır: Alp disiplini, biatlon, kayaklı koşu, skiboarding, kayaklı atlama, kuzey kombine ve serbest stil. 

Buz Pateni

Özellikle olimpiyatlarlarda ve çeşitli gösterilerde izlediğimiz buz pateni, disiplinli ve yoğun çalışma isteyen kış sporları arasında yer alır. İster tek ister çift olarak yapılabilen buz pateni, her mevsim için uygun olsa da daha çok kış mevsimiyle özdeşleşmiştir. Buz pateni; artistik buz pateni, sürat pateni, buz dansı, senkronize gibi birkaç alt dala ayrılır.

Snowboard

Snowboard, ekstrem kış sporlarından biridir. Özellikle profesyoneller tarafından tercih edilen snowboard, bu spora özel olarak üretilen bir board aracılığıyla yapılır. Adrenalin ve hareket tutkunları için uygun olan snowboard, uzmanları tarafından yapıldığı zaman seyretmesi de oldukça heyecanlı olan bir spordur.

Kızak

Farklı stillerde kayılabilen kızak sporu, oldukça keyifli bir kış sporudur. Ayrıca köpeklerin çektiği arabalarla düzenlenen yarışlarıyla da bilinir. 

Buz Hokeyi

Buzun üzerinde özel bir disk kullanılarak oynanabilen buz hokeyi, dünya çapında yoğun ilgi gördüğü gibi Türkiye’de de oynanan bir spordur. Oyun boyunca karşı karşıya gelen iki takım, diski hokey sopaları aracılığıyla kaleden geçirmeye çalışır. Buz hokeyi oynamak için yüksek kondisyon ve buz üzerinde hareket kabiliyeti kazanmak gerekir.

Rafting

Suyun üzerinde yapılan rafting sporunun kar üzerinde yapılan hâlidir. Bu spora özel olarak üretilmiş şişme bot üzerinde gerçekleştirilir. Genellikle grup olarak yapılan kar raftingi, adrenalinden hoşlanan sporcular için çok uygundur.

Körling

Körling, özellikle Amerika’da yaygın olan bir spordur. Fakat Türkiye’de de bu sporu yapabileceğiniz alanlar bulunmakta. Oyun özel bir taşla oynanır ve oyuncular bu taşı belirlenmiş bir mesafeden parkurun öbür tarafına kaydırarak durdurmaya çalışır. Yüksek dikkat isteyen kış sporları arasında yer alan körling, popülaritesi gittikçe artan bir aktivite.


İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık