Merdiven Çıkmanın Faydaları

Pek çoğumuz, birkaç kat merdiven çıkmamız gerektiğinde hemen “Acaba asansörler nerede?” diye düşünüyoruz. Eğer siz de her zaman asansörü tercih edenlerden biriyseniz, bu yazımız ile fikrinizi değiştireceğinize inanıyoruz! Merdiven çıkmak, hepimizin yapabileceği en basit kardiyo egzersizlerinin başında geliyor. Merdiven çıkmanın vücuda etkileri üzerine yürütülen çeşitli araştırmalar, günde sadece birkaç kat merdiven çıkarak hayatımıza sağlık katabileceğimizi gösteriyor. Üstelik, merdiven çıkmanın yararlarını hissetmeniz için aralıksız bir süre boyunca bu egzersizi yapmanıza gerek yok. Gün içerisinde asansör kullanmak yerine merdiven çıkmayı tercih ettiğinizde, bir süre sonra vücudunuzdaki olumlu değişiklikleri hissedeceksiniz. Merdiven çıkmayı haftalık egzersiz programınızın bir parçası haline de getirebilirsiniz.

Merdiven Çıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Merdiven çıkmayı, düzenli bir egzersiz olarak yapacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlardan ilki, egzersiz yoğunluğunu yavaş yavaş arttırmak. İlk günden otuz dakikalık bir merdiven çıkma egzersizi ile başlamak yerine, on dakikalık bir egzersizle başlayın. Böylelikle vücudunuzun sesini dinleyip olası sakatlıkların önüne geçebilirsiniz. Merdiven çıkarken dik durmaya özen gösterin, başlangıçta destek için merdiven korkuluklarını kullanabilirsiniz. Yükünüzü dizinize vermemeye dikkat edin, dizlerinizde ağrı hissettiğiniz zaman egzersize ara verin veya sonlandırın. Son olarak, bol bol su içmeyi unutmayın!

Gelelim, merdiven çıkmanın yedi faydasına. 

Merdiven çıkmak, en kolay kardiyo egzersizlerinden biridir.

Merdiven çıkmak için ekstra bir ekipman almaya ihtiyacınızın olmaması ve ister evde ister iş yerinde öğle arasında yapabileceğiniz bir aktivite olması, onu en kolay ve en etkili kardiyo egzersizlerinden biri haline getiriyor. Dışarıda yürüyüş yaparken rotanıza birkaç kat merdiven ekleyerek, yaptığınız egzersizden daha fazla verim almanız da mümkün. 

Merdiven çıkmanın kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.

Merdiven çıkmak, vücudunuzdaki kan akışını hızlandırır. Birçok egzersiz gibi, merdiven çıkmanın da kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca, kalp sağlığınızı korurken aynı zamanda ciğerlerinizin kapasitesini de artırır. Bir iki kat merdiven çıkarken zorlandığınızı ya da nefes nefese kaldığınızı hissediyorsanız, bir doktora danışmanız gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. 

Merdiven çıkarak hayatın stresini geride bırakın.

Merdiven çıkmak, vücudunuzun daha fazla endorfin salgılamasına yardımcı olur. Daha çok endorfin demek, daha mutlu bir hayat bir demek! Yani, merdiven çıkarak mutluluğa ulaşmanız mümkün. Sadece spor rutininize ekleyeceğiniz merdiven çıkma antrenmanları ile değil, gün içinde birkaç kat merdiven çıkarak yaptığınız kısa egzersizlerle de günün stresini bir kenara bırakabilirsiniz. 

Merdiven çıkmak, kemiklerinizi ve eklemlerinizi güçlendirir.

Vücudunuz ve yer çekimi, merdiven çıkma esnasında sürekli bir çekişme içindedir. Yer çekimine karşı gösterdiğiniz direnç, kemik yoğunluğunuzun korunmasına ve artmasına yardım eder. Buna diz eklemlerinizi güçlendirmeniz de dahil. Eğer siz de gün içinde uzun süre oturarak çalışıyorsanız, merdiven çıkmayı alışkanlık haline getirerek kemik ve eklem sağlığınızı koruyabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yukarıda bahsettiğimiz merdiven çıkma tekniklerini uygulamak. 

Bacak kaslarınızı güçlendirmek için merdiven çıkın.

Daha güçlü bacak kasları için yapabilecekleriniz arasında merdiven çıkmak da yer alıyor. Merdiven çıktığınız esnada, yukarı doğru adım atabilmeniz için bacak kaslarınızın neredeyse tamamı sürekli olarak sizi dengede tutmaya çalışır. Bacaklarınızda bulunan kas grupları, merdiven çıkma egzersizi sırasında en aktif çalışan kas gruplarının başında yer alır. Merdiven çıkmayı hayatınızın bir parçası haline getirdikten sonra bacaklarınızın dayanıklılığının arttığını ve şekillenmeye başladığını fark edeceksiniz.

Merdiven çıkmak, etkili bir core bölgesi egzersizidir. 

Merdiven çıkmak bacak kaslarınızı güçlendirdiği gibi core bölgesinde bulunan kasların da güçlenmesini sağlar. Merdiven çıkmanın faydaları arasında, bel ve basen bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmada yardımcı olması da yer alıyor. Düzenli merdiven çıkma egzersizi ile sıkılaşmış basenlere kavuşabilirsiniz. Ayrıca merdiven çıkarken, baskının çoğunu bacaklarınız ve kalçanız üstlenir. Bu durum, sırtınızdaki baskıyı azaltır ve sırt ağrısından şikayetçiyseniz ağrınızın hafiflemesini sağlar.

Merdiven çıkmak, zayıflamanıza yardımcı olur.

Tabii ki hiçbir egzersiz tek başına fazla kilolarınızdan kurtulmanızda etkili olamaz ancak “Merdiven çıkmak zayıflatır mı?” sorusuna seveceğiniz bir cevabımız var. Merdiven çıkarak zayıflama mümkün, peki nasıl mı? Size uygun bir beslenme programı ile desteklendiğinde! Merdiven çıkmak, kaslarınızı yer çekimine karşı sürekli çalıştırdığı için, en çok kalori yaktıran egzersizlerin başında geliyor. Örneğin, yürümeye göre aynı sürede iki kat kalori yakmanız mümkün. Bu da zayıflamak isteyenler için merdiven çıkmayı iyi bir egzersiz haline getiriyor.

Merdiven Çıkmak Kaç Kalori Yakmanızı Sağlar?

Merdiven çıkmanın yüksek kalori yakımı sağladığından bahsetmiştik. Çeşitli faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişse de yarım saatlik bir merdiven çıkma egzersizi ile 250-280 kalori yakabilirsiniz. Kilonuza ve metabolizma hızınıza göre, merdiven çıkarak daha çok kalori yakmanız da mümkün. 

Merdiven çıkarak hayatınıza hareket ve sağlık katmak istiyorsanız, ilk adımı atın ve Yalı Spor’u ziyaret edin! Egzersizlerinize renk atacak rengarenk spor ayakkabıları ve spor kıyafetleri Yalı Spor’da!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık