Vücut Geliştirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Vücut Geliştirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pandemi sonrası evde kaldığımız süre boyunca birçoğumuz farklı alanlarda kendini geliştirmeyi bir amaç haline getirdi. Bazılarımız kendi içine dönmek için meditasyonu seçerken bazılarımız da hayatına hareket katıp spora başlamayı seçti. Spora başlayanlar arasında vücut geliştirme sporu seçenlerin yüzdesi ise oldukça yüksek. Eğer siz de vücut geliştirmeye karar verenlerdenseniz, bu içeriğimiz tam sizlik! Vücut geliştirme egzersizlerine başlamadan önce bilmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik.

Aslında vücut geliştirme evde yapabileceğiniz sporlardan biri olduğu için sosyal mesafemize dikkat etmemiz gereken bu dönem için ideal. Ancak her sporda olduğu gibi vücut geliştirme faydaları olduğu kadar zararlı da olabilecek bir spor. Bu yüzden doğru vücut geliştirme teknikleri uygulamak büyük önem taşıyor. Hadi, vücut geliştirme nedir sorusunun cevabından başlayarak vücut geliştirme hakkında bilmeniz gerekenler nelermiş bir bakalım!

Vücut Geliştirme Nedir?

Vücut geliştirme, çoğunlukla ağırlık kaldırarak ve kas kütlesini artışını destekleyecek şekilde beslenerek vücut şekillendirme amaçlanan bir spor dalıdır. “Body building” olarak anılan vücut geliştirme sporları tarihi, birçoğumuzu şaşırtacak bir şekilde 11. yüzyıla kadar gidiyor. Hindistan’da ortaya çıkmış olarak kabul edilen vücut geliştirme sporu o dönemde kas yapma için değil güç artırmak için insanların tercih ettiği bir spor olarak kabul görmüş. İlk modern vücut geliştirme yarışmaları ise 1900’lerin başlarında İngiltere’de gerçekleşmiş.

Türkiye’de Ahmet Enünlü’nün başarılarıyla 1970’li yıllarda halkın bu spora olan ilgisi giderek artmış 1991 yılındaysa Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu kurulmasıyla, ülkemizde bu sporu profesyonel olarak yapanların sayısında artış görülmüş.

Vücut Geliştirmenin Faydaları

Vücut geliştirmenin faydalarına geçmeden önce bilinçsiz yapılan her sporun sağlığımıza yarardan çok zarar verebileceğini unutmamamız gerekiyor. Yoğun vücut geliştirme egzersizlerine başlamadan ve vücut geliştirme beslenmesi uygulamadan önce mutlaka uzmanlara danışmak ve kişisel bir yol haritası çıkarmalısınız. Peki, vücut geliştirmenin faydaları nelerdir?

●    Kemiklerinizi güçlendirir ve kemik erimesi gibi hastalıkların riskini azaltır.

●    Birçok kas grubunun aynı anda çalışmasını sağlar ve kaslarınızı güçlendirir.

●    Daha iyi bir postüre sahip olmanıza yardımcı olur.

●    Denge ve konsantrasyon üzerinde artırıcı etkileri vardır.

●    Dengeli ve aşırıya kaçmayan bir şekilde yapıldığında ağırlık kaldırmak kalbiniz ve ciğerlerinizin için çok yararlıdır. Ciğer kapasitenizin artmasını sağlar. Fakat, vücut ağırlığınız kadar ağırlık kaldırmak kalbiniz için zararlı olabilir.

●    Vücut geliştirme antrenmanı sayesinde serotonin salgıladığınız için stres seviyenizi düşer.

●    Vücut geliştirme motivasyon artıran bir aktivitedir ve antrenmanlardan sonra kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz.

●    İstediğiniz fiziksel görünüme ulaşmanızda yardımcı olduğu için kendinize güveninizi artırabilir.

●    Eğer kilo verme sırasında yapıyorsanız, uygun bir diyetle beraber yapıldığında kas kaybını önler.

Vücut Geliştirme Programına Başlamak İsteyenler için Öneriler

Bu spora eğer sıfırdan başlıyorsanız, bir uzmana danışıp kişisel bir vücut geliştirme programı oluşturmanızda fayda var. Bunun yanı sıra, vücut geliştirme egzersizleri yapmak isteyenler için sıraladığımız birkaç öneriyi dikkate alabilirsiniz:

●    Eğer bu spora yeni başlıyorsanız odaklanmanız gereken noktalar karın kası, bel ve sırt kasları olmalıdır. Böylece ani sakatlanmaların önüne geçebilirsiniz.

●    Antrenmanlara başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın.

●    Vücut geliştirme giyim konusunda da uygun kıyafetleri ve ekipmanları seçmek daha rahat egzersiz yapmanızı sağlayacaktır Örneğin; ağırlıkları kaldırmanızda yardımcı olacak iyi bir ağırlık eldiveni alın. 

●    Ne kadar ağırlık kaldırdığınız değil, hareketleri doğru yapıp yapmadığınızın daha önemli olduğunu unutmayın.

●    Kaslarınızı zedelememek ve yırtmamak için ağırlıkları kademeli olarak artırın.

●    Antrenmanlar arasında bir gün bekleyin, kaslarınızı dinlendirmeniz olası sakatlanmaların önüne geçecektir.

●    Yaptığınız spor kadar uyku, dinlenme ve beslenmeniz de vücut geliştirme sürecinizde size yardımcı olacaktır.

●    Setler arasında su tüketmeye özen gösterin.

●    Başlangıçta pahalı vücut geliştirme aletleri almayın. Örneğin, vücut geliştirme istasyonları gibi aletler yerine evde kullanmak için daha uygun olan ekipmanları seçin.

●    Bu sporunu profesyonel olarak yapmak istiyorsanız motivasyonunuzu yükseltmek için bir vücut geliştirme salonu, egzersizlerinizi yapmak için doğru bir seçenek olabilir.

Vücut Geliştirme ve Protein Tozu

Vücut geliştirme sporcuları tarafından sıkça tüketilen takviye edici gıdaların başında protein tozu geliyor. Protein, hepimizin temel ihtiyaçlarından biri olsa da sporcuların tüketmesi gereken protein miktarı normal bir insanınkinden yaklaşık iki kat daha fazla. Peki, profesyonel sporcuların ve spor yapan bizler gibi normal insanların protein tozu tüketmesi ne kadar doğru? Uzmanlar, bu konuda sadece profesyonel sporcuların protein tozu tüketmesi gerektiğini söylüyor. Protein tozları, günlük hayatta tükettiğimiz proteini daha yoğun ve özel aminoasitler içeren hali aslında. Ancak bilinçsiz kullanıldığında protein tozu vücudunuza faydadan çok zarar verebilir.

●    Vücuttaki protein miktarının bir anda artması, kalbinizi yorabilir ve büyümesine neden olabilir. 

●    Aslında kemiklerinizi güçlendirmek için yaptığınız sporda size destek olması için tükettiğiniz protein tozunun kandaki asidite oranını artırabilir. Vücudunuz da kemiklerinizde bulunan kalsiyumu kullanarak kandaki asidik oranı dengelemeye çalışır, bu da kemik erimesi gibi hastalıkların riskini artırır.

●    Yine kalsiyumla alakalı olarak, böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Böbreklerinizin fazla çalışmasına sebep olup, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir.

●    Tıpkı, böbreklerinizi olduğu gibi karaciğerinize fazla mesai yaptırarak zarar verebilir.

Vücut geliştirme zararları ile yakından ilişkili olan protein tozunun sebep olabileceği kötü durumlardan kaçınmak için tercihinizi kaliteli bir protein tozu markasından yana yapmalı ve bunu bir diyetisyen denetiminde kullanmalısınız. Protein tozu kullanmadan, doğru beslenme ile proteini doğal yiyecekler almak aslında sağlığımız için daha iyi.

Evde Yapılabilecek 3 Kolay Vücut Geliştirme Hareketi

Pahalı vücut geliştirme ekipmanları almadan da evde vücut geliştirme hareketleri yapmanız mümkün. Direnç bandı olarak da bilinen vücut geliştirme lastiği veya vücut geliştirme yayı gibi ekipmanları evde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gelelim, evde yapabileceğiniz vücut geliştirme hareketlerine.

Wide Push-up

Etkili karın kası egzersizleri arasında olan wide push-up için öncelikle yere yüz üstü uzanın. Ellerinizi, omuz hizasını geçecek şekilde yere yerleştirin, bacaklarınızı da kalça genişliğinde açın. Normal şınav çeker gibi kendiniz yukarı doğru kaldırın. Bu hareketi, 20-30 tekrardan 3 set yapabilirsiniz.

Bu egzersizin normal şınavdan farkı, ellerinizi normal şınavdakinde daha geniş bir aralıkla yere yerleştirmeniz. Biraz uzmanlaştıktan sonra aynı hareketi, dambıl ile yapıp etkisini artırabilirsiniz.

Dumbell Curl

Biceplerinizi etkili bir şekilde çalıştıran bu egzersiz için bir dambıl seti almanız gerekiyor. Dambıllarınız elinizde, dirseğinizden yukarısı hareket ettirmemeye özen göstererek, avuç içleriniz yüzünüze dönük şekilde kollarınızı yukarı kaldırıp indirin. Dambılları indirmeden önce 1 saniye aynı pozisyonda tutun.

Squat Jump

Bacak kaslarınızı çalıştıracak squat jump için öncelikle squat pozisyonu alın. Daha sonra topuklarınızdan kuvvet alarak yukarı doğru sıçrayın. Sıçrama sonrasında yine squat pozisyonu alıp, bu hareketi tekrar edin. Düzenli olarak nefes alıp vermeniz hareketi daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Bu hareket karın kası yapma sırasında da size yardımcı olacak.

Vücut geliştirme konusunda A’dan Z’ye aklınıza gelebilecek bazı noktalara değindik. İster evde ister spor salonunda kullanabileceğiniz vücut geliştirme aletleri ve daha fazlası için Yalı Spor’a göz atmayı unutmayın!

Kaynaklar:

https://www.acibademhayat.com/protein-tozlari-zararli-mi

https://www.medicalpark.com.tr/protein-tozu/hg-2160

https://www.medicaldaily.com/bodybuilding-healthy-how-sport-affects-your-heart-bones-muscle-lungs-397112

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık