NBA'i Değiştiren İsimlerden: Larry Bird Kimdir?

NBA'i Değiştiren İsimlerden: Larry Bird Kimdir?

Dünyanın en büyük ve en fazla taraftarına sahip spor organizasyonlarından birisi olan NBA, tarihinde birbirinden değerli efsaneleri barındırıyor. Basketbol denince ilk anda akla gelen Michael Jordan, LeBron James, Kobe Bryant, Magic Johnson gibi isimlerin yanında; dönemine ve sonraki nesillere damga vuran bir isim var: Larry Bird. 

Kısa forvet (SF) ve uzun forvet (PF) oynayabilen Larry Bird 2.06 m. boyunda. Basketbol zekası, saha hakimiyeti, şut yeteneği ve delici paslarıyla rakiplerine zor anlar yaşatan efsane basketbolcu, Hall of Fame olarak geçen Onur Listesi’nde yer alıyor. NBA’de Rookie of the Year (Yılın Çaylağı), MVP (En Değerli Oyuncu), NBA Finals MVP (NBA Finalleri En Değerli Oyuncusu), All-Star MVP (All-Star En Değerli Oyuncusu), Coach of the Year (Yılın Koçu), Executive of the Year (Yılın Yöneticisi) ödüllerinin tamamına sahip olan ilk ve tek isim olarak basketbol tarihine geçti.

Twitter’ın sembolü olan kuş Larry’ye ismini veren Larry Bird’ü, bir diğer deyişle Larry Legend’ı biraz yakından tanıyalım.

Larry Bird Hayatı

Amerika’nın Indiana eyaletinde, 7 Aralık 1956 tarihinde dünyaya gelen Larry Bird, maddi olarak zor durumda olan bir ailenin çocuğuydu. Beş kardeşiyle birlikte büyüyen Bird’ün babası, o lisedeyken intihar ederek hayatına son verdi. Basketbol oynamayı bir kaçış noktası olarak gören Bird, lisede sergilediği performansıyla Indiana Üniversitesi tarafından burslu şekilde kabul edildi. Kısa bir süre sonra ailesinin yanına döndü. Burada bir işe girip çalışırken Norhwood Instute’e kaydoldu. 

Larry Bird Kolej Basketbol Kariyeri

Daha sonra ise Indiana State University’ye geçiş yaptı. Sycamores olarak bilinen üniversite takımı ile kolej liginde, takımın tarihindeki ilk NCAA Turnuvası’na katılma başarısının gösterilmesinde önemli bir rol oynadı.1979 senesinde, Michigan State ile oynadıkları şampiyonluk maçı; en çok izlenen kolej basketbol maçı olarak tarihe geçti. Bu popülerliğin arkasında, NBA kariyerleri boyunca mücadele içinde olacak iki isim vardı: Larry Bird ve Magic Johnson. 

Larry Bird’ün kolej kariyer, 81 galibiyet - 13 mağlubiyet ile tamamlandı. Maç başı 30.3 sayı, 13.3 ribaund, 4.6 asist ile inanılması güç bir istatistikle NBA’e geçiş yaptı.

Larry Bird - Boston Celtics Efsanesi

İsmini ülke genelinde duyurarak 1978 NBA Draftlarına katılan Larry Bird, birinci raund altıncı sıradan, Boston Celtics tarafından seçildi. Spor tarihine geçerek bir çaylağın aldığı en yüksek kontrata imza attı. 

1979’da Boston Celtics’teki inanılmaz kariyerine başlangıç yapan Bird, ilk maçlarından itibaren kendisini tüm taraftarlara sevdirmeyi başardı. Etkili bir giriş ile ligde de kendisini tanıtan yıldız isim, kısa sürede takımın vazgeçilmezi haline geldi. 

Boston Celtics’in Kevin McHale ve Robert Parish’i de kadrosuna katması ile Bird önderliğinde rakiplerine korku veren bir takım ortaya çıktı. 1981 NBA Finalleri’nde Houston Rockets ile karşılaştılar ve yüzüğü kazanmayı başardılar. Larry Bird şampiyonluğa ulaşarak kariyerindeki ilk NBA şampiyonluğu deneyimini yaşadı. 

Sonraki sezonlarda şanssızlık eseri şampiyonluğa ulaşamayan Boston Celtics, 1984’te yeniden kupaya uzandı. Bu sırada ise Larry Bird, bir başka önemli başarıya imza atarak art arda 3 sene MVP (En Değerli Oyuncu) olma başarısını gösterdi. 1984 - 1985 - 1986 senelerinde normal sezon MVP’si olmanın yanında 1984 ve 1986 NBA Finalleri’nde de En Değerli Oyuncu seçildi.

NBA’de 80’li yıllar Los Angeles Lakers ile Boston Celtics, bir diğer deyişle Magic Johnson ile Larry Bird arasında geçti. Neredeyse her sene finallerde karşı karşıya gelen ve NBA’in en büyük çekişmelerinden birisine sahne olan bu mücadelenin iki kahramanı Larry Bird ve Magic Johnson’ın toplumun iki ayrı kesimini temsil ettiği düşünülüyordu. Daha zor şartlarda büyüyen, okurken çalışmak zorunda kalan Larry Bird ile görece daha rahat bir hayat süren, gösterişli bir kişilik olan Magic Johnson arasındaki mücadele, saha içinde ne kadar kıran kırana olursa olsun saha dışında çok yakın arkadaş olan ikili, basketbolsever gençlere birer örnek sporcuydu.

Larry Bird Kariyer Bilgileri

NBA All-Star takımlarına 12 kere seçilen Bird, art arda üç yıl boyunca üçlük yarışmalarında da birinci oldu. 

Larry Bird’un 1985 sezonun ortasında yaşadığı sakatlık, kariyerinde etkili oldu. Zaman zaman sırtıyla ilgili problemler yaşayan Bird, uzun sakatlık dönemleri sebebiyle sahalardan uzak kaldı. 1992 senesinde basketbolu bırakmasının ardından da yaşadığı sağlık sorunlarının etkisinin olduğunu açıkladı. 

Kariyeri boyunca 24.3 sayı ortalaması ile oynayan Bird’ün diğer istatistikleri ise şu şekilde, .496 isabet yüzdesi .886 serbest atış yüzdesi, %37.6 üçlük isabeti, 10 ribaund, 6.3 asist. Bird’ün farklı maçlardaki kariyer rekorları ise, 60 sayı, 21 ribaund ve 17 asist.

Larry Bird forma numarası olarak kolej ve lise dahil sürekli olarak 33 numarayı giydi. Emekliliğini duyurduktan sonra, Boston Celtics, bir daha giyilmemek üzere bu numarayı emekliye ayırdığını açıkladı.

 

“Dream Team” olarak da bilinen 1992 Amerika Birleşik Devletleri’nin olimpiyat basketbol takımında Michael Jordan, Magic Johnson, Patrick Ewing gibi yıldız isimlerle birlikte yer alan Larry Bird, Johnson ile birlikte takımın kaptanlığından sorumluydu. Ayrıca, 35 yaşında takımda yer alarak takımın en yaşlı ismiydi.

Larry Bird - Emeklilik Hayatı

Basketbolu bıraktıktan sonra Boston Celtics yönetiminde üç yıl boyunca görev yapan Bird, buradan ayrıldıktan sonra daha önce hiç koçluk tecrübesi olmamasına rağmen Indiana Pacers’ın başına geçti ve 97-98 sezonunda NBA’de Yılın Koçu ödülüne layık görüldü. 2000’de ise takımı NBA Finalleri’ne çıkarmayı başardı fakat yüzüğü kazanamadılar. 2000 yılında görevinden ayrılan Bird, 2003 yılında takıma basketbol operasyonlarından sorumlu başkan olarak döndü ve 2012’ye kadar görevine devam etti. Daha sonra 2013 - 2017 aralığında yeniden aynı pozisyonda görev aldı. Bu süreçte 2012’de NBA Yılın Yöneticisi olarak onurlandırıldı.

Larry Bird, basketbol tarihinin gördüğü en donanımlı ve çok yönlü sporculardan birisiydi. Kendisini yakından tanımak içinizdeki basketbol oynama isteğini arttırdıysa hemen Yalı Spor’u ziyaret edin ve ihtiyacınız olan basketbol ekipmanlarını tamamlayarak hemen antrenmanlara başlayın!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık