Karpal Tüneline Karşı Yapmanız Gereken Egzersizler

Karpal Tüneline Karşı Yapmanız Gereken Egzersizler

Profesyonel sporculardan ofis çalışanlarına, ev hanımlarından müzisyenlere kadar birçok kişide görülebilen bir rahatsızlık olan karpal tünel sendromu, doğru zamanda teşhis konulduğunda ve bir uzman tarafından yürütülen tedavi planına uyulduğunda çözüme ulaştırılabilir. Ancak gündelik yaşamın ve iş hayatının yoğun temposu içinde, karpal tünel sendromundan muzdarip kişiler, sahip oldukları rahatsızlığın varlığını ve önemini keşfetmekte zorlanabilir. Aslında bir bakıma, karpal tünel sendromunun meydana gelmesi, el bileklerinin zorlandığını, yanlış pozisyonlarda kullanıldığını ve yorulduğunu anlatan sinyaller içerir. Peki, karpal tünel nedir? Karpal tünel sendromu fizik tedavi egzersizleri ile geçer mi? Egzersizler nasıl uygulanmalıdır? Hangi belirtiler bu sendromu işaret eder? Gelin, bu soruların yanıtlarını birlikte keşfedelim.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

El bileğinizin dış kısmında kemikler yer alır. Bileğinizin iç tarafında ise kalın bir bağ dokusu bulunur. Bu nedenle el bileğinin yapısı tünele benzetilir. Kemikler ve bağ dokunun arasında, sinirler ve tendonlar yer alır. El bileğinde herhangi bir nedenden kaynaklı olarak oluşan sinir sıkışması, karpal tünel sendromuna yol açar. Bilekte sinir sıkışması yaşandıktan sonra oluşan belirtiler, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Ancak karpal tünel sendromunun belirtileri çoğunlukla tipiktir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromunun başlıca belirtisi, el ve baş parmak uyuşması ya da ağrısıdır. Ağrı ya da uyuşmanın hissedildiği genel alan, yüzük parmağının ortasından baş parmağının sonuna dek uzanan bölgedir. Özellikle baş parmakta, işaret parmağında ve orta parmakta karıncalanma, ağrı, uyuşukluk ve sızı hissine rastlanabilir. İlerleyen vakalarda söz konusu ağrı ve uyuşukluk, gece saatlerinde uyku pozisyonlarına bağlı olarak artış gösterebilir. Nadiren görülse de, bu ağrı kol ve omuz bölgelerine de yayılabilir.

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?

Karpal tünel sendromuna ağırlıklı olarak 40 yaşın üstündeki kadınlarda rastlansa da, bu rahatsızlık her yaştan ve cinsiyetten insanda meydana gelebilir. Sürekli olarak klavye ve mouse kullanan ofis çalışanlarında, el işçiliğiyle ilişkili zanaatkarlarda, marangozlar ve şoförler gibi el bileğini uzun süre aynı pozisyonda tutanlarda, sporcularda ve aşçılarda karpal tünel sendromuna rastlanma olasılığı yüksektir. Çünkü bu sendromun meydana gelmesinin temel mantığı, el bileğini zorlayıcı hareketlerin uzun süre ve tekrarlayarak yapılmasıdır. Hamilelerde, fazla kilolu bireylerde ve diyabet hastalarında da ödemden kaynaklı olarak sinir sıkışması meydana gelebilir.

Karpal Tünel Sendromu Egzersiz Yaparak Geçer mi?

Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir. Karpal tünel sendromunu tetikleyen başlıca etkenlerden biri, el bileğinde yaşanan ve tekrarlayan travmalardır. Örneğin; el bileği kırıklarında ve zedelenmelerinde, özellikle de söz konusu travma tekrarlayan bir tablo çiziyorsa el bileğindeki bağ dokunun kalınlaşması ve ödem oluşması son derece olasıdır. Hastalığın teşhisi çoğunlukla hastanın şikayetleri dinlendikten ve muayene işleminden sonra konulur. Ancak kesin tanı için doktorlar, basının derecesinin anlaşılmasını sağlayan EMG tetkiki isteyebilir.

Karpal tünel sendromunda genellikle fizik tedavi egzersizleri uygulanır. Eğer bilekte ödem oluşumu söz konusuysa, doktorunuz ödem atıcı ilaç desteğine başvurabilir. Ancak egzersizler doğru ve düzenli şekilde uygulanmadığında ya da ilerleyen vakalarda, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede amaç, kalınlaşan bağ dokusunu gevşetmektir. Operasyon sonrasında hastalığın tekrarını önlemek ve iyileşme sürecini başlatmak için yine fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması gerekir. Bazı durumlarda karpal tünel sendromu bileklik kullanılarak da tedavi edilebilir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavi Egzersizleri Nelerdir?

Karpal tünel sendromunun tedavisinde uygulanan egzersizlerin bir uzman tarafından belirlenmesi, tedavinin seyri açısından büyük önem taşır. El bileğinizde hâlihazırda bir travma oluşmuşsa, bilinçsiz ya da yanlış egzersiz uygulamaları nedeniyle oluşan travmayı olumsuz anlamda etkileyebilirsiniz. Bu nedenle kesin tanı ve tedavi uygulaması için mutlaka bir uzmana başvurmayı unutmamalısınız.

●    Karpal tünel sendromunda yaygın olarak uygulanan esneme egzersizlerinden ilkinde, kol düz bir şekilde karşıya uzatılır ve el parmakları yukarı bakacak, avuç içi ise karşıyı gösterecek şekilde pozisyon alınır. Daha sonra diğer elle parmak uçlarından tutulur ve parmak uçları göğse doğru hafifçe çekilerek esnetilir. Çekme açısı, el bileğini zorlayacak ya da zedeleyecek ölçüde fazla olmamalıdır.

●    İkinci egzersizde yine ilk egzersizdeki gibi kol öne doğru uzatılır. Ancak elin pozisyonu bu kez avuç içleri göğsü, parmak uçları ise zemini gösterecek şekildedir. Parmak uçları kavranarak el hafifçe göğse doğru esnetilir.

●    Üçüncü egzersizde kol, avuç içi yukarı bakacak şekilde öne doğru uzatılır ve el yumruk pozisyonuna getirilir. Daha sonra parmaklar açılır ve el gergin bir şekilde tutulur. Bir sonraki adımda bu kez parmak uçları hafifçe zemini gösterecek şekilde el bileği geriye doğru bükülür. Diğer elle baş parmak kavranır ve aşağı doğru esnetilir.

●    Dördüncü egzersizde kol dirsekten bükülü, el parmak uçları tavanı, avuç içi ise karşıyı gösterecek şekilde pozisyon sağlanır. Önce baş parmağın haricinde kalan parmaklar üst taraftan bükülerek pençe hareketi yapılır. Daha sonra parmaklar tamamen bükülerek yumruk yapılır. Son olarak baş parmak diğer parmakların üstüne kapatılır. Bu pozisyonda birkaç saniye bekledikten sonra egzersiz tekrarlanır.

Karpal tüneli sendromundan muzdarip hastaların kontrolsüz şekilde egzersiz uygulaması ya da rahatlama hissi nedeniyle el bileklerini hızlı bir şekilde sallaması, hastalığın seyri açısından risk doğurabilir. Bu nedenle sendroma ilişkin belirtileri gözlemlediğinizde doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelisiniz. Bacak, diz ve ayak bölgesinde sık rastlanan sakatlıklara da göz atmak için Koşu Yaparken Sık Rastlanan Sakatlıklar içeriğine göz atabilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık