Futbolu Dönüştürenlerden: Pep Guardiola

Futbolu Dönüştürenlerden: Pep Guardiola

Futbol dünyasında bazı isimler vardır ki ortaya koyduklarıyla tüm sistemin değişmesine sebep olurlar. Jose Mourinho, Jurgen Klopp gibi bu isimlere örnek verilecek bir diğer isim tartışmasız biçimde Pep Guardiola. Yönettiği takımlarda, vizyonu ve sihirbazlığı sayesinde başarı üstüne başarı kazanan İspanyol teknik adamın hayatına konuk oluyoruz.

Pep Guardiola Hayatı

Tam ismi Josep Guardiola Sala olan İspanyol futbol insanı 18 Haziran 1971’de doğdu. 1,80 metre boyunda. Barcelona’da futbol ile tanıştı ve futbolculuk kariyeri sonrasında teknik direktörlük kariyerine başladı. Farklı oyun zekası ve bakışıyla görev yaptığı takımlarda radikal değişikliklere ve başarılara imza attı. 

Pep Guardiola Futbolculuk Kariyeri

Pep Guardiola Barcelona Yılları 

Henüz 13 yaşındayken, 1984’te, hayatının önemli bir parçasını kaplayacak olan Barcelona ile tanıştı. La Masia’da 6 sene boyunca akademide futbolu öğrendi ve 1990’da Barcelona A takımına yükseldi. Henüz çok alışılmamış bir pozisyon olan pivot rolüne çok hızlı şekilde adapte oldu. İlk olarak Cadiz karşısında forma giydi. 1991 - 1992 sezonunda Barcelona’nın kazandığı La Liga ve Avrupa Kupası başarılarında anahtar bir isimdi. 

Defanstan oyun kuran orta saha görevinde oynayan Guardiola, Barcelona kariyeri boyunca üst üste kupalar kazandı. 1997 senesinde, artık takımın kaptanıydı fakat yaşadığı sakatlık sebebiyle sezonun büyük bir kısmında forma giyemedi. Sakatlığı, milli takımla birlikte Dünya Kupası’nda oynama şansını da elinden aldı. Baldırında yaşadığı sakatlıktan sonra bileğinde ortaya çıkan sakatlık sebebiyle 1999 ve 2000 senelerinde de uzun süre forma giyemedi.

11 Nisan 2001’de, Barça’daki 17 senelik yolculuğunun sonuna geldiğini açıkladı. Sezonun son maçından sonra yaptığı açıklamada mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti. İlerleyen yıllarda Barcelona’nın orta sahasında görev yapan Xavi, Andres Iniesta ve Cesc Fabregas; Guardiola’yı kendilerine örnek aldıklarını açıkladılar. A takımda 12 sezonda 479 maça çıkan Guardiola, 16 kez kupa kaldırma başarısını yaşadı. 

Guardiola & İtalya & Yasaklı Madde Krizi

2001 yılında Barcelona’dan ayrıldıktan sonra İtalya’nın yolunu tuttu. Kadrosundan Andrea Pirlo’yu kaybeden Brescia’ya transfer oldu. Roberto Baggio ile forma giyme şansı buldu. Bir sezon sonra 2002’de Roma’ya transfer oldu. Yasaklı madde kullanma ile suçlandı ve dört ay sahalardan uzak kaldı. 7 sene sonra, tüm suçlamalardan aklandı. 2003 senesinin başında Brescia’ya geri döndü fakat sezonu tamamlayamadan buradan ayrıldı ve Katar’dan Al-Ahli’ye transfer oldu. 

Arap Yarımadasından Güney Amerika’ya

İtalya’dan ve Avrupa futbolundan uzaklaşmak isteyen Guardiola, Katar’a transfer oldu. İngiliz devi Manchester United’ın teklifini reddetti. Ligin en değerli ve başarılı oyuncusu olan gösterilen Guardiola, 2003’ten 2005’e kadar Al-Ahli forması giydi. Avrupa’dan gelmeye devam eden tekliflere rağmen rotasını Güney Amerika’ya kırdı ve Meksika’nın Dorados de Sinaloa takımına transfer oldu. Sakatlığı sebebiyle yalnızca 10 maçta forma giyebildi. Sonrasında emeklilik kararını açıkladı. 

Pep Guardiola İspanya Milli Takımı Kariyeri

Katalan Pep Guardiola, Katalonya milli takımının uluslararası organizasyonlarda mücadele edememesi sebebiyle, birçok Katalan gibi İspanya milli takımı forması giydi. 1992 yılında ilk kez İspanya adına sahaya çıktı. Aynı yıl, Barcelona Olimpiyat Oyunları’nda milli takımın kaptanlığını üstlendi. 2001 yılında milli takımdan ayrıldığını açıkladığında 47 kez A milli takım forması giymişti. 

İspanya milli takımının yanında 1995 ve 2005 seneleri arasında 7 kez Katalonya milli takımının formasını giyerek dostluk maçına çıktı.

Pep Guardiola Teknik Direktörlük Kariyeri

Pep Guardiola Barcelona Teknik Direktörü Olarak Yeniden Barça’da

2007 yılında Tito Vilanova’nın asistanı olarak Barcelona B takımında teknik adamlık görevine başladı. Mayıs 2008’de ise Frank Rijkaard’ın takımdan ayrılmasıyla A takımın başına getirildi. 

Gelir gelmez takımda büyük değişikliklere imza atan Guardiola, takımın pek çok ismini takımdan gönderdi ve takımda büyük bir yenileme hareketine girişti. Sezon sonunda Ronaldinho, Deco, Zambrotta gibi isimleri gönderdi; Daniel Alves, Sergio Busquets, Pedro gibi genç ve ilerleyen yıllarda takımın vazgeçilmez ismi olacak isimleri kadroya kattı. Lig ve uluslararası turnuvalar bittiğinde mücadele ettiği üç kupayı birden müzesine götürdü. Guardiola Şampiyonlar Ligi kazanan en genç teknik direktör oldu.

2009 - 2010 sezonuna da Süper Kupa ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası zaferleriyle başladı. FIFA Kulüpler Dünya Kupası zaferi, Barcelona’nın bu kupayı ilk kez kazanması anlamına geliyordu. Guardiola, 2009 senesini tam 6 altı kupa ve bir tarihi rekorla tamamladı. Nisan 2010’da Real Madrid’i El Clasico’da dört kez üst üste yenen ilk Barcelona teknik direktörü oldu. 

2011- 2012 sezonuna geldiğimizde, Barcelona sezona kaldığı yerden devam ederek kupaları müzesine götürmeye devam etti. Guardiola, 3 senede 12 kupa kazanarak, Barça tarihine geçti. Daha sonra aldığı iki kupayla birlikte, Guardiola Barcelona kariyerini 14 kupayla tamamladı. Son sezonunda La Liga’da ve Şampiyonlar Ligi’nde başarıya ulaşamamış olması sebebiyle eleştirilere maruz kaldı. Nisan 2012’de, sezon sonunda takımdan ayrılacağını duyurdu. 4 sene Barcelona gibi üst düzey bir takımda görev yapmanın oldukça yorucu olduğunu söyledi ve takımdan ayrıldı. New York’ta bir sene dinlenmeye zaman ayırdı.

Pep Guardiola Bayern Münih Macerası

2013 senesinde Almanya’nın en büyük kulüplerinden Bayern Münih’le anlaşan Guardiola, ilk basın toplantısını Almanca düzenledi. İlk sezonunda, henüz bitime 7 maç kala Bayern Münih şampiyonluğunu ilan etti. Bu, Bundesliga tarihindeki en erken ilan edilmiş şampiyonluk oldu. Ayrıca Guardiola, ligdeki en uzun yenilmezlik serisini iki katına çıkarmayı başardı. Karl-Heinz Feldkamp’ın 14 maçlık serisini, 28 maça çıkardı. 

Sonraki sezonlarda basının eleştirilerine maruz kalan ve Barcelona’daki başarılarını yakalayamayan Guardiola, 2015 - 2016 sezonunun sonunda Münih’ten ayrıldı ve rotasını İngiltere’ye çevirdi.

Pep Guardiola Manchester City Efsanesi

İlk sezonunda, kariyerinde ilk kez bir sezonu kupasız bitiren Guardiola, ikinci sezonda yaptığı transferlerle takımın hem defansif hem ofansif gücünü arttırdı. Arsenal’i yenerek EFL Kupası’na ulaştılar. 2017 - 2018 sezonu, Manchester City açısından bir rekora imza atma sezonu oldu: 100 puanı geçerek bir dünya rekoruna sahip oldular.

2018 - 2019 sezonunda İngiltere tarihinde ilk kez erkeklerde ulusal üç kupaya (Premiere Lig, EFL Kupası, FA Cup) sahip olan takım Guardiola ve Manchester City oldu.

Sonraki sezonda transferlere devam eden Guardiola, 1 Milyar Euro’dan daha değerli bir takım oluşturarak dünya futbol tarihine geçti. Ligde Liverpool’un uzun yıllar sonra gelen şampiyonluğuyla ikinci sırada kalan City, EFL Cup’ı müzesine götürmekle yetindi. Şampiyonlar Ligi’nde üçüncü kez üst üste çeyrek finallerde elendiler.

2020 - 2021 sezonu devam ederken Manchester City ile olan anlaşmasını 2023 yazına kadar uzatan Guardiola, İngiltere futbol tarihinde en uzun galibiyet rekorunu elinde bulunduruyor (15 maç).

Pep Guardiola’nın Taktiği

Pep Guardiola disiplin ve takım oyununa inanan bir futbol görüşüne sahip. Baskılı agresif presi, pozisyon futbolu geleneğini dünya futboluna kazandırdı ve birçok teknik insanın da taktiklerinin değişmesine yol açtı. 

Pep Guardiola’nın Başarıları

Pep Guardiola futbolcu ve teknik direktör pozisyonunda ödüle doyan bir isim. Futbolculuk döneminde Barcelona ile La Liga (6 kez), Copa del Rey (1 kez), Supercopa de Espana (4 kez), Avrupa Kupası (1 kez), Avrupa Kupa Galipleri Kupası (1 kez), Süper Kupa (2 kez) kupalarını kazandı. Ayrıca 1992’de Bravo Award ve Olimpiyat’larda İspanya’nın En İyi Oyuncusu ödülünü kazandı.

Pep Guardiola teknik direktör olarak ise çok daha fazla kupaya uzandı. Barcelona’da La Liga (3 kez), Copa del Rey (2 kez), Supercopa de Espana (3 kez), Şampiyonlar Ligi (2 kez), Süper Kupa (2 kez), FIFA Kulüpler Dünya Kupası (2 kez) kazanarak toplam 14 kupa kazandı. Bayern Münih ile; Bundesliga (3 kez), DFB-Pokal (2 kez), Süper Kupa (1 kez), FIFA Kulüpler Dünya Kupası (1 kez) olmak üzere toplamda 7 kupa kazandı. Hala kariyerinin devam ettiği Manchester City’de ise Premier Lig (2 kez), FA Cup (1 kez), EFL Cup (3 kez), FA Community Shield (2 kez) kupalarını kazandı. 

Bireysel olarak teknik direktörlüğü için 39 kez ödüle layık görüldü. Bunlar içinde World Soccer Magazine World Manager of the Year, European Coach of the Season, UEFA Team of the Year Best Coach, FIFA World Coach of the Year gibi birbirinden değerli başarılar da yer alıyor. 

Pep Guardiola bize izlemesi keyifli futbol sunmaya devam ediyor gibi görünüyor. Yeni başarılarında ve kupalarında görüşmek üzere!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık