Türkiye'de Top Koşturmuş En Ünlü Yabancı Futbolcular

Türkiye'de Top Koşturmuş En Ünlü Yabancı Futbolcular

En ünlü ve en iyi sıfatını taşıyan yabancı futbolcuların listesi, her spor tutkunu için farklı isimlerden oluşabilir. Ancak bir dönem Türkiye takımlarında oynamış ve geniş bir hayran kitlesi kazanmayı başarmış bazı yabancı futbolcular, neredeyse hiçbir spor tutkununun aklından kolay kolay silinmeyecek başarılara imza atmıştır. Aşağıda yer alan liste, elbette sizin yorumlarınıza açık olmakla beraber, Türkiye’de top koşturmuş birbirinden değerli isimleri barındırıyor. Dilerseniz birlikte bu isimlerin kariyerine ve Türkiye’deki başarılarına daha yakından göz atalım.

Gheorghe Hagi / Romanya

1990’lı yıllarda dünyanın en iyi futbolcuları arasında mutlaka ismi geçen Romanyalı futbolcu Gheorghe Hagi, Karpatların Maradonası lakabıyla da bilinir. 1994 yılında oynanan Dünya Kupası maçlarında Romanya milli formasıyla gösterdiği başarıyla FC Barcelona takımı teknik direktörü Cruyff’u çok etkileyen Hagi, 1994-1995 sezonunda FC Barcelona’ya transfer olur.

Gitgide yükselen bir başarı grafiği göstermesine rağmen Cruyff’la bir türlü anlaşamaması nedeniyle 1996 yılında Fatih Terim direktörlüğündeki Galatasaray’ın kadrosuna dahil olur. Galatasaray formasıyla 2001 yılına kadar oynadığı 132 maçta 59 gol ve 51 asistlik başarısıyla adını tarihe yazdırmayı başarır. Galatasaray seyircisinin favorisi ve takımın en ünlü 10 numarası olarak halen adından söz ettirir.

Claudio Taffarel / Brezilya

Brezilya milli futbol takımı tarihinde 101 kez kaleci forması giyerek bir rekora imza atmış olan Brezilyalı futbolcu Claudio Taffarel, 1994 ve 1998 yıllarındaki Dünya Kupası maçlarında kurtardığı penaltılarla spor tutkunlarının zihninde unutulmaz bir yere sahiptir. 1998 yılında Galatasaray’a transfer olan ünlü futbolcu, 2001 yılına dek sayısız başarıya imza atar. Kaleciliğin yanı sıra, eski bir forvet oyuncusu olması nedeniyle, topu oyuna sokma becerisiyle de birçok maçın kaderini değiştirmeyi başarır. 2011 - 2012 sezonunun başlangıcında ise Galatasaray’da kaleci antrenörü olarak görev alır.

Pierre Van Hooijdonk / Hollanda

UEFA’ya göre Türkiye’de top koşturmuş en iyi 10 yabancı futbolcudan biri olan Pierre Van Hooijdonk, 2003 yılında Fenerbahçe’ye transfer olur. İlk şampiyonluğunu 2003 - 2004 sezonunda Fenerbahçe ile birlikte yaşayan Hollandalı futbolcu, takımın en sevilen oyuncularından biri olmayı başarır. Yalnızca bir sezonda 24 gol atar ve 10 asist yapar. 2005 yılında Fenerbahçe’den ayrılarak NAC Breda’ya transfer olur, 2007 yılında ise aktif futbol kariyerini tamamen sonlandırır.

Alex de Souza / Brezilya

Türkiye’de en çok sevilen yabancı futbolcular dendiğinde birçok kişinin aklına gelecek ilk isim olan Alex de Souza, 2004 yılında Cruzeiro’dan Fenerbahçe’ye transfer olur. 2012 yılında Fenerbahçe’den ayrılışına dek 344 maçta toplam 172 gol atarak takımın en ezber bozan oyuncularından biri olarak tarihe geçer. Fenerbahçe’de geçirdiği 8 yıl içinde takım 3 kez Süper Lig şampiyonu olur ve Türkiye Kupası’nı bir kez, Süper Kupa’yı ise 2 kez kaldırmayı başarır. Bu esnada ünlü Brezilyalı oyuncu da 2 kez gol kralı unvanını kazanır. 2014 yılında futbolculuk kariyerini sonlandıran Alex de Souza’nın Fenerbahçeli taraftarlar tarafından gördüğü ilgi ve sevgi, 2012 yılında Kadıköy’e dikilen heykelinden de kolaylıkla anlaşılabilir.

Nicolas Sebastian Anelka / Fransa

Henüz 20 yaşındayken Real Madrid’de top koşturan ve takımın UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını kazanmasına destek olan Anelka, takım arkadaşlarıyla ve basın mensuplarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle önce PSG’ye, kısa süre sonra Liverpool’a, daha sonra Manchester City’e transfer olur. Gittiği her takımda uyum sorunları yaşadığı ve takım değiştirmek istediği bilinir. Ancak sahip olduğu kadife bilek tekniği ve santrforluk becerileri de gittiği her yerde dikkat çeker. 2005 yılında Manchester City’den Fenerbahçeye transfer olan Fransalı futbolcu, 2005 - 2006 sezonunda milli takıma yükselmeyi başarır. Ne var ki, takım ve uyum sorunlarını yaşamayı sürdürdüğü için, 2007 yılında Bolton’a transfer olur.

Diego Lugano / Uruguay

Kariyerine 1999 yılında Nacional takımıyla başlayan Lugano, 2 yıl içinde Sao Paulo’ya transfer olmayı ve Uruguay milli takımında yer almayı başarır. Hırslı oyun stili ile tüm dikkatleri üzerine çeken ünlü stoper, takvimler 2005 yılını gösterdiğinde birçok Avrupa takımının transfer listesinde çoktan yerini almıştır. 2006 yılında Fenerbahçe’ye transfer olur ve takımın yüzüncü yılında şampiyonluk coşkusunu yaşar. Kritik maçlarda attığı goller ile Fenerbahçeli taraftarların kalbini kazanır. 2011 yılına kadar Fenerbahçe’de top koşturan ünlü futbolcu, bu dönemde başlayan şike soruşturmaları nedeniyle takımın UEFA Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesi nedeniyle Paris Saint Germen FC’ye transfer olur.

Roberto Carlos / Brezilya

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sol bek oyuncularından biri olarak kabul edilen Brezilyalı futbolcu Roberto Carlos, henüz yalnızca 16 yaşındayken ülkesinin milli takımına girmeyi, milli takım forması giydiği 125 maçta 11 gole adını yazdırmayı başarır. 2007 yılında Türkiye’de oldukça ses getiren bir transfer haberiyle Fenerbahçe kadrosuna dahil olan Carlos, onun takımdaki ilk resmi karşılaşması olan 2007 Türkiye Süper Kupası final maçında kupa kaldırır. Sezon ortasında sakatlanmasına rağmen Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne taşıyan başarılarda onun da emeği büyüktür. 2010 yılında ise Fenerbahçe’den ayrılmıştır.

Didier Drogba / Fildişi Sahili

Afrika futboluna damga vuran ve dünyanın en iyi golcü futbolcularından biri olarak kabul edilen Drogba, 1998 yılında başladığı profesyonel kariyerinde Le Mans, Guingamp, Marsilya ve Chelsea gibi takımlarda unutulmaz başarılara imza atar. Özellikle Chelsea’de geçirdiği toplam 8 sezonda çıktığı 226 lig maçında 100 gole imza atmayı başarmış ve Chelsea tarihinin en skorer dördüncü oyuncusu olarak adını tarihe yazdırmıştır. Üstelik 2013 yılında Messi, Ronaldo ve Beckham gibi ünlü futbolcuları geride bırakarak Altın Ayak ödülüne layık görülmüştür. 2013 yılında Galatasaray’a transfer olan Fildişi Sahilli futbolcu, 53 maçta 20 gol sevinci yaşar. 2014 yılında takımdan ayrılsa da Galatasaray taraftarları için halen önemli bir yere sahiptir.

Demba Ba / Senegal

2013 yılında imzaladığı sözleşme ile Chelsea’nin ilk Senegalli oyuncusu olan Demba Ba, 2014 yılında Beşiktaş’a transfer olur. 9 numaralı forma ile 6 Ağustos 2014 tarihinde yapılan rövanş karşılaşmasında ilk on birde sahaya çıkar ve 3 gole birden imza atar. Böylelikle Beşiktaş’ın Avrupa kupa karşılaşmalarında hat trick yapan ilk oyuncusu olarak tarihe geçer. Başka bir sezonda attığı 8 golle, yine Avrupa kupa maçlarında 5 golü geçebilen ilk oyuncu olarak da akıllara kazanır. İstatistiklere bakıldığında, oynadığı 44 maçta 27 gol ve 7 asistlik başarısı ile, Demba Ba’nın Beşiktaş tarihinin bir sezonda en çok gole imza atan yabancı futbolcusu olduğunu görmek de mümkündür. Senegalli santrfor, 2015 yılında Beşiktaş’tan ayrılmış, 2019 yılında ise Başakşehir forması giymiştir.

Ricardo Quaresma / Portekiz

Kariyerinde Barcelona, Porto, Inter ve Chelsea gibi dünyaca ünlü spor kulüplerine transfer olan Portekizli futbolcu Quaresma, kendine has oyun stili ve ayağının dış tarafıyla attığı goller ile büyük bir üne kavuşur. 2010 yılında Beşiktaş kadrosuna geçen ünlü futbolcu, ilk sezonunda çıktığı 21 maçta 3 gol ve 8 asistten oluşan bir grafiğe imza atar. 2012 yılına dek Beşiktaş’ta top koşturmayı sürdürür ancak takımın üçüncü sezonunda göreve gelen Fikret Orman tarafından kadro dışı bırakılır. Bu esnada istatistikleri, 73 maçta 18 gol ve 27 asisttir. 2015 - 2016 sezonunda ise Beşiktaş kadrosuna yeniden dahil edilir ve 2016 yılında ilk şampiyonluğunu yaşar. Yine aynı yılda UEFA Avrupa Ligi Haftanın 11’ine seçilir. 2019 yılında ise Beşiktaş’a veda ederek bir sene boyunca Kasımpaşa’da top koşturur.

Wesley Sneijder / Hollanda

Profesyonel kariyerine Ajax’da başladıktan sonra Real Madrid ve Inter gibi önemli takımlarda forma giyen Sneijder, 2012 - 2013 sezonunda Galatasaray'a transfer olur. Taraftarların on numaralı formayı Hagi’den sonra en çok yakıştırdığı oyuncu olarak akıllara kazınan ünlü futbolcu, 175 resmi maçta 46 gol sayısı istatistiğine sahiptir. Galatasaray kariyeri boyunca 8 kupa kaldıran Sneijder, 2017 yılında Igor Tudor’la yaptığı tartışma sonrasında takımdan ayrılmıştır.

Mario Gomez / Almanya

2006 - 2007 sezonunda henüz 21 yaşındayken Almanya’da yılın futbolcusu seçilen Mario Gomez, 2015 - 2016 sezonu başında Beşiktaş’a transfer olur. 33 maçta bulduğu 26 gol sayısı ile takımın bir sezonda en çok gol atan yabancı futbolcu rekorunu kırmayı başarır. Ayrıca, Beşiktaş’ın Vodafone Arena’da attığı ilk golün de sahibidir. Aynı sezonda gol kralı olmayı başaran Gomez, 2016 yılında siyasi olaylar nedeniyle takımda artık yer almayacağını açıklamıştır.

Samuel Eto’o / Kamerun

Dünyanın en iyi forvetlerinden ve Afrikalı futbolcularından biri olarak görülen Eto’o, Yılın Afrikalı Oyuncusu ödülüne dört kez layık görülür. Afrika Uluslar Kupası’nı iki kez kaldırmayı başarır. Kendisine yapılan ırkçı hareketlere ve sözlere de gösterdiği tepkiyle akıllara kazınan ünlü futbolcu, 2015 - 2018 yılları arasında Antalyaspor’da, 2018 yılı boyunca ise Konyaspor’da forma giymiştir.

Guti Hernandez / İspanya

Real Madrid formasını en çok giyen 10 futbolcudan biri olan Guti Hernandez, 2010 - 2011 sezonunda Beşiktaş’ta top koşturmuştur. Bir sezonda kaydettiği 12 gol ve 14 asistlik istatistiğiyle Beşiktaş’lı taraftarların gönlünü kazanan İspanyalı futbolcu, Kasım 2011’de takımdan ayrılmış, 2018 - 2019 yılları arasında ise Beşiktaş’ta yardımcı antrenörlük yapmıştır.

Toni Schumacher / Almanya

1988 - 1989 sezonunda Fenerbahçe’ye transfer olan Toni Schumacher, bu transfer ile kariyerinde ilk ve son kez ülkesinin dışına çıkar. Sezon boyunca oynanan 35 maçın tümünde 90 dakika boyunca forma giyen ünlü kaleci, 14 maçta hiç gol yememeyi başarır. Fenerbahçe’nin şampiyon olduğu sezonda, Schumacher’in katkısı oldukça büyüktür. Takımda yer aldığı süre boyunca başarılarını sürdüren Almanyalı futbolcu, 1991 yılında jübile yapmıştır.

Şimdi de dünya futbol tarihinden unutulmaz futbolcuları, karşılaşmaları ve takımları konu eden Yıllar Geçse de Unutulmayan Futbol Filmleri’ne göz atmaya ne dersiniz?

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık