Doğru ve Hijyenik El Yıkama Nasıl Olur?

Doğru ve Hijyenik El Yıkama Nasıl Olur?

Ellerinizi suyla yıkadığınızda temizlendiğini zannedersiniz, oysa günde binlerce yere dokunur ve ellerinizde mikroplar, bakteriler taşırsınız. Maalesef, elleri sadece su ile yıkamak yetmez, hatta sabun ile hızla yapılan el yıkamaları da yeterli temizliği sağlamaz. Ellerin kirli kalması grip gibi hastalıkların yayılmasına, mikropların vücuda girmesine, kirin taşınmasına, cilt hastalıklarına neden olabilir. Dikkat edilecek küçük noktaları göz önünde buludurup uygulamaya geçirerek el hijyenini sağlayabilir, kişisel temizliğin en önemli adımını gerçekleştirebilirsiniz. 

Elleri Ne Zaman Yıkamalısınız?

El yıkama tekniğinden önce ellerin ne zaman yıkanması gerektiğini bilmelisiniz. El temizliği günlük hayatta birçok farklı eylem öncesi ve sonrasında tekrarlanır. İşten eve döndüğünüzde, yemek hazırlığı öncesi, yemek öncesinde, yemek sonrası, vücut temizliği öncesi ve sonrası, tuvalete girerken ve çıkarken, vücuttaki yaralara dokunduktan sonra, hapşırma, öksürme gibi temasların ardından, burnunuzu dildikten sonra, kirli bir yere dokunduğunuzda, pişmemiş gıdaları ellediğinizde, çöp ile temas ettiğinizde, ortam alanlarda vakit geçirdiğinizde, paraya dokunduğunuzda muhakkak ellerinizi temizlemelisiniz. 

Hastalarla aynı ortama girmeden önce ve ortamdan ayrıldıktan sonra, araç kullanımı sonrası, toplu taşıma araçlarını kullandığınızda ellerinizi temizlemeyi unutmamalısınız. Doğru el yıkama tekniklerini hayata geçirerek cildin kolaylıkla temizlendiğinden emin olabilirsiniz. Eğer kalıp sabun kullanıyorsanız sabununuzun yalnızca size özel olmasına dikkat etmelisiniz. Sıvı sabunlar bittiğinde ise yıkayıp kuruladıktan sonra yeniden doldurmalı, yıkamadan, temizlemeden yeniden doldurmamalısınız. Hijyen için attığınız bu küçük adımlar, temizliği mükemmelleştirebilir. 

Adım Adım Doğru El Yıkama

Sağlık Bakanlığı'nın da önerdiği yönerge ile ellerinizi kolaylıkla yıkayabilirsiniz, üstelik yalnızca 30 saniyede: 

  • El yıkama talimatı içinde ilk adım, bileklerde ve ellerdeki tüm aksesuarların çıkarılmasını gerektirir. Saat, bilezik, bileklik, yüzükleri çıkarmalısınız. 
  • Tırnaklarınızın kısa ve ojesiz olduğuna dikkat etmelisiniz. 
  • Akan suyun altında ellerinizi ıslatmalı, ön yıkama yapmalı ve detaylı temizliğe geçmelisiniz. 
  • Avucunuzun içine kalıp sabun veya yeterli miktarda sıvı sabun alabilirsiniz. 
  • İki elinizin tüm parmak aralarını iki el üst üste gelecek şekilde konumlandırarak ovalamalısınız. 
  • Ellerinizin baş parmaklarından başlayarak tüm parmaklarınızı diğer el ile kapsayarak ovalamalısınız. 
  • Tırnak uçlarının temizlendiğinden emin olmalısınız. 
  • Elin ayası iyice temizlendikten sonra el bileklerini köpükle iyice ovalamalısınız. 
  • Tüm el yıkama işlemi için el yıkama süresi 30 saniye olmalı. Ellerinizi akan su altında durulayabilirsiniz. 
  • Hijyenik el yıkama için elleri kurulamayı unutmamalısınız. Tek kullanımlık kağıt havlular veya kişisel havlular ile ellerinizi kurulayabilirsiniz. Elinizde nemli hiçbir yerin kalmamasına dikkat etmelisiniz.  
  • Aynı kağıt havlu yardımıyla musluğu kapatmalı ve kağıdı çöpe atmalısınız. 

Çocuklar İçin El Yıkama İpuçları

Çocukların da ellerini aynı adımlarla yıkaması gerekir, bu esnada yetişkinler çocuklara eşlik edebilir. Çocuklar, çabucak dağılan dikkatleri nedeniyle 30 saniye el yıkamayı genellikle zor ve zahmetli bulur. Onlara el yıkamayı sevdirmek için ortalama 30 saniye süren bir şarkı bularak mırıldanmalarını sağlayabilirsiniz. Ellerinizi sık sık yıkayarak onlara örnek olabilirsiniz. Eğer çocuklar el yıkamamakta direniyorsa suyun içine biraz karabiber döktükten sonra, ellerini sabunlayıp suya sokmalarını isteyebilirsiniz. Dağılan karabiberler onları sabunun gücüne ikna ederek el yıkamaya teşvik edebilir. 

Kişisel Hijyen İçin El Temizliği Önerileri

Eğer elinizi yıkamanıza imkan yoksa, gün içinde sık sık ellerinizi farklı ürünlerle temizleyebilirsiniz. Ellerinizi yıkayacağınız yerdeki suyun temizliğinden emin olmayabilir veya o an akan suya ulaşma imkanı bulamayabilirsiniz. Bu durumda el dezenfektanı, el temizleme jeli, kolonya ve antibakteriyel ıslak mendik kullanabilirsiniz. Ürünlerin elinizin her yerine ulaştığından ve bolca kullanıldığından emin olmalısınız. Seçtiğiniz ürünün cilt ile temasa uygun olduğundan emin olmalı, kolonyanın 60 derece ve üstünde alkol içerdiğine dikkat etmelisiniz. El hijyeni için antiseptik ürünler içinde alkol olmasına dikkat etmelisiniz; ancak yüksek alkol içeren el antiseptiği ürünlerin hassas ciltlerde kuruluğa neden olabileceğini bilmelisiniz. Önlem olarak el temizliğinin ardından nemlendirici krem kullanabilir ve tahrişi önleyebilirsiniz. Cilt için uyumlu olmayan hiçbir alkollü ürünü el temizliğinde kullanmamalısınız.  




Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık