Deparların Yıldızı: Daniel Amokachi Kimdir?

Deparların Yıldızı: Daniel Amokachi Kimdir?

Türkiye’de oynamış ve iz bırakmış pek çok yabancı futbolcu bulunuyor. Didier Drogba, Guti Hernandez, Roberto Carlos gibi yakın dönemde forma giyen yıldız oyunculardan önce, 90’lı yıllarda Gheorghe Hagi, Baliç kardeşler gibi ünlü isimlerin yanı sıra Daniel Amokachi de oynadığı dönemde taraftarların sevgilisi oldu. Gelin Amokachi’nin kariyeri ve hayatına yakından bakalım. Daniel Amokachi kimdir, Daniel Amokachi hangi takımlarda oynadı sorularınızın cevabı burada!

Daniel Amokachi Hayatı ve Kariyeri

Nijerya’nın Kaduna şehrinde 1972 yılında dünyaya gelen Daniel Amokachi, 17 yaşında profesyonel futbol hayatına başladı. Nijerya’da Ranchers Bees takımında forma giydiği dönemde Nijerya Milli Takımı teknik direktörü Clemens Westerhof tarafından keşfedildi ve 1990 Afrika Uluslar Kupası’nda forma giydi. Kısa bir süre sonra ise Belçika’nın ünlü kulüplerinden Club Brugge’de forma giyme şansı yakaladı. O dönem Şampiyonlar Ligi, yeni bir formata geçiş yapmıştı ve bu formatta ilk golü atan isim Daniel Amokachi oldu.

Belçika’da iyi bir performans sergileyen golcü isim, milli takımıyla birlikte 1994 Dünya Kupası’nda da başarılı bir oyun ortaya koydu. 1995’te, İngiltere’nin önemli kulüplerinden Everton’a transfer oldu. Burada, futbol tarihinde ender rastlanan olaylardan biri yaşandı. FA Cup yarı finalinde, teknik heyetin haberi ve onayı olmadan, kendi kararıyla oyuncu değişikliği yaparak oyuna giren Amokachi, 2 gol atarak takımını finale taşıdı. Everton teknik direktörü Joe Royle, “Bu hayatımda yapmadığım en iyi değişiklikti.” diyerek olaya şaşkınlığını ve takdirini dile getirdi. Finalde Manchester United’ı yenen Everton, uzun zamandır kupa kazanamama serisine son verdi.

Amokachi, 1996 sezonuna girerken Beşiktaş’a transfer oldu. Nijerya milli takımı ile sık sık turnuvalara katılması ve yaşanan sakatlıklar sebebiyle tam performansını gösteremese de taraftarın beğenisini kazanan Amokachi, lig kupası dışında Başbakanlık Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Türkiye Kupası’nı kaldırma başarısını gösterdi. Delici hızı, gücü ve tekniğiyle forvet hattında, rakip savunmalara zor anlar yaşattı. Bu özellikleri sebebiyle taraftarlarca Kara Boğa ve Kara Tren lakaplarıyla anılıyordu. Amokachi Beşiktaş’da bekleneni verememiş olsa da takımda unutulmayacak izler bırakmayı başardı.

Beşiktaş’ta yaşadığı sakatlıklarla uzun zaman boğuşan Amokachi, Manchester City’de denendi fakat dizindeki sakatlık sebebiyle kadroya alınmadı. Daha sonra Alman TSV 1860 München ile bir anlaşma imzaladı fakat kısa sürede bu da sağlık sorunları sebebiyle feshedildi. Pek çok ülkede farklı farklı takımlarla anlaşma denemeleri oldu fakat hiçbirinden sonuç alınamadı.2005 yılına kadar uzun dönemli forma giyemeyen Amokachi, Nijerya’ya döndü ve Nassarawa United’da forma giydi. Futbolculuk kariyerini bu takımda tamamladı.

Kariyeri boyunca pek çok kupaya ulaşan Daniel Amokachi, 3 kere Afrika Yılın Futbolcusu oldu. 

Daniel Amokachi Teknik Direktörlük Kariyeri

Sakatlığı sebebiyle futbolculuktan uzaklaşmak zorunda kalan Daniel Amokachi, teknik direktörlük eğitimi alarak kariyerini teknik direktör olarak devam ettirme kararı aldı. 2003’te milli takımı adına görevli olarak Olimpiyat’lara katıldı. 2005 senesinde, milli takımda teknik heyete katıldı. Bir sene sonra, son takımı olan Nassarawa United’da teknik direktörlük görevine başladı. Sonra milli takıma geri dönen ve ayrılan yıldız isim 2016 senesinden beri Finlandiya’da JS Hercules’in başında.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık