Karpatların Maradonası: George Hagi Kimdir?

Karpatların Maradonası: George Hagi Kimdir?

Türkiye ve Romanya futbol tarihi için en önemli isimlerden birisi olan Gheorghe Hagi’yi daha yakından tanımak ister misiniz? Gheorghe Hagi kimdir, hangi takımlarda oynadı, başarıları, kariyeri ve önemli noktalarıyla karşınızda!

Gheorghe Hagi Hayatı

Romanya’nın Sacale şehrinde, 5 Şubat 1965’te dünyaya gelen Gheorghe Hagi, hem doğduğu toprakların hem de dünyanın en önemli futbolcularından birisi oldu. 12 yaşında altyapıda top koşturarak futbol dünyasına giriş yaptı. Oynadığı dönemde ses getiren futbolu ile gündemde olan olan Gheorghe Hagi’nin oynadığı takımlar listesine geçiş yapalım.

Gheorghe Hagi Kariyeri

Romanya’da Farul Constanta’da , 1978 yılında altyapıda futbola başlayan Hagi, 1980 - 1981 aralığında Luceafărul Bucureşti’de oynadı, sonra Farul Constanta’ya geri döndü. 1982 senesinde ise yine bu takımda A takım düzeyine yükseldi ve profesyonel kariyerine başlangıç yaptı.

Bir sezon, altyapıda futbola başladığı takımda profesyonel düzeyde oynayan Hagi, buradaki performansı sayesinde Romanyalı bir başka takım olan Sportul Studentesc’e transfer oldu. 3 sezon forma giydiği takımda orta saha pozisyonunda forma giymesine rağmen attığı gol sayısı ile dikkatleri üstüne çekti. Genç Hagi takımın liderliğini üstlendi. Takımın en başarılı sezonlarını yaşattı. Yılın Futbolcusu seçildi ve Romanya’nın en büyük kulüplerinden Steaua Bükreş’in radarına girdi.

1987 senesinde, dünyaca ünlü Steaua Bükreş’e transfer oldu ve golcü performansını burada da sergilemeye devam etti. 97 maçta 76 gol kaydetti. Henüz o dönemde asist sayısının kayıtlarının tutulmaması sebebiyle bu sayıda ulaşılamıyorsa da yine yüksek sayıda asistte imzası olduğu söyleniyor. Buradaki istatistikleriyle dünyanın büyük kulüplerinin peşinde olduğu Hagi, 1990 senesinde İspanyol dev Real Madrid’e transfer oldu.

 

Hagi Real Madrid’te

Real Madrid’deki ilk sezonu beklendiği gibi geçmedi ve transferi gündeme geldi. Takımda kalmak istediğini belirten Hagi Real Madrid kariyerindeki ikinci sezonunda başarılı bir sezon geçirdi ve takımın önde gelen isimlerinden oldu. Son maçta kaçan şampiyonluk sonrası, oradaki yaşamından memnun olmadığını ifade ederek İspanya’dan ayrılma kararı aldı. 

Taraftarları ve futbolseverleri şaşırtan bir kararla İtalya’nın orta seviye takımlarından Brescia Calcio’ya transfer oldu. Hagi, Romen teknik direktör Mircea Lucescu’nun yönettiği Brescia’da iki sezon oynadı. İkinci sezonda hem takım kaptanlığını hem de Brescia’nın tarihindeki en önemli başarılardan olan Anglo - İtalya Kupası’nı kazandı.1992 - 1994 sezonları arasında Brescia’da ortaya koyduğu performans, dünya devlerinin onu izlemeye devam etmesini sağladı ve bir başka İspanyol dev Barcelona, Hagi’yi kadrosuna kattı.

Barcelona Yılları

Hagi Barcelona kariyerinde çok fazla isteneni veremedi. Kendisinin futbolculuğunu beğendiğini ifade eden Hollandalı teknik direktör Johann Cruyff ile rüzgarlı bir ilişkisi vardı. Sık sık tartıştıkları iddia edilirdi, bu sebeple iki sezonda toplamda 51 maça çıktı. 11 gol ve 10 asist yapan Hagi, en sönük yıllarını Barcelona’da geçirdikten sonra kariyerinde yeni bir yükselişe geçeceği Türkiye’ye, Galatasaray’a transfer oldu.

Galatasaray’da Kupa Dolu Yıllar

Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim’in kadroda görmek istediği Hagi, 1996 senesinde imza attı ve ilk günler eleştirilerin odak noktası oldu. 31 yaşındaki yıldız oyuncu, hakkında soruları olan futbol otoritelerine kısa sürede sahadaki performansıyla yanıt verdi. Hagi Galatasaray ile en fazla forma giydiği takımı da bulmuş oldu. 5 sezonda toplam 132 maça çıktı. Gheorghe Hagi golleri ile olduğu kadar asistleriyle de Galatasaray’ın o dönem kazandığı başarılarda çok önemli rol oynadı. 59 gol, 51 asistlik performansıyla taraftarın sevgilisi oldu ve 10 numarayı hak ettiğini gösterdi. Hala, Galatasaray Müzesi’nde 10 numaralı Gheorghe Hagi sergilenmektedir.

Hagi ile Galatasaray hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda büyük başarılara imza attı ve ilk kez Türkiye’ye gelen UEFA Kupası ve Süper Kupa kadrolarının en önemli isimlerinden biri oldu. Hagi Monaco karşısında attığı gollerde olduğu gibi uzaktan sert ve isabetli şutlarıyla rakiplerine zor anlar yaşatmasıyla ünlü bir futbolcuydu.


Galatasaray’da geçirdiği son sezon olan 2000 - 2001 sezonu sonrasında jübile ile futbolu bırakan Hagi jübile maçında dünya karmasına karşı Romanya milli takımı forması giydi. Pek çok Galatasaraylı ismin de yer aldığı, Bükreş’te düzenlenen jübilede elde edilen gelirin tamamı, Köstence’deki kimsesiz çocukların yararına harcanmak üzere oraya aktarıldı.

Hagi ve Romanya Milli Takımı

Romanya milli takımının tarih boyunca sahip olduğu en önemli isimlerden olan Hagi, 1983 yılında 18 yaşındayken milli formayı giymeye başladı. 2000 yılında milli takıma veda ederken Hagi Romanya milli takımında, Adrian Mutu ile birlikte en çok gole (35 gol) imza atan futbolcu oldu. Romanya milli takımı ile birlikte 20 yaşından beri yürüttüğü kaptanlık görevinde, en çok uluslararası turnuvaya katılan futbolcu oldu.

Futbolculuk Sonrası Kariyeri

Hagi futbolu bıraktıktan sonra ne yaptı sorusu birçok kişinin aklında olan bir soru. Hagi teknik direktörlük kariyerine geçiş yaparak ilk yıllarında futboldan uzaklaşmadı. Romanya milli takımının başına geçen Hagi, burada istediğini bulamadı. Türkiye’ye geri dönen Romen yıldız, Bursaspor’un başında 12 haftalık bir teknik direktörlük macerası yaşadı. Başarısız sonuçlar ve ortamın ideal yapıda olmaması sebepleriyle, birkaç sene önce futbolcusu olduğu Galatasaray’a dönüş yaptı. Takım ligi üçüncü bitirdi, Türkiye Kupası kazandı. 2005 yılında Romanya’ya dönme kararı alan Hagi sırayla Politehnica Timişoara ve Steaua Bükreş takımlarını çalıştırdı. 2010 yılında yeniden Galatasaray’a dönen Hagi, 6 ay sonra yeniden ülkesine döndü. 2009 yılında kurduğu Viitorul Constanta’nın başına geçti. 2014 yılından beri takımın sahibi ve yöneticiliğini yürütüyor. Gheorghe Hagi Futbol Akademisi’ni kurdu Doğu Avrupa’nın en büyük futbol okullarından birini oluşturdu.

Gheorghe Hagi Başarıları

Hagi; dünyanın en saygın futbolcularından Pele tarafından, 2004 yılında En Büyük 125 Yaşayan Futbolcu listesine girmeyi başaran, 2003 senesinde Romanya Futbol Federasyonu, onu 50 Yılın En Seçkin Oyuncusu olarak Romanya’nın Altın Oyuncusu olarak seçti. Futbolculuğa devam ettiği dönemde 1999 yılında Dünya Futbol Dergisi tarafından 20. yüzyılın En İyi Futbolcu Listesi’nde 25. sırada kendisine yer buldu.

Gheorghe Hagi’nin oğlu Ianis Hagi, bugünlerde babasının izinden gidiyor ve Avrupa futbolunda ses getirecek bir futbolcu olmak için çok çalışıyor.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar

Yukarıya çık